Евросъюзът стиска палци за еврофила Макрон

Защита на това, което ЕС въплъщава или опцията, целяща разрушаването й
Обновена: 5 май 2017 13:46 | 5 май 2017 13:37, Елка Василева
77
Евросъюзът стиска палци за еврофила Макрон
Снимка: архив, Reuters

Европейските лидери, осъзнаващи, че бъдещето на ЕС се решава отчасти в неделя на втория тур на президентските избори във Франция, застанаха на страната на Еманюел Макрон срещу "разрушаването" на Европа, проповядвано от Марин льо Пен, пише Франс прес.

"Ако Льо Пен спечели, Европа ще бъде дълбоко разделена. Ако Макрон спечели, има шанс Франция да се помири и Европа да потегли отново напред", подчертава Хенрик Ендерлайн, преподавател по политическа икономия в Училището за управление Херти в Берлин, два дни преди финалния дуел между центриста еврофил от "Напред!" и кандидатката на крайната десница от "Национален фронт".

"Да, стискаме палци" за Макрон, признава европейски източник, обяснявайки, че дебатите между двамата финалисти в сряда вечерта са били "много следени" в европейските институции, "дори от колеги, които не са французи".

"Гледан от Брюксел, Макрон очевидно се възприема положително. Човек има чувството, че може да се работи с него, защото неговият проект не е проект на разрушението като този на Марин льо Пен. Това не са едни нормални избори предвид факта, че крайната десница е на втория тур", допълва източникът, пожелал да остане анонимен.

Бързината, с която европейските лидери поздравиха Макрон вечерта след първия тур на изборите, показва безпокойството, което цари в ЕС от подема на популистките и еврофобските движения след референдума за Brexit и избирането в САЩ на Доналд Тръмп.

Бившият френски финансов министър Мишел Барние, който от името на ЕС ще води преговорите за Brexit-а с Лондон, каза без заобикалки във видео, разпространено вчера в Тwitter, че ще гласува за Макрон, "за да остане Франция европейска".

Неговият шеф, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, излезе от обичайната си резервираност, за да пожелае на Макрон още вечерта на 23 април "кураж за следващия етап".

"Става дума просто да се избира между защитата на онова, което Европа въплъщава, и опцията, която цели разрушаването на Европа", каза неговият говорител, за да обясни намесата му във френските избори.

Госпожа Льо Пен има намерение да възстанови границите и да върне националната валута и следователно да договори с Брюксел излизането от еврозоната и от Шенгенското пространство. В края на тези преговори тя иска да организира референдум за членството на Франция в ЕС.

За разлика от нея Макрон, на когото социологическите анкети вещаят победа в неделя с 60 процента, иска еврозоната да си има свой бюджет, парламент и министър на финансите, да постави началото на "политика за европейски инвестиции" и да укрепи отбраната на Европа.

"Трябва ни една по-ефикасна Европа, която защитава, която дава резултати, която е по-конкретна, която създава по-малко грижи за ежедневието на хората, която е по-малко бюрократична", каза Макрон в интервю за в. "Паризиен".

Още след първия тур Макрон получи насърчения от страна на лидери антиподи като консервативната германска канцлерка Ангела Меркел, гръцкия премиер от радикалната левица Алексис Ципрас или белгийския премиер либерал Шарл Мишел.

Той обещава да задвижи отново френско-германския двигател, което поражда ентусиазъм в Германия, където през септември ще има парламентарни избори.

"Да постигнеш избирането си през 2017 г., казвайки: "искам да "направя Европа по-силна", това е изцяло срещу духа на времето и впечатли не малко хора в Берлин", където Макрон очарова всички влиятелни представители на управляваща коалиция, от силно консервативния министър на финансите Волфганг Шойбле до социалдемократите Зигмар Габриел и Франк-Валтер Щайнмайер, подчертава Ендерлайн.

"Но вероятно нещата ще бъдат малко по-сложни", предупреждава Винченцо Скарпета, анализатор от мозъчния тръст "Отворена Европа". "Реформирането на ЕС изглежда много хубаво на хартия, но идеите на Макрон са дръзки - той иска бюджет за еврозоната и министър за еврозоната. Дали всичко това е реалистично, предвид факта, че ще бъде необходима промяната на европейските договори?", допълва Скарпета.

Полето за действие на Макрон може да бъде ограничено, ако след парламентарните избори през юни той трябва да назначи правителство от друг политически лагер, с което да съжителства, подчертава Ян-Свен Рителмейер, изследовател от Центъра за европейска политика.

Европейците "са толкова силно облекчени, че екстремисткият риск е избегнат, че все още не са си дали сметка за проблемите, които могат да произлязат от липсата на парламентарно мнозинство за Макрон", отбелязва казва Рителмейер.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде ще сравнявате Микрон с Путин? Първия е местно комплексирано гейче от ранга на Плювналиефт, другия е Господарят на планетата.
45
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 36"Путин винаги побеждава и ги слага в малкия си джоб."-----------Той щото "винаги побеждава" затова руснаците са в това жалко положение.
44
3
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
ЕС управниците дали си дават сметка всъщност какво значи ситацията във Франция? Макрон ще спечеи вероятно но дали тe ще си напхравят правилните изводи!? Защото следващите избори ако ЕС продължи с тези си политики, просто ще са катастрофа! Дали разбират , тези избори включително холандските са Предупрежвение!
43
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германия живее от износ. Ако ЕС се разпадне и страните въведат мита за немските стоки за да си защитават собственото производство безработицата в Германия ще удари 40%, по зле от Испания ще станат. Произвеждат много повече отколкото им е необходимо, няма как да го продадат и масово ще почнат да затварят и уволняват.
42
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама то и СССР и комунизма с добри като идеи, но реализацията...
41
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие се напъвате срещу баба Меркел,обаче не дай си Боже Макарон да я замести,не знам какво може да се очаква и не мисля,че ще е по-добре,напротив.
40
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обединена Европа е много добра идея,но лоша като реализация,защото де факто се превърна в рай за чиновници,разни корпорации,търтеи и ад за мнозинството от европейците,затриване на европейската идентичност и народи,свеждането на европейските държави до слуги на колене и никаква държавна политика в полза на болшинството от населението.Трябва да се балансират нещата и има нужда от реформи в полза и на населението,а вместо това ни заля бежанска вълна,която допънително усложнява ситуацията и сме на
39
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименА ти защо не отидеш в САЩ, там нали в много хубаво? Или нямаш виза? Отмениха ли визите за България, нали САЩ имат договор за безвизов режим с ЕС, а Българрия е пълноправен член на ЕС вече 10 години, или?
38
3
 
4
 
! Отговори
валери преди 6 години
А после да няма ах , ох , щото Макрон е срещу германската доминация с претенцийте пък Франция да доминира , а конфликт между двете водещи ще обрече съюза !
37
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормално е еврогейовете да си се поддържат. За сега стискат палци, ама после нещо друго ще застискат. Все повече политици си отварят очите и виждат, че Европа се е превърнала в ***. Затова е цялото плюене, критика, заплахи и всякакво омаскаряване.
36
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тук като чета виждам същите неща както и при нашите избори , ако макрон спечели щели да поведат страната напред , ами до сега що не я поведохте бе п/ у / т / ъо в ци ами я тласкахте към унищожение и ислямизация
35
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е как да не се притесняват? Тънат в разкош и охолство благодарение данъците на всички страни от ЕС. Такива като Меркел и Юнкер ако излязат на реалния пазар, няма да могат да си намерят работа. Същото е и с нашите политици. Всичко е за пари, друго няма в цялата словоблудщина за евро-атлантически ценности.
34
6
 
7
 
! Отговори
погр ебален агент преди 6 години
Евросъюзът стиска палци за човека на Сорос, Макрон.
33
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На който русофил не му харесва в ЕС е свободен да се махне. Кеф му в Рашка Говняшка, кеф му в Анадола при приятеля на джуджето бай Реджеб.
32
5
 
6
 
! Отговори
европейска, ама преди 6 години
Франция става все по -гейска.
31
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До юбералесТи да не мислиш че Путин ще раздаде та просотлюдието пропито с холивудски филми некви мега суми че да идат в краварника да станат наркомани те и без туй пукат. Hе я мисли Русия гледай ЕС да не се пукне като един сапунун мехур ЕрдогAн вече му допълЗя на четри крака.
30
2
 
6
 
! Отговори
Русофилски лъжи преди 6 години
До Анонимен34Ти знаеш ли коко са 200 милиарда евро, колко печели Франция от туризъм и колко е френския БВП. Пишеш глупости, ама то е защото си ***.
29
5
 
8
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
От 1917г. чакаме западът да изгние, от 60г. чакаме ЕС да се разпадне, знаем че расцветът на Россия е неизбежен, само ако може някой да ми отговори - КОГА/КОГДА.
28
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 33Ами нека победи бе тъпче първото нещо което Макарон ще направи, когато поеме щурвала ще е един референдум за Фрекзит а ти си племпай приказки от 1001 нощ Руските олигарси само тая година във Париж похарчиха 200 млрд евро и още толкова на Ривиерата
27
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 29Бъди спокоен. Калните номера на Путин вече не минават. Хората го разбраха че действа без скруполи и удрят здраво през ръцете. Макрон ще победи и то с много.