На дъното: 2,5 млн. българи живеят в тежки материални лишения

Според Евростат, най-малко бедни има в Швеция
25 апр 2017 09:10, Петя Славова
271
На дъното: 2,5 млн. българи живеят в тежки материални лишения
Снимка: архив, Булфото

Около 2,5 милиона българи, или близо 35 на сто от населението на страната, живеят в тежки материални лишения, отчита анализ на Евростат за социалните тенденции и индикаторите за бедност в страните на ЕС през 2016 г.

В тази категория спадат хора, които не могат да си позволят за ползване няколко основни неща, които според европейските критерии са основата на нормален битов живот в европейската общност.

Най-важните фактори, които формират категорията "тежки материални лишения" са: хората да могат да плащат безпроблемно сметките си; да могат да посрещат неочаквани разходи; да поддържат дома си топъл; да имат достъп до телевизор, кола или телефон; да се хранят редовно; да могат да си позволят поне една седмица почивка далече от дома.

Според данни на НСИ за индикаторите за бедност и социално изключване, у нас през миналата година е имало почти същия процент на хора, които са били в ситуация на тежки материални лишения. Най-висок процент на хора, които са били в ситуация на бедност и лишения, е отчетен при сънародниците ни над 65-годишна възраст - близо 80 процента от тях попадат в категорията на хора с "тежки материални лишения".

При младите българи до 17 години процентът на изпадналите в материални лишения е 40 на сто, а при работещите българи от 18 до 64 години - около 30 на сто.

През 2016 г. около 7,8 на сто от населението на ЕС или близо 39 млн. души са живяли в ситуация на тежки материални лишения, отчита Евростат. Това е значителен спад на тази социална тенденция, тъй като през 2012 г. техният дял е бил близо 10 на сто при близо 520 млн. население на ЕС-28, сочат данните на Евростат.

Като цяло най-голям брой хора, които живеят в материални лишения е отчетен в Италия - близо 7 млн. души или 12 на сто от населението. Други високи стойности на хора, които живеят в материални лишения, са отчетени в Румъния - близо 5 млн. души или 24 на сто от населението; Полша - 3 млн. души или 8 на сто от населението; Унгария - около 1,5 млн. души или 20 на сто от населението и др.

Най-нисък процент на хора в бедност и материални лишения е отчетен в Швеция - около 1 процент, Финландия и Люксембург - по около 2 на сто, Холандия - 2,7 на сто, Австрия - 3 на сто, Дания - 3,2 на сто и др.

Най-малък брой хора в тежки материални лишения е имало отново в Люксембург - около 10 000 души, Малта - 20 000 и Швеция - около 70 000, отчита Евростат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
3
 
15
 
! Отговори
СС преди 6 години
Общо взето, всички извън София живеят много зле. Изводите си ги правете сами... :(
173
1
 
15
 
! Отговори
Do 198 преди 6 години
Ти луд ли си бе? А какво стана със спестяванията ти, кредитните милионери по времето на червенките забрави ли? Забрави ли фалита на държавата? Забрави ли СИК, ВИС, застрахователите? Забрави ли фалита на КТБ? Що работи по комунизма и за 35 години имаш 200 лева пенсия? На вас ви вдигат пенсиите с 10 процента (20 лева), да им гласувате пак, и после почват заменките - 1 декар София град за 1 декар Долно нанагорнище! Айде не ми обяснявай, България страга само и единствено по червените времена!
172
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бързат с магистралите за да почнат да събират една таксичка. За​ това е цялата дандадия. Да не мислите, че ги е грижа за вас или как пътувате вие. Първо от магистрали лесно се гепи, после таксичка!
171
7
 
22
 
! Отговори
До 199 преди 6 години
Единствения лъжец в държавата е Борисов.Започнах като вишист в БДЖ през 1974-та година с 110 лева заплата.Но тогава цените бяха такива, че със съпругата ми пак с такава заплата живеехме добре и си отгледахме двете деца. И по курорти ходехме всяко лято.
170
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ти не ми дръж сметка защо не работя. За 35 години стаж имам право на достойна пенсия. По времето на лошия Станишев се вдигаха пенсиите по 8% на година. По времето на тройната коалиция по 10% на година. При Борисов с 2% на година. Има ли случай Герб да е намалил на нещо цени??Ореха като стана Премиер първото, което направи беше, че свали цената на тока с 5%. И я задържа 1 година докато платените протестъри не го свалиха.
169
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другар ли си, господин ли си не те знам но си лъжец като ментора си. Ако беше съветски номера с КТБ досега да са ни проглушили ушите. И да го пише с огромни букви, а в НОВА на реват за това всеки ден. Това щеше да бъде най-големия коз на Бащицата на нацията да удари по Бсп. Ама се скри в миша дупка. И дори забрани да се изнасят резултатите от проверката.
168
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И по на зле отиваме... вдигат газта с 30 %,вдигат се цените на парно,ток,хранителни стоки а да не говорим за цените на лекарствата как само ежедневно се качват,но за това не се говори а Горанов-този ***,дето не може да го озапти никой ще ми говори как ще вдигнат на най-бедните пенсионери само с 18 лева,а не с 118 както бяха обещали а на останалите -те да ***.Тази лудост на нашата политическа власт,която мисли ,че хазната е само за тях трябва да я спрем.Българи трябва САМИ да си вземем това ко
167
11
 
3
 
! Отговори
Номера с КТБ преди 6 години
До Анонимене съветски другарю, само дърти партенки като теб не разбраха или копейкаджии, на четиСамата Корпоративна търговска банка е създадена още през 1994 г. като универсален правоприемник на активите и пасивите, правата и задълженията на БСФК "Булгарсовинвест", с капитал 500 000 000 лв. БСФК "Булгарсовинвест" е регистрирано още по Живково време - през 1988 г. от съветските граждани Евгений Василиевич Красавцев и Алексей Александрович Симаков.
166
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На 65 години съм и имам стаж 35 години. Пенсия 280 лева. Да дойде Борисов да живе с толкова.
165
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единственото, за което Борисов се хвалеше бяха магистралите. Щото просто нямаше с какво друго. Затова се запаси с лентички и ножици. Та да го снимат как ги открива през пет километра. Ами вижда се какво са направили. Не стига, че докато стигнеш до Бургас от неравностите получаваш морска болест, а и целите след зимата са на дупки. Щото фирмите на Герб крали асфалт на поразия.
164
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересна статистика , но дали е вярна . България е на първо място в ЕС по коли на глава от населението , и не ми казвайте , че са втора употреба. Колата е само и единствено разходи . Когато живееш в лишения , защото ти е кола и къде ще я ползваш . Дойдат ли празници милиони тръгват на почивка или на разходка с кола . Наистина има бедни , но това са само ***.те и някой и друг пенсионер .
163
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече трети мандат единствените, които ги замерат с пачки са Борисов и дружина. Не стега, че крадат еврофондоврте, ами свалят по три кожи на народа. Вдигането на цени вече става всекидневие. То не бяха данъци, то не бяха тоци, топлофикации, винетки, билети. Сега обаче дойде големия удар. Б3 започна с 30% увелучение на всичко. Научиха се, че могат винаги да си печелят изборите и удариха. Номера с КТБ пасти да яде.
162
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Даде на американците Мариците, сам им се хвалеше, че заради Сащ спрял енергийните проекти на България. Какво има за хвалба само той си знае. Само за тия му приказки е да бъде об.сен пред НС.
161
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С Герб твърдо вървим към турски вилает. Това му е на Борисов мисията на живота. Големи целувки и милувки с оня фашист. Те затова се харесват - защото и двамата си фалшифицират изборите.
160
7
 
9
 
! Отговори
художника преди 6 години
Стига промивахте мозъци с тоя негативизъм. 35 % живели в дълбока мизерия. Ми така е, като раждат на 12г. по гетата, неграмотни, крадливи и лъжливи. Българина може да е беден но пестелив. Колко % от българите имат собствено жилище, вили, декари ниви и гори? Някои може да ме оспорят, но в КРАЙНА мизерия живеят само ... знаете кои! Дори и най- бедния българин няма да те остави гладен. Дори и най-богатия ц..нин ще те ограби.
159
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Герб = четвърта национална катастрофа. След Герб няма да има България. Няма да има и кой да ни погребе.
158
7
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Черпя всички *** с вафла от 6 ст., но от онези с изтеклия срок, дето ги караха в кравефермите да хранят говедата с тях. Даже някои предприемчиви *** крадяха от тях и ги продаваха на черно.
157
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако трябва на се изпишат всичките злини, които причини Герб на България една Библия трябва да се изпише. Само името им не е комунистическо. Но са си комунистчета и в червата. Като Шефа.
156
2
 
8
 
! Отговори
2-ра част преди 6 години
До мисли!та какво остава за Б-я, при повече работа и по - малко мрънкане, ще ни трябват 200г. да изтрием червените поразии, мислене, и тн. Помощ само от ЕС можем да очакваме, но мн. по - малка. От Раша само нова черевена помия, заграбващи договори и тн. и тн. Освен това, на който не му изнася, винаги е свободен да отиде до терминал 2 и да си търси щастието по света. При овчаря живков, нямаше подобна възможност, седиш в соца до гроб.
155
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-комунистическа формация от Герб няма. Единственото, което умеят членовете у е да слушкат Борисов. Знаят си хората. Така някога гледаха и слушкаха бай Тошо. Нищо ново не са научили.