Ердоган в Брюксел: С 5 искания към Европа

Иска ЕС да спазва обещанията си и нова пътна карта за членство
26 май 2017 11:07,
75
Ердоган в Брюксел: С 5 искания към Европа
Снимка: Reuters

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отправи общо пет послания в сърцето на Европа  към европейските лидери по време на разговорите преди срещата на върха на НАТО в Брюксел, пише днес в заглавие на първата си страница в. "Сабах", цитиран от БТА.

Основните срещи на Ердоган вчера бяха с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателя на Европейския съвет Доналд Туск, с новия президент на Франция Еманюел Макрон, с германския канцлер Ангела Меркел, както и за кратко - с американския президент Доналд Тръмп, пишат водещите турски издания.

"Сабах" обобщава петте основни послания на Ердоган, отправени в Брюксел към Европа.

Първото му искане е било организиране на среща на върха между Турция и ЕС, второто - ЕС да спазва обещанията си, трето е за съставянето на нова пътна карта с ЕС във връзка с преговорния процес на Турция за присъединяване към блока. Четвъртото искане е да не бъдат укривани членове на Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО, която според Анкара стои зад опита за преврат през юли м. г.), а петото послание на Ердоган към всички страни от ЕС е да не се правят разграничения между терористите.

"Сабах" отбелязва, че тристранната среща с Юнкер и Туск е била първата среща след напрежението, възникнало по време на кампанията преди референдума за въвеждане на президентска система на управление в Турция, състоял се на 16 април. Ердоган е изтъкнал по време на разговорите, че пълноправното членство на Турция в ЕС е стратегическа цел за страната му.

В."Миллиет" посочва, че вчера Ердоган за първи път се е срещнал с новия президент на Франция.

По време на разговорите, продължили 45 минути, са били обсъдени редица двустранни въпроси, сред които сътрудничеството в сферата на отбранителната промишленост, както и увеличаването на двустранния стокообмен до 20 милиарда евро. Дискутирани са били проблемите, свързани с борбата срещу терористичните организации, сред които Кюрдската работническа партия (ПКК) и ДАЕШ ("Ислямска държава"), пише "Сабах".

Изданието отбелязва, че Ердоган е подарил на Макрон книга за преврата в Турция на 15 юли, преведена на френски език.

"Хюриет" пише, че по време на срещата на Ердоган с Меркел, продължила 30 минути, са били обсъдени редица въпроси, сред които развитията в Сирия, искането на Турция Германия да й предаде членове на ФЕТО, намиращи се на германска територия, както и въпросът, свързан с разрешаването на посещения на германски депутати при военните от Бундесвера в турската ВВС Инджирлик.

Вестникът отбелязва, че Меркел е изтъкнала пред Ердоган двете си основни искания - за достъп на германските депутати до базата Инджирлик и за освобождаване на журналиста от германския в. "Велт" Дениз Юджел, който бе арестуван в Турция през февруари.

"Сабах" пише, че "топла" и приятелска кратка среща се е състояла между Ердоган и Тръмп, по време на която и двамата често са се усмихвали. Към разговорите за кратко се е присъединила и британската министър-председателка Тереза Мей.

В Брюксел Ердоган бе придружаван от външния министър Мевлют Чавушоглу, от министъра на енергетиката Берат Албайрак и министъра на отбраната Фикри Ъшък, отбелязва "Сабах"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
11
 
10
 
! Отговори
Мехмед до 14 преди 6 години
Това никога няма да стане , бъди сигурен , вие най добре знаете на какво сме способни .
17
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лошото е, че Рапона отново си купи изборите. Той е такава палачинка на Ердоган, толкова раболепен и уплашен, че е готов да ни предаде, не продаде на у//рода Ердоган. Ни да знае, говорим си с приятели, били юо казарми с опит, няма да успее! Турски крак ако се опита да стъпи с агресия, няма да успее. Да гледат Анадола и да не точат зъби за България. Не ме интересува но ще се бия до последно но фе..сове и бурки тук няма да има. Хиляди не ги искат. Никой агресор не е успял на чужда земя. И този няма
16
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Президента на България какво казал , там ли е въобще не го виждам , нали и България е натовска държава?!
15
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Откачалкото ги плаши вече толкова време, a Меките китки го приемат и потупват по кльощавия г-з. Мисля, че го будалкат за да отлагат, защото Европа вече е препълнена от всякакви камилари. Като тръгнат и турските урошляци, Европа няма да е повече европейска. Меките китки да не мислят, че откачалника ще спре с исканията си? Помните ли, правете деца да запълним Европа и я превземем. Който вярва на турчин, ще си *** главата. Вяра на тях, никога!
14
8
 
19
 
! Отговори
Не на турския феодал преди 6 години
Журналисти в затворите, .... за такъв няма място в Европа!?
13
4
 
23
 
! Отговори
българина преди 6 години
Забрави да каже за жокер посланието, пардон искането. Южна България и балканите да му бъдат предадени като знак на добра воля, иначе ще играе ятаганa. България не трябва да допуска турция в никакъв общ съюз с нас. Тея ще ни превземат икономически за първите 5 г а следващите 10 и политически, а след 30 ще сме провинция на константинопол
12
10
 
18
 
! Отговори
PANAYOT APOSTOLOS преди 6 години
Когато Гърция отново граничи с Братска Армениа и с Курдестан по Ефрат..тогава Мала Азия ще влезе в Е.С.А Турците ще влезат в Ташкент и Улан Батор, тези които останат, и ще основат Новия Турски Каганат, както е било в 6 век .Иначе в ЕС, НЯМА ДА ВЛЕЗЕТЕ .
11
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До #10Смени Конституцията и тогава питай за Президента... Сега се огледай какви ги върши Премиерина...
10
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами кюрдите искат своя държава, ние си имаме такава, но намаляваме. Дайте да ги поканим тогава в нашата.
9
23
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Свикнете с мисълта, че Турция е значим фактор прес вратите на Европа, ще ви помогне да възприемате по-лесно реалностите.
8
20
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един велик ; държавник , политик , и управник е Ердоган ,това е истината. Немога да си кривя душата , нека да бъдем честни . А къде е нашият президент не го виждам никъде?
7
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До #6Кажи го де, не се срамувай, като Астролог на трети март. Тото ли играхме, че такъв късмет извадихме, или кръв се ля за нашата Свобода.... Православна кръв най вече.
6
9
 
22
 
! Отговори
х преди 6 години
Тръмп освиркват ,а този е добре дошъл .Това май не е нашата Европа.
5
10
 
23
 
! Отговори
ф преди 6 години
Той избива гражданите им ,а те го поздравяват -няма такава организация като ЕС. Срамота.
4
27
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Просто велик!!!
3
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"...а петото послание на Ердоган към всички страни от ЕС е да не се правят разграничения между терористите"===ОК, ЕС няма да разграничава Турция от терористите.
2
16
 
19
 
! Отговори
SS ДИНАСТИЯ преди 6 години
Тия не разбраха ли, че руските и турски азиатски ко, чини никога няма да бъдат приемани в Европа.....
1
16
 
26
 
! Отговори
zeus преди 6 години
От ЕС са лyди да продължават преговори със самоназначилия се диктатор с имперски мечти. Тотален геноцид срещу кюрдите, масови арести на опозицията, репресии срещи интелигенцията, ограничаване на свободата на словото, мога да продължа до утре да изреждам, все неща, нямащи нищо общо с принципите на ЕС.