В Европа трябва да признаят: Изгубихме завинаги Турция!

Ердоган и неговата мания за величие не оставят на ЕС никакъв избор
275
В Европа трябва да признаят: Изгубихме завинаги Турция!
Снимка: Reuters

Ако е имало нужда от още едно доказателство, че Ердоганова Турция не се осъзнава като част от Европа, тържествата по повод годишнината от неуспешния опит за преврат го потвърдиха по особено красноречив начин.

Обявено беше, че ще се отпразнува "победата на демокрацията".

Е, видяхме как изглежда Ердогановата демокрация: на опозиционния лидер Кемал Кълъчдароглу бе отнето правото да говори на възпоменателната церемония в парламента, а по време на добре режисирания спектакъл турският президент Ердоган призова да бъдат "откъснати главите" на пучистите. При това той говореше не за честен съдебен процес, а за връщане на смъртното наказание.

Като бумеранг

Още преди да изрече тези думи, Ердоган даде ясно да се разбере, че ЕС вече изобщо не го интересува. И затова е признак на безсилие, че шефът на ЕК Юнкер отново протяга ръка към Турция и я призовава да зачита демократичните ценности - за да не бъде прекратен процесът за присъединяване към ЕС, за което настоява Европарламентът.

Само че Ердоган и неговата мания за величие не оставят на ЕС никакъв друг избор: Турция е изгубена за Европа и това не бива да остава без последствия. Да, Европа е последната надежда на "другата Турция" - онези 49% от турците, които са против господството на Ердоган.

Само че присъединителният процес не само не доведе до демократизацията на Турция, но и дава на Ердоган възможност да поставя пред Брюксел и Берлин неизпълнимите си искания - например за отмяна на визовия режим за турските граждани.

Ако обаче същата тази Европа прекрати присъединителния процес, турският президент вече няма да може да предявява каквито и да било претенции. А това ще го удари като бумеранг. Защото най-важният инструмент за съживяването на закъсалата турска икономика е продължаването на преговорите за митнически съюз. С поведението си Ердоган поставя на карта тъкмо този шанс.

Какво беше, какво стана

Турският президент прави мечешка услуга и на целия ислямски свят. През първите години на неговото управление често се говореше, че една Турция, която успешно съчетава демокрацията и исляма, може да бъде модел за подражание на целия ислямски свят.

Но се получи друго. Днешна Турция, в която разделението на властите е отменено, а инакомислещите са подложени на преследвания, се нарежда в компанията на ориенталските държави с авторитарен режим. И ЕС ще загуби лицето си, ако продължи да води присъединителни преговори с една такава страна.

"Дойче Веле"


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
2
 
3
 
! Отговори
... преди 1 година
Ако ЕС иска много лесно може да се справи с Турция! Дори само с това да наложи забрана да двойно гражданство ако си турчин не можеш да бъдеш европеец и визи са всички турци и така! Дори само това ще нанесе удар върху ердоган! Отделно, че могат и пазарите да се забранят и въобще доста неща могат да нанесат доста сериозен удар на ердоган! А както знаем той се опитваше турция да бъде китай на европата! Но явно ЕС не иска това!
167
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа никога не е искала Турция.Това с присъединавянето и към ЕС са приказки от 1001 нощ...дъра бъра,залъгалка.А и Турция като ислямска държава никога не е била нито териториално,нито морално,нито духовно,нито религиозно принадлежаща към континента Европа.Време е Ердоган да си прибере пуйките от ЕС в Пуйкистан.И да си живеят както желаят, у тях си.
166
3
 
17
 
! Отговори
minava6t преди 1 година
До иллко;Илко ти сам се дърпаш назад бре.Нямаш нужда друг да те дърпа.Вие сте единственното племе в света което ограбва и руши собственната си държавица. Ето за 137 години докарахте народа до прошеската тояга.
Преди 137 години всеки имаше двуетажна къща с огромен двор, в тази къща имаше огромна челяд,която се изхранваше и учеше.Имаше производство,първите такачници и фабрики са построени именно в ограбените от твоето племе земи.Сега имаш 60М2 панелка,нямаш жена,деца,работа,пари..Зъл си,гладен си
165
5
 
14
 
! Отговори
minava6t преди 1 година
До иллко; Илко много си ограничен и прост. Въпросът е , прост. Турците не искат да изпращат жените, дъщерите, сестрите и снахите си на Запад за да се изхранват. Те просто не приличат на българите които с охота го правят. Казано по-иначе, турците не искат да са к..вите на Европа. Искат равноправие както Франция и Германия примерно. А за това какви са турците и българите. Иди в Турция, огледай се, виж как и при какви условия работят и живея и си виж своята к...на. Нямаш интелекта да разбереш.
164
19
 
12
 
! Отговори
иллко преди 1 година
това е една чудесна новина. турците не са хора на които може да се разчита като цяло, с ценности от миналият век (че и преди това), ако може да се нарекат ценности.

както се казва на$акаха се на метеното от Византийците. дърпали са ни и продължават да ни дърпат назад. нека си направят азиатски съюз и да си стоят там.

не ги кефи факта че ги чарджим за тировете им, за въздушното пространство и много им се иска да си вземат парче, но вече това че се множат като бълхи не е предимство.
163
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
евроатлантиците пет пари не дават за Турция, че даже и за Гърция. За България не ми стигат думите. Страх ги е само, че ще се присъедини към Евразия. Проблемът е в това, че присъединяването е неизбежно. И ще е много, много болезнено. Евроатлантика не е свикнала да губи. Ще свикне.
162
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До дедо ви Ноко
А може и да го изберат. По същия начин, както го "избраха" последния път, ако ме разбираш.
161
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС и Русия подкрепиха Ердоган по време на преврата, а сега реват... Тъпо! Каквото сте надробили, това ще сърбате!
160
2
 
13
 
! Отговори
Нарцис Оринджов преди 1 година
Ако сте забелязали Тръмп не се среща с представители на ЕС ,а с френския президент и английския премиер....
159
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В интерес на истината не Европа, ами Турция загуби Европа. ЕС вече е пътник, с единия крав в гроба. А Турция си е добре и без Европа.
158
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мен въобще не ми пука , какво губи Турция или Европа. Важното е че това донесе ппвече инвестиции в България и Румъния!
Вече виждаме туризма, как се ускорява след нападението над Русия и вътрешните бомби.
Скоро по-малко ще почнат да изнасят и заводите си от там Западните фирми. Тогава вече съвсем ще завие на глад мустакатия.
Храни куче да те лае е неговата работа.
157
14
 
24
 
! Отговори
Може би ... преди 1 година
Европа по-скоро печели от това, че "губи" Турция
156
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 155
Умрях от смях хахаххаха само Франция имала военна сила ...:) Прочети си историята за колко време капитулира Франция от Райха.
Германия показа , че започва път на въоръжаване, което трябва да означава , че е време да се спрат агресивните думи...Да не стане от играчка ...Да плачат пак много колко жертви имат.
155
18
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Личното ми мнение е ,че ЕС трябва да затвори границите си с Турция, нито хора да пътуват, нито да търгуваме с тях. Европа няма нужда от Турция. Който иска да живее там по техните правила нека иде и да не се връща. Който иска цивилизация да стои в Европа
154
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освен пазара и продажбите,има едно нещо наричано наука,а модерната наука е само на два контитента - Европа и Северна Америка.
Ако решат и вкарат роботика и роботизират страните,многолюдното население как ще си изкарва парите и ще консумира стока?Как?Не са решили,не са го направили.Така,че човешкия ресурс е много важен,но не е определящ.
153
9
 
26
 
! Отговори
дедо ви Ноко преди 1 година
"Турците вече предпочитат Русия,това е проблема на ЕС."

Турците предпочитат Европа. Само Ердоган предпочита Русия.
Но през 2019 година няма да му се отвори парашутът, защото турците няма да го изберат.
152
3
 
7
 
! Отговори
Страбон преди 1 година
"Истината е, че Европа се свива."

Не е вярно.
Средиземно море се свива.
151
6
 
12
 
! Отговори
Хенри форд преди 1 година
"Всяка значима европейска марка за коли има завод в Русия."

Имаше. Повечето или съкратиха производството, или направо ги закриха, щото руснаците свършиха мангизите.
150
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината е, че Европа се свива.
149
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всяка значима европейска марка за коли има завод в Русия. Дори японските и американските имат. Защо? Защото са малък пазар? ЕС много си вярва. От високо се пада болезнено.