Година по-късно: Brexit-ът изглежда по-неясен от всякога

Някои във Великобритания се размечтаха това да не се случва
12 юли 2017 21:45, Елка Василева
38
Година по-късно: Brexit-ът изглежда по-неясен от всякога
Снимка: архив, Reuters

Идването й на власт изглеждаше като затишие в бурята, предизвикана от гласуването за Brexit. Година по-късно Тереза Мей е премиер със затихващи функции, а очертанията на Brexit-а стават все по-неясни.

Стигна се дотам тя да се обърне към опозицията за "справяне с предизвикателствата, пред които сме изправени" и се опитва да представи този признак на слабост като "зрял" начин да се прави политика, по думите на заместника й Деймиън Грийн, след провала й на парламентарните избори от 8 юни, на които нейната Консервативна партия загуби абсолютното си мнозинство в парламента, пише Франс прес.

60-годишната пасторска дъщеря Мей поиска предсрочни избори, като разчиташе, че на тях ще получи още по-голяма подкрепа за договарянето на излизането от ЕС. Тя бе избрана начело на партията си на 11 юли 2016 г., а след това начело на правителството на 13 юли, в хаоса и братоубийствените борби между поддръжници на Brexit-а, последвали референдума от 23 юни, и изглеждаше като разумния човек и "сигурния чифт ръце", който ще управлява добре страната.

Избирателите обаче спряха твърдата линия, която тя бе възприела и оттогава тя е загубила влиянието си, отбелязва европейски дипломатически източник.

Тереза Мей искаше излизане от европейския общ пазар и възстановяване на граничния контрол за ограничаване на имиграцията от страни на ЕС. Нейната Консервативна партия и самото й правителство обаче продължават да са разделени по въпроса. Това е историческо разделение на торитата между еврофили и еврофоби, което скоро няма да изчезне.

Финансовият й министър Филип Хамънд защитава интересите на икономическите и делови среди, които в огромното си мнозинство не искат Brexit и не вярват в обещаното от Мей светло бъдеще на свободния обмен извън ЕС.

Независимо дали става дума за Япония, Австралия или САЩ, привилегированите търговски споразумения, които смята да сключи Мей, изглеждат твърде неясни. В понеделник австралийският премиер Малкълм Търнбул заяви в Лондон, че споразумение за свободен обмен с ЕС ще е с предимство пред споразумение с Великобритания. Япония наскоро подписа с ЕС, а американците дадоха да се разбере, че няма да се втурнат да услужват на Мей.

Министърът й за Brexit-а и активен еврофоб Дейвид Дейвис накрая също осъзна мащабите на последствията от скъсването с ЕС и смекчи реториката си.

Не минава ден без нова отстъпка: Съдът на ЕС ще продължи да има компетенция за Великобритания "в един преходен период" вместо връзката да бъде прекъсната в края на преговорите през март 2019 г., каза Деймиън Грийн в понеделник по Би Би Си.

Сега всички изглеждат съгласни - или най-после са проумели - че излизането от ЕС ще бъде последвано от преходен период, докато се договори споразумение за свободен обмен и ново митническо споразумение с Брюксел. И свикват с мисълта, че този преходен период ще трае няколко години. Крайният резултат обаче е все така мъгляв.

Тереза Мей казва, че това трябва да е "дръзко и амбициозно" споразумение". ЕС казва, че и дума не може да става Великобритания да си подбира само каквото я устройва. "Не може да има участие в общия пазар сектор по сектор", повтаря главният преговарящ Мишел Барние.

Стигна се дотам някои хора във Великобритания да се замечтаят на глас Brexit-ът да не се състои като следващия лидер на еврофилската партия "Либерални демократи" Винс Кейбъл. "Все повече хора, политици, чиновници казват, че това няма да се случи и смятам, че възможността то да не отиде по-далеч става съвсем реална", каза той вчера, заради огромната задача и предизвиканите от нея проблеми.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
10
 
10
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Целият проблем е,че Брекзит-а тръгна малко рано.Иначе идеята е Великобритания да се дистанцира от бедите,които тепърва ще сполетят ЕС.Ев.рейския мениджмънт на UK се опитва да извоюва за страната си позиция подобна на американската-британските закони да важат за ЕС,но тия на ЕС да не важат за Великобритания!Екстра работа,нали?Само че Великобритания няма потенциала на САЩ да налага брутално собствената си воля,а трябва да се пазари.Което води до сегашното разкрачено положение.
7
28
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Великобритания е светлинни години пред България и не се нуждае от съвети на неграмотни люде.
6
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Gost ,hora tezi upravlyvat sveta ot vekove, pak chte sa dobre,a po princip da hodyt na mainata si
5
8
 
30
 
! Отговори
помнещ преди 6 години
До Анонимен 3Дано не само британците но и всички включително и нашите умници разберат какво голямо зло са референдумите. Неграмотни хора не отговорни за вота си не могат да вземат изключително важни решения застрашаващи живота на хората. Тези референдуми са благодатна почва за популисти, лъжци и продажници като комунистите/*** у нас.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"The Salmon of Doubt" - последната документална книга за Британия, издадена след смъртта автора й...
3
3
 
11
 
! Отговори
Евала картоф преди 6 години
Брексит, на кукуво лято! Туй ингилизите са хора които не са свикнали като вова да го карат като северно корейци или руснаците на варени картофченца!
2
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да има Брекзит. В момента се чудят как да спасят достойнството на Британия след яките шамари, които получи.
1
6
 
17
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
Що народ яде английски...хляб и кара...обратни коли.Ако ги...изсулят тук,ще се чудят какво да правят с тези...обратни навици.