Москва все опитва да разклати ЕС, а най-лесно е през Балканите

Според Плевнелиев опорните точки на Русия прозират в дебата за отношенията София-Скопие
7 юли 2017 10:32,
230
Москва все опитва да разклати  ЕС, а най-лесно е през Балканите
Снимка: архив Reuters

Москва използва всеки повод и всеки начин да дестабилизира ЕС. Най-лесният начин е през Балканите.

Това обяви президентът Росен Плевнелиев по БНТ. Държавният глава от 2012 до 2017 година каза това в контекста на отношенията между България и Македония. Плевнелиев обясни, че виждал опорните точки на Русия да прозират в дебата, който се води около подписването на договора за добросъседство между София и Скопие.

Според бившия президент споразумението с македонската страна ще е надеждна основа за развитие на отношенията и усилията на правителството в тази посока трябва да бъдат приветствани.

Още по темата
Плевнелиев обясни, че е анализирал сериозно "опорните точки" на това, което "се пише в медиите на Груевски и на неговата партия в Македония", на това, което говорят "представители на втората най-голяма политическа партия в България", и на дебата, "който се води сръбските националисти в парламента в Белград".

"Опорните точки са едни и същи. Според мен те идват от Москва. Москва използва всеки повод и всеки начин да дестабилизира ЕС. Най-лесният начин е през Балканите... Тук отива на българските политици, независимо от коя политическа партия са те, не да ходят по опорните точки на една или друга сила, а да направят дебат в парламента по същество каква е националната стратегия на България", обяви бившият държавен глава.

Той е категоричен, че страната ни няма по-висш интерес от това на Балканите да има мир.

"Затова на България ѝ отива да покаже европейски подход, защото европейският проект е съюз за мир, а европейският път е ценностно базиран", каза Плевнелиев.

Според него големият проблем в Македония е идеологията на македонизма.

"Това е една изцяло антибългарска идеология, която нас ни прави фашисти. Това е една идеология на замитане, това е една идеология на манипулиране на историята. На България ѝ отива да излезе и да каже много ясно, че ние сме за единна и неделима Македония. Това е една млада държава и ние трябва да ѝ помогнем да върви напред. България няма нужда от повече територия, България е за това границите да падат, а не да се местят, България е за траен и устойчив мир и за добросъседство, каза още президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Реви, Марко, реви, братко, двама да ревеме! Ти в обора, аз на двора, да се радва Бойко Пора!
151
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А приятелчетата му от ГЕРБ го предпочетоха за президент вместо да сложат едно магаре, ужас!
150
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом като това е твоят президент, вземи му бърши лигите от време на време. От толкова oлигoфрeния не може а говори нормално човека. И се погрижи да си взема лекарствата, че без тях е зле...
149
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Плевнелиев държеше евроатлантически курс, но много по детски. "Няма вече да си играя с тебе!" кряскаше в лицето на Русия. Дори Русия да е виновна, тя е фактор в световната политика и дори американците не посмяха да я подминат. В ролята си на хиена зад лъв, Роската ни натика в устата на лъва заради нелепиците си. Жалко.
148
0
 
12
 
! Отговори
Александър М. преди 6 години
Това гнусно,продажно влечуго Плевнелиев, гнусна американска ***, комсомолски секретар във ВМЕИ,той ли ще ми обяснява кой клати Балканите! А кой разклати Близкия изток и сега Европа е залята от бежанци? Мръсен ***, гаден!
147
0
 
7
 
! Отговори
Ханс преди 6 години
до 166 "Българите сме близки с Германия , а не с Русия." Искам да попитам-Немците близки ли с българи? Смятат ли ви за 100% човеци?
146
2
 
8
 
! Отговори
Клатимир преди 6 години
Балканските държави с аизклатени вече от САЩ. Преди това беше изплатена Франция пожелание, а Германия и Италия насила. Англия традиционно се клати със САЩ и на пръв поглед не е ясно кой кого разклаща.
145
2
 
18
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Когато приемаха БГ в НАТО и ЕО Западът казваше, че не ни се налага да избираме или с тях или с Русия. Сега защо се отмятат и се мъчат да ни изолират от Русия. Разбира се същите лъжи ги дрънкат сега на Сърбия и Македония. Курвенската англосаксонска политика не е от вчера и ние я знаем добре !
144
1
 
12
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Насилственото приятелство с бившата Австро-Унгария и Германия наложено от българските монарси е донесло, за съжаление, повече злини на България (2 национални катастрофи) отколкото ползи. Съвременна Германия е либерална, социална и икономически просперираща държава с която България трябва да се опита да е приятел. Не обаче за сметка на Русия. Германия в международната политика е силно зависима и не достатъчно авторитетна
143
11
 
0
 
! Отговори
До 160 преди 6 години
Ако за теб "временни" е 99% от съществуването ни добре.Българите сме близки с Германия , а не с Русия.Приемете истината и спрете с лъжите за русофилството в България.
142
3
 
19
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Интересът на Русия към братските балкански православни народи е исторически и напълно разбираем. Така е било и така ще бъде. За Русия е много по-важно да е в добри отношения с православния свят отколлкото с когото и да е друг. Защо трябва да се търси тук някаква заплаха или конспирация. Вероятно Русия е малко разтревожена, че балканските държави сега са объркани поради наводняване с евроатлантически *** като Плевнелиев, но тя добре знае че това са временни отклонения. Ние също го знаем
141
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това създание ги ръси точно като Къци Вапцаров ни в клин ни в ръкав.
140
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Москва клати ЕС, ама най-яко я клати през балкантие... ех, любов ли бе, да го опишеш...
139
1
 
8
 
! Отговори
Радко преди 6 години
Уникален ***
138
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на Плевналиев. Никой не смее да каже истината само той има тази смелост.Естествено че Москва иска да има раздори и войни на Балканите.Плевналиев беше най-смелият български президент.Сегашният е ясен: руска балалйка.
137
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДОБРЕ, ЧЕ СЕ ПОЯВЯВА ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ ДА НИ РАЗВЕСЕЛЯВА. Шут.
136
19
 
6
 
! Отговори
Любопитен преди 6 години
Шест години президента твърди това и е прав.Но няма кой да вдене.Ако някой мисли че Русия няма имперски интерес към нас , много се лъже.Дано да остане само блясък в очите на Путин.
135
2
 
2
 
! Отговори
Россен преди 6 години
може и не е забранено да му се присъждат всекакви епитети и грехове. Но нека не се забравя, че именно Розен чрез умелото му ръководство, неговата съпруга въведе в Българска Президентска институция понятието и работното място на длъжността "Първи Любовник"Така че такъв бил Онакъв бил, ама ето поне за един човекът Розен уреди с по-интересен живот
134
6
 
17
 
! Отговори
Некъф луд преди 6 години
Тоя няма ли да се скрие най после. По срамна личност от тоя никога не сме имали.Точно той е човека който се меси чрез своите ( сороски ) фондации в отношенията ни със Скопие.
133
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Плевнелиев както винаги е абсолютно прав:Най- големият враг на България е Русия!На ЕС -тоже!Ушанките само търсят врагове, това е отличителната черта на комуниста.