Румъния заплаши: Блокираме преговорите за Brexit, ако...

Румънците на Острова да имат права като британците, настоя Букурещ
5 май 2017 14:45, Елка Василева
104
Румъния заплаши: Блокираме преговорите за Brexit, ако...
Снимка: архив, Reuters

Министърът по европейските въпроси на Румъния Ана Бирчал заплаши страната ѝ да блокира преговорите за Brexit, докато Великобритания не се съгласи да гарантира правата на нейните граждани на Острова. Това стана пряко в ефир по радио Би Би Си 4, предаде БНР.

Ана Бирчал заяви в популярното предаване "Днес", че правата на румънците във Великобритания, както и уреждането на финансовата сметка с ЕС, са най-големите пречки пред Brexit.

Нейното предупреждение означава, че 220-те хиляди румънци, които легално пребивават във Великобритания според статистиката, трябва да получат пълни права като британски граждани.

"За Румъния е много важно да защити правата и интересите на румънските граждани, които в момента са във Великобритания. Не става дума за една или две години. Ние говорим за живота на хората, за тяхното бъдеще, техните надежди и това трябва да бъде решено от самото начало. На реципрочен принцип, разбира се", каза Бирчал.

Очаква се Румъния да има ключова роля в предстоящите преговори за Brexit, още повече, че страната ще бъде председател на организацията в периода януари-юни 2019 година, когато се очаква Brexit да бъде приключен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 13"в ЕС няма Българи, Румъния , Германия или Франция в ЕС има ЕС !"повтаряй като папагал каквото ти казват, аз се осланям на фактите. Факт е че ЕС отказа да въведе реципрочни визи за САЩ заради това че САЩ изискват визи от 6 членки на ЕС. Самият закон изисква това, но законът ярно може да не се прилага, когато става дума за втора категория страни членки.
15
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До zeusСкоро това ще се промени ...според мен тази или следващата година това ще се промени! Понеже не познаваш как работи ЕС и не си запознат ..да ти кажа. ЕС съди в момента САЩ точно за това и ако загуби в съда всички Американци ще трябва да имат виза за да влезнат в която и да е държава в ЕС ..а това едва ли ще стане , така, че падането на визите за Българи, Румънци и тн е просто въпрос на месеци ! Почни да четеш повече и се образовай пич , далеч си още, но си на правата линия !
14
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И пак Румъния показаха че имат по-големи тoпkи от България и си знаят интереса...
13
3
 
21
 
! Отговори
zeus преди 6 години
До Анонимен 13Умнико, като в ЕС няма Франция и България примерно, защо на нас ни искат визи за САЩ, а за франсетата не?
12
6
 
12
 
! Отговори
Бай Онзи преди 6 години
При соца нямаше изход от СИВ и Варшавския договор вътре до гроб така и в ЕС И НАТО.Разликата сега е че като си безработен в Бг. отиваш на запад и работиш за минималната заплата,при соца болшевика даваше горива под себестойността,и евтино въоръжаване и соц пром....Големите колонизатори вече немат колоний откъде да цицат,опоскаха соц страните,последна сега е Украйна на масата...Гледат към Русия ама е рано още,вълка може да се гътне от глад от чакане и започва да се спасява поединично от глутницата
11
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Край !Англичаните напълниха гащите от страх !!!))))))))))Та ,нали заради тях им писна от Европа !
10
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТСигурно за да взимаш повече от руски партиен академик...Литовци,Латвиици,Украинци много се радват на заплатите тук.Руснаците пък откраднаха милиарди от държавата си, изнесоха ги и изкупиха всички милиардерски къщи за които плащат огромни такси без да ги ползват.Изобщо има ли неизнесени пари в Русия?
9
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До zeusте вече са защитени *** ! ама нали трябва да се намираш на приказка ! в ЕС няма Българи, Румъния , Германия или Франция в ЕС има ЕС ! Ако на една държава правата са защитени , на всички държави членки правата защитени !! аре най на края вземете да се научите как работи тоя пусти и ЕС бе май*аму стара!
8
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 7 заблуден си. Англия и в двата случая губи много , но в случай не излизане без конкретна сделка , Англия става държава-село на нивото на село Долно Надолнище ... те нямат шанс сами. Всички им се подиграват в момента и всички изрично им казаха (дори и Америка и Сингапур) , ако излезете от ЕУ без сделка вие сте на последното място в нашите листи за преговори ! Те за това сега са толкова *** на острова , защото започнаха да виждат реалност, че в света в който живеем сам е лошо!
7
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно никой от ЕС политиците не е разбрал, че инглишкия брвкит е тично срещу чужденците тан.
6
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗАЩО МИ СЕ СТРУВА, ЧЕ НАКРАЯ ТЕРЕЗА МЕЙ ЩЕ СИ ВЗЕМЕ ЧАНТИЧКАТА И ЩЕ СИ ТРЪГНЕ БЕЗ ДА ДАДЕ НИЩО.ТОЛКОВА МНОГО ПРЕТЕНЦИИ, АНГЛИЯ ЩЕ ЗАГУБИ МНОГО ПОВЕЧЕ АКО ГИ УДОВЛЕТВОРИ, ОТКОЛКОТО АКО " ритне менчето" на ЕС и ги остави с празни ръце.КАКТО И ЩЕ СТАНЕ.
5
9
 
28
 
! Отговори
Емигранта преди 6 години
Все повече ме хваща срам,че съм българин
4
6
 
46
 
! Отговори
tornado преди 6 години
Браво на Румънците.Не са като нашите мекотели
3
7
 
10
 
! Отговори
Сандо преди 6 години
Нашите интереси вече са защитени - англичаните да му мислят с техните имоти
2
5
 
49
 
! Отговори
zeus преди 6 години
А ние какво, някой ще защити ли нашите интереси или пак ще чакаме каквото наредят господарите от ЕС и САЩ?
1
5
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на румънците, умеят да избират умни водачи