Европейският съюз издиша – неговата "мека сила" е в упадък

Моралният авторитет на Евросъюза вече не е толкова силен, колкото беше
5 май 2017 21:00, Елка Василева
158
Европейският съюз издиша – неговата "мека сила" е в упадък
Снимка: архив, Reuters

Когато външните министри от ЕС се срещнаха неотдавна в един бароков дворец в Малта, първият дипломат на Финландия уместно отбеляза, че въпреки помпозността на обстановката, в която са се събрали, те са само "лекари и заварчици", опитващи се "да кърпят" нещата в света.

Подобно униние относно глобалното влияние на Европа вече се среща повсеместно сред 28-те страни членки на ЕС, опитващи се да се справят с Brexit-а, с безпрецедентната миграционна криза в задния си двор и с надигането на ентиевропейския популизъм, извеждащ на преден план националистически настроени лидери из целия регион, пише Ройтерс.

Докато предвождания от САЩ военен блок НАТО от край време носеше военното бреме в Европа, икономически мощният Европейски съюз можеше да разчита на "мека сила" за постигането на такива неотдавнашни дипломатически успехи като иранското ядрено споразумение през 2015 г., разведряването с Куба и вдъхновяването на проевропейското въстание в Украйна.

Но някои министри и дипломати обръщат внимание върху това, че не е по силите на ЕС да прекрати конфликта в Украйна или да помогне за разрешаването на кризата в Сирия, което свидетелства, че той вече издиша, оказвайки се безсилен да помогне на хванатите в тези конфликти, от което печели Русия.

"Brexit и миграционната криза наистина ни повлияха, - каза високопоставен дипломат от ЕС. - Не сме загубили изцяло меката си сила, но започваме да чувстваме, че моралният ни авторитет вече не е толкова силен, колкото беше."

Като най-големият донор на помощи в света, ЕС се стреми да утвърждава върховенството на закона и демокрацията в чужбина. Така той успя да превърне бившите комунистически страни в добре развиващи се пазарни демокрации.

Но след една среща през април полският външен министър Витолд Вашчиковски описа настроението сред колегите си като "песимистично и депресивно", позовавайки се на "многото кризи, обкръжаващи Европа - Сирия, Либия, Йемен".

"Положението в Близкия изток, за съжаление, не е добро. Изводът е, че ЕС разполага с малко инструменти за въздействие върху проблемите, появяващи се там", добави той.

Отиващият си френски външен министър Жан-Марк Еро, който безуспешно се опитваше да приложи мирното споразумение с Москва в Украйна, звучеше доста песимистично няколко седмици по-късно в Малта, когато (външните) министри се събраха да обсъждат растящия авторитаризъм в Турция. "Ние трябва да ускорим ход и да имаме увереност в силите се, за да играем роля в света", каза той във Валета, като добави, че дебатите, които се водят между министрите, са "твърде технически" и им липсва визия.

Европейският съюз може да изтъква това, че е единен относно икономическите санкции срещу Русия заради анексирането на Крим от Москва през 2014 г. и заради подкрепата й за сепаратистите в Източна Украйна. Макар че липсва яснота накъде вървят американско-руските отношения след избирането на президента Доналд Тръмп, министрите се канят да продължат за пореден път действието на санкциите през юли, твърдят дипломати.

Напредват и плановете на страните от ЕС за сътрудничество в отбраната. Но се чуват и гласове,че ЕС като блок няма достатъчно сили да реши конфликта в Източна Украйна, в който от април 2014 г. досега са загинали над 10 000 души, и след като правителствата в ЕС дадоха пълномощия на Франция и Германия да водят мирните преговори.

"Засилен натиск върху Русия е възможен само чрез по-силен ангажимент на целия ЕС и на САЩ", отбеляза бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

Посещението на външнополитическия шеф на ЕС Федерика Могерини в Москва през април също не успя да постигне някакъв пробив, каза Фредерик Веслау - анализатор на мозъчния тръст "Европейски съвет за външни отношения".

От канцеларията на Могерини отказаха коментар, ала длъжностни лица от ЕС продължават да твърдят, че съюзът има важна роля в Украйна, съсредоточена върху обучение на силите за сигурност, финансова помощ, прилагането на споразумението за свободна търговия и силна подкрепа за Минските мирни споразумения.

Могерини - бивша италианска външна министърка, спечели точки за това, че мобилизира "меката сила" на Европа, обикаляйки света, както правят американските държавни секретари. Но страните от ЕС не горят от желание да й дават повече реална политическа тежест въпреки обещанията да го направят.

Нова френско-германска надежда?

Един служител от ЕС каза, че загубата на самоувереност напоследък донякъде се корени в споразумението с Анкара от миналата година, според което Турция се съгласи да приема обратно сирийски бежанци срещу солидни пари от ЕС. "Ние приехме споразумение, което негласно дава на Турция лостове за влияние върху нас", каза служителят, който е участвал в преговорите. Той добави,че ЕС се е оказал безсилен да спре масовите арести на дисиденти в Турция след проваления опит за преврат м.г.

В други сфери Унгария, Гърция и Кипър подронват декларации на ЕС, които изискват съгласие от правителствата на всички страни членки. "ЕС не успя да излезе със силна декларация относно милитаризацията на Южнокитайско море през юли, защото унгарците я блокираха", каза дипломат от ЕС.

Има и фактори, които са извън контрола на Брюксел, включително руския реваншизъм, непредсказуемостта на Тръмп и Brexit-ът. Лондон не изпрати нито военния, нито външния си министър на министерската среща на ЕС в Малта.

Надеждата в Брюксел сега е, че след неудачите от миналата година 2017-а дава по-солидна основа, върху която блокът може да активизира външната си политика и по-специално чрез един европейски план за независими от САЩ действия в сферата на отбраната. Освен засилващите се признаци за икономическо оживление в еврозоната, което да намали натиска върху националните бюджети, една очаквана победа за твърдия проевропеец Еманюел Макрон в решителния втори тур на президентските избори във Франция ще се възприеме като добър знак.

"Нещата малко по-малко тръгват в правилна посока", отбеляза френският външен министър Еро.
 

/БТА/
 


158
Още по темата: УкрайнаСАЩЕССирияBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
4
 
5
 
! Отговори
да,бе..да преди 1 година
,,Като най-големият донор на помощи в света, ЕС се стреми да утвърждава върховенството на закона и демокрацията в чужбина. Така той успя да превърне бившите комунистически страни в добре развиващи се пазарни демокрации.,,
Ха, ха ,ха..Да бе,да. След като унищожи икономиките на соц.страните ,ЕС ги превърна в един пазар,на който да пробутва продукцията на отределени производителни концерни,като финансирането на на по-големите сделки идва от банки,където същите тези концерни са мажоритарни акционери
99
0
 
5
 
! Отговори
Хм преди 1 година
Меката сила е в упадък,ама меките китки са във възход....
98
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Некадърници и олиг-офрени във властта- това е мека сила!Всичката управляваща пап-лач говори какво трябва,а вместо ефективни действия - печатане на банкноти!Няма финансов капитал!Историята на човечеството е история на осмислянето и прилагането на обективните природни закони!Единственият капитал са знаещите, можещи,опитни честно и отговорно произвеждащи материални и духовни блага специалисти!Природата създава закони, БОГ- заповеди, президента -укази, в заводите- стандарти!Другото е демокретенизъм!
97
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дали гражданите на Европа не си мечтаят да имат нормален,щастлив живот или са приритали за конфликти и войни?Питайте ги,направете анкета!Но тях никой не ги пита.
96
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ***
Те точно тези емигранти ще ви превземат отвътре,без да се усетите и ще ви го турнат,в Австралия вече искат автономия,да не изброявам и други случаи в Европа,които се потулват в медиите.
Убиването на държавността и вземането на самостоятелни решения на европейските държави в интерес на самите държави и превръщането им в безгласни букви(роби),не ми звучи никак оптимистично,никак.
Че ние бяхме в риск за война!!!Днес гледам в Булгариан таймс как искат да сблъскат европейци с европейци
95
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз това от колко години го повтарям по форумите ,че кочинята ЕС се разтурва а Русия ще бьде
94
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
европейският съюз вече е с единия си крак в гроба.
93
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 110
САЩ окупирали Европа, ами викаш нацизма разпалил война е хубаво нещо. Голям си.
92
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на Англия,стари кучета.Какво ще плащат вноски за да се харчат за безсмислени мисии, огромна безделна администрация, живеещи в лукс, като робовладелци. Цял Брюксел е канцелария, офиси, хотели, ресторанти и какво ли не.Като ще е съюз да е пример за равноправие, пестеливост, продуктивност.Файдата за малките държави е, че изпраща “роби“ за по-сносни заплати. И за да се запази съюза отпуска Европейски средства без да контролира, за да се крадат и управляващите, да водят политика за съхранение.
91
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
много войнолюбиви станали руските правоверни.
90
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе кога ЕС е бил нещо по-различно от сборище на передасти? Кога е имал армия, или собствено мнение, различно от САЩ? Особено като се отчете, че никога ЕС и САЩ не са имали общи интереси, а представляват съперници на световната сцена на всички нива. Само че, САЩ окупира Западна Европа след Втората световна, а сега и нас, и това продължава и досега.
89
13
 
9
 
! Отговори
Одеколон преди 1 година
Руски глупости. Няма кой да ви се върже.
88
18
 
14
 
! Отговори
Niko преди 1 година
До Анонимен
Като искате ЕС да се разпадне излезте от него! Ама 50% от парите за пенсиите идват от него, парите за крадене пак са от там, 3 милиона българи работят в чужбина и внасят 14 милиарда всяка година в България!
87
5
 
12
 
! Отговори
ф 16 преди 1 година
Ама тия юдео масони са странна работа.Всичките красиви и бели хора.Нещо не излиза и тая сметка.Масони пък мразят християните.Та нали масоните са кръстоносците построили катедралите в Готическия период на Европа.Не хора,това не са никакви масони ,ни юдеи ........ Това са си атеисти - комунисти и да ,те мразят белия човек повече от останалите щото комунизма рухна в Европа и Русия отречен от самите народи.И му приготвиха тая манджа с грозде-неомарксизъм -Маркузе.Мулти култи ........
86
8
 
4
 
! Отговори
100% TURK преди 1 година
До ...за съжаление.
Исляма , или каквато и да е друга религия , по само себе си , не е проблем. Радикалните форми са проблем . А радикализацията на дадена религия , вече не е религия.
Да се търсят виновни , без да се виждат причините за проблема ,не е решение на самия проблем. А Исляма специално , прониква там има проблеми които не се решават умишлено. В Европа и Русия , такива процеси се виждат в момента.
85
3
 
16
 
! Отговори
100% TURK преди 1 година
Което е писано ще стане !
Но прави впечатление нещо друго.
Всеки мислещ доброто на Европа , си въобразява ,че ако спечели Маркон , нещата във Франция а и в Европа ще станат по добри ....
Това е под съмнение. Така проблемите само ще бъдат заличени , ще се отложат за по късна дата. И въобще , в Европа се играе на досегашните състояния на нещата . Говори се за промени , но такива няма. Ако Маркон спечели , няма и да има.
84
3
 
11
 
! Отговори
за съжаление преди 1 година
Затова и казах ,исляма е проблема.Русия и Европа страдат от християнска недостатъчност ,за разлика от Америка,където силни християнски групи просто блокират исляма въпреки някакви свободни възможности за които знаем от американската конституция. Стокхолмския синдром попиля Европа...Да,за Русия сте прав,там чекисти ползват Православието ,което всъщност съсипаха.Но съгласете се,ако Европа не се оправи ,Русия е вторичен проблем .А как с това невежество.
83
5
 
9
 
! Отговори
pomne6t преди 1 година
До за съжаление: " Проблемът на ЕС не е разпадането му .И без ЕС Европа ще я има.Проблема не е и Путин ,след Путин Русия пак ще е осмирена. Проблемът е исляма и това не се вижда как ще се реши ."

Може би сте прав, но има едно голямо НО. До колко Русия ще бъде усмирена като се има с какви бързи темпове се ислямизира. Православието и е един надут балон подобно на нашето и е маша на управлението други цели няма.
82
3
 
7
 
! Отговори
за съжаление преди 1 година
Ами аз затова се притеснявам за света,поради тези причини .Русия се ислямизира,Европа също ,остана Америка.
81
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До за съжаление
Пак руски частушки пееш. В 510 милионен ЕС мюсюлманите са 28 милиона, а в 140 милионна руска кочина са 20. Дамо в Мисква са 2 милиона и оак там е най-голямата джамия в Европа. За кочината се притеснявай! Защото в Чечня вече е халифат.