Ердоган в Брюксел: С 5 искания към Европа

Иска ЕС да спазва обещанията си и нова пътна карта за членство
26 май 2017 11:07,
75
Ердоган в Брюксел: С 5 искания към Европа
Снимка: Reuters

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отправи общо пет послания в сърцето на Европа  към европейските лидери по време на разговорите преди срещата на върха на НАТО в Брюксел, пише днес в заглавие на първата си страница в. "Сабах", цитиран от БТА.

Основните срещи на Ердоган вчера бяха с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателя на Европейския съвет Доналд Туск, с новия президент на Франция Еманюел Макрон, с германския канцлер Ангела Меркел, както и за кратко - с американския президент Доналд Тръмп, пишат водещите турски издания.

"Сабах" обобщава петте основни послания на Ердоган, отправени в Брюксел към Европа.

Първото му искане е било организиране на среща на върха между Турция и ЕС, второто - ЕС да спазва обещанията си, трето е за съставянето на нова пътна карта с ЕС във връзка с преговорния процес на Турция за присъединяване към блока. Четвъртото искане е да не бъдат укривани членове на Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО, която според Анкара стои зад опита за преврат през юли м. г.), а петото послание на Ердоган към всички страни от ЕС е да не се правят разграничения между терористите.

"Сабах" отбелязва, че тристранната среща с Юнкер и Туск е била първата среща след напрежението, възникнало по време на кампанията преди референдума за въвеждане на президентска система на управление в Турция, състоял се на 16 април. Ердоган е изтъкнал по време на разговорите, че пълноправното членство на Турция в ЕС е стратегическа цел за страната му.

В."Миллиет" посочва, че вчера Ердоган за първи път се е срещнал с новия президент на Франция.

По време на разговорите, продължили 45 минути, са били обсъдени редица двустранни въпроси, сред които сътрудничеството в сферата на отбранителната промишленост, както и увеличаването на двустранния стокообмен до 20 милиарда евро. Дискутирани са били проблемите, свързани с борбата срещу терористичните организации, сред които Кюрдската работническа партия (ПКК) и ДАЕШ ("Ислямска държава"), пише "Сабах".

Изданието отбелязва, че Ердоган е подарил на Макрон книга за преврата в Турция на 15 юли, преведена на френски език.

"Хюриет" пише, че по време на срещата на Ердоган с Меркел, продължила 30 минути, са били обсъдени редица въпроси, сред които развитията в Сирия, искането на Турция Германия да й предаде членове на ФЕТО, намиращи се на германска територия, както и въпросът, свързан с разрешаването на посещения на германски депутати при военните от Бундесвера в турската ВВС Инджирлик.

Вестникът отбелязва, че Меркел е изтъкнала пред Ердоган двете си основни искания - за достъп на германските депутати до базата Инджирлик и за освобождаване на журналиста от германския в. "Велт" Дениз Юджел, който бе арестуван в Турция през февруари.

"Сабах" пише, че "топла" и приятелска кратка среща се е състояла между Ердоган и Тръмп, по време на която и двамата често са се усмихвали. Към разговорите за кратко се е присъединила и британската министър-председателка Тереза Мей.

В Брюксел Ердоган бе придружаван от външния министър Мевлют Чавушоглу, от министъра на енергетиката Берат Албайрак и министъра на отбраната Фикри Ъшък, отбелязва "Сабах"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турците с лидер като Ердоган ще вървят напред и ще се съобразяват с тях, а за нас само снижаване, снижаване....Вече и азбуката ни македонска
37
12
 
15
 
! Отговори
До dl преди 6 години
"Да не говорим за човешки права.Те,турците,натикаха почти цялата интелигенция в затворите.."Ама вие понеже уважавате "човешките права" за това ли граничарите ви и то в летището допускат нелегални срещу пари...уважавате човешките права и за това затворите ви са празни...тук таме някой и то ако е нямал пари да даде...:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) ясно на първо мястонсте по човешки права...уважавате правата на крадците даже:-) :-) :-) :-)
36
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Вестникът отбелязва, че Меркел е изтъкнала пред Ердоган двете си основни искания - за достъп на германските депутати до базата Инджирлик и за освобождаване на журналиста от германския в. "Велт" Дениз Юджел, който бе арестуван в Турция през февруари"Дениз Юджел има снимки прегърнати със " УЖ приетите и от вас за терористична организация ПКК"!!! и където бяхте казали, че незнаете къде е! А го арестуваха като излизаше от вашето консулство...:-) Ердоган не е *** като Вас!
35
12
 
9
 
! Отговори
dl преди 6 години
ЕС какво шикалкавят!В прав текст трябва ясно и категорично да заявят на Турция,че авторитарни държави нямат място в ЕС!Да не говорим за човешки права.Те,турците,натикаха почти цялата интелигенция в затворите.Тогава за какви пътни карти бленуват.Какви са само гьон сурати,все едно нищо не се случва в Турция,все едно лек полъх от Босфора.Иначе това тяхно нахалство ще продължи и понеже цивилизованите държави са и дипломатични,накрая ще вземат да ги приемат и тогава,не искам да мисля
34
9
 
7
 
! Отговори
az преди 6 години
Ако беше по пътя на Кемал вече щяха да са членки на ЕС!
33
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква вопиюща разлика между президенти на имперски народи и на робски такива. Турците имат имперско мислене, а за нас снижаване, снижаване...
32
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердоган иска среща на върха в Брюксел,за да прокара руските интереси за "Турски поток",но няма да го огрее,защото не е в позиция да поставя условия.
31
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турците са горди хора, не се подчиняват нямат робска психика .
30
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така се отстояват интересите. Затова Турция върви напред, а ние се снижаване.
29
7
 
8
 
! Отговори
Мехмед до 31 преди 6 години
Но важното е , пак отново сме на цената , играта продължава играчите се сменят . Ще видим по нататък какво ще става , но ние сме патриоти и добре работим , а вие какво правите?
28
19
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наистина велик!! В Турция такъв се ражда по един на 100 години. В бърлагия още не се е родил. Сами си направете изводите.
27
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Почти в Бьлгария и Румьния живеят над 3 000 000 млн роми, и това се знаеше от европейски страни до последно! И вьпреки това бяхме приети в европейския сьюз! А турчилата, от 50год... насам висят пред портала на европейския сьюз и се молят от все сьрце да бьдат приети! Сами си направете сметка турците що за хора са, ако мога изобщо такива да ги нарека!
26
14
 
15
 
! Отговори
хах преди 6 години
До Мехмед до 14Ахам знаем. В балканската война ядете големия бой, после през Първата световна руснаците в разпиляха от бой. Втората световна война - умряхте от страх да не би Сталин като премина Дунав-а и влезе в България да не вземе и по-надолу да стигне, та се включихте във войната в последния момент, та да сте от страната на победителите победителите, нищо че угоднически захранвахте с ресурси Германците. Свалихте руския самолет и после президенто ходи да прави теманета и да се извинява нали?
25
15
 
14
 
! Отговори
Мехмед преди 6 години
Радваме се , че имаме лидер , държавник а не нещо като тях там
24
10
 
21
 
! Отговори
един съсед преди 6 години
Турция никога няма да стане член на ЕС.Меркел не понася ердогановите ефеклъци, нито наставническия му тон. Ако Турция бъде приета в съюза, германските решения няма да са доминиращи.Най-големи противотурски настройки имат Австрия,Франция,Гърция и почти всички останали" фашисти" / по Ердоган/ от ЕС.Ердоганова Турция , не е кемалистката Турция
23
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
много ще искате да седнета на *** на ердоган ама няма даможе да го намерите
22
3
 
11
 
! Отговори
ор до мехмед преди 6 години
Гърците трябва да са благодарни на турците,че заради тях те станаха шампиони по плуване особено на дълги разстояния.
21
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция поставя искания на ЕС, България се навежда със смъкнати *** на Брюксел.
20
11
 
13
 
! Отговори
ШиШи преди 6 години
Айде бе. Стой си в Анадола бе Реджи
19
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Анадолският султан няма искания, той има ултиматуми! От европейските лидери зависи, дали ще се наведат или ще го оставят да си стои в Анадола!