Черна гора и Сърбия бързо в ЕС, за да не се разтресе регионът

Централна Европа се загрижи за стабилността на Западните Балкани
18
Черна гора и Сърбия бързо в ЕС, за да не се разтресе регионът
Снимка: Reuters, архив

Седем страни членки на Европейския съюз от Централна Европа призоваха съюза да ускори приемането на Черна гора и Сърбия, като изтъкнаха, че отлагането на интеграцията на Западните Балкани може да представлява заплаха за сигурността на целия регион, предаде БТА като се позива на Ройтерс.

Външните министри на четирите страни от Вишеградската група /Унгария, Словакия, Полша и Чехия/, Австрия, Словения и Хърватия се срещнаха днес в Будапеща, за да обсъдят проблеми на миграцията и ситуацията в Западните Балкани и Украйна.

"Ако не можем да ускорим европейския интеграционен процес в Западните Балкани, ще трябва да се изправим пред сериозни предизвикателства за сигурността в целия Централноевропейски регион", каза на пресконференция унгарският външен министър Петер Сиярто. Той подчерта, че ЕС трябва да ускори преговорите с Черна гора и Сърбия и да започне преговори с останалите страни от Западните Балкани.

Албания и Македония са кандидатки за членство в ЕС, но още не са започнали преговори, докато Босна и Херцеговина и Косово чакат да получат статут на кандидатки за членство.

"Ситуацията в Западните Балкани е доста неясна и нестабилна и ще трябва да се уверим, че има диалог за засилване на сигурността в този регион", каза словенският външен министър Карл Ерявец.

Още продължава напрежението между Сърбия и бившата й област Косово, чиято независимост Белград не признава, а Македония и Босна и Херцеговина са разтърсвани от междуетнически разногласия.

Перспективата за членство в ЕС е главна цел на страните от Западните Балкани след войните от 90-те години. Но решението на Великобритания да излезе от ЕС, засилването на десния популизъм в много страни от съюза и дебатите за бъдещия облик на ЕС поставиха разширяването на блока на заден план.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
1
 
! Отговори
demograph преди 6 години
Не виждате коминтерновската уловка май..! "Сърбия в ЕС спешно." Преди Македония! Чаткате ли? Черна гора е член на НАТО, следователно членството и в ЕС е само въпрос на време. Сърбия преговаря за ЕС, но отказва членство в НАТО под руски натиск. Т.е. руските пърдала Унгария и другите, ще натискат ЕС да приеме Сърбия преди да стане член на НАТО. Руснаците и сърбите всячески ще се опитат да спрат Македония по пътя към НАТО и ЕС, за да не изпревари Сърбия и да я загубят като колония.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 4 И ЗАЩО ЩЕ СТАНЕ ПО ЗЛЕ?НЯМ А ДА ИМА НА ПАЗАРА СРЪПСКА НАДЕНИЦА ЛИ. ИЛИ ЛЕПА БРЕНА ЩЕ ПОДМИНЕ БГ.
14
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Донорите напускат ЕС. Натискат се да влизат лапачи. Пари откъде?
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гаврите край нямат...
12
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали искат Крим. Сега ще платят с цяла Сърбия и Ч.Гора :) Няма нищо неплатено на този свят.
11
5
 
15
 
! Отговори
бат Слави преди 6 години
Че те Сърбия искат ли да са в ЕС?
10
7
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Черна гора - да, Сърбия - още не.Сърбия след 10 години.
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва ударно да се приемат нови членове на ЕС. Така шанса ни да се измъкнем от последното място се увеличава.
8
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До сега печатаха евра но пазара замира и затова пирамидата трябва да се разширява отдолу - т.е. от към приземните етажи.
7
22
 
27
 
! Отговори
Патриот преди 6 години
ЕС=фашизъм!
6
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
У-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха................................значи той не се разтресе, когато нато-нациките нападнаха и разрушиха една СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА, а сега щяла да се разтресе....брей, брей, брей, брей.......имам чувството, че тия "умници" от еуропката толкова са изперкали и всичко така върви по нанадолнището, че вече няма спиране!!! Ухаааааааааа....давайте...........малко ви остана! Приемайте, приемайте и хунтата от укропия, тогава това в Хамбург ще ви се стори като детска игра!!!!!!!
5
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който иска да спрат мигрантските потоци да не се надява на ЕС, а да припка към Евразия. Да не говорим, че след секването на европарите членството в ЕС се превръща еднозначно в камък на шията.
4
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще стане още по-зле ако ги приемат...
3
14
 
19
 
! Отговори
Иван Попов преди 6 години
По скоро Черна гора да се приеме като членка на европейския сьюз. А сьрбите да почакат още един век, понеже те са много отворени гьзари.
2
2
 
15
 
! Отговори
11 преди 6 години
Точно обратното е ...
1
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбия има териториални спорове с Албания и Босна.