В Европа трябва да признаят: Изгубихме завинаги Турция!

Ердоган и неговата мания за величие не оставят на ЕС никакъв избор
275
В Европа трябва да признаят: Изгубихме завинаги Турция!
Снимка: Reuters

Ако е имало нужда от още едно доказателство, че Ердоганова Турция не се осъзнава като част от Европа, тържествата по повод годишнината от неуспешния опит за преврат го потвърдиха по особено красноречив начин.

Обявено беше, че ще се отпразнува "победата на демокрацията".

Е, видяхме как изглежда Ердогановата демокрация: на опозиционния лидер Кемал Кълъчдароглу бе отнето правото да говори на възпоменателната церемония в парламента, а по време на добре режисирания спектакъл турският президент Ердоган призова да бъдат "откъснати главите" на пучистите. При това той говореше не за честен съдебен процес, а за връщане на смъртното наказание.

Като бумеранг

Още преди да изрече тези думи, Ердоган даде ясно да се разбере, че ЕС вече изобщо не го интересува. И затова е признак на безсилие, че шефът на ЕК Юнкер отново протяга ръка към Турция и я призовава да зачита демократичните ценности - за да не бъде прекратен процесът за присъединяване към ЕС, за което настоява Европарламентът.

Само че Ердоган и неговата мания за величие не оставят на ЕС никакъв друг избор: Турция е изгубена за Европа и това не бива да остава без последствия. Да, Европа е последната надежда на "другата Турция" - онези 49% от турците, които са против господството на Ердоган.

Само че присъединителният процес не само не доведе до демократизацията на Турция, но и дава на Ердоган възможност да поставя пред Брюксел и Берлин неизпълнимите си искания - например за отмяна на визовия режим за турските граждани.

Ако обаче същата тази Европа прекрати присъединителния процес, турският президент вече няма да може да предявява каквито и да било претенции. А това ще го удари като бумеранг. Защото най-важният инструмент за съживяването на закъсалата турска икономика е продължаването на преговорите за митнически съюз. С поведението си Ердоган поставя на карта тъкмо този шанс.

Какво беше, какво стана

Турският президент прави мечешка услуга и на целия ислямски свят. През първите години на неговото управление често се говореше, че една Турция, която успешно съчетава демокрацията и исляма, може да бъде модел за подражание на целия ислямски свят.

Но се получи друго. Днешна Турция, в която разделението на властите е отменено, а инакомислещите са подложени на преследвания, се нарежда в компанията на ориенталските държави с авторитарен режим. И ЕС ще загуби лицето си, ако продължи да води присъединителни преговори с една такава страна.

"Дойче Веле"


275
Още от
Напиши коментар Коментари
129
0
 
0
 
! Отговори
шматка преди 6 месеца
До султана

Така ли ви казаха.Самообесили
Да не са ГИ самообесили.По принцип в килиите трудно ще намериш с какво да се обесиш.
Ти си тотално зомбиран.:)))
128
5
 
11
 
! Отговори
шматка преди 6 месеца
Така е започнал и Хитлер.Пропагандната машина се задейства и всеки със свое мнение става предател.СЛЕД ТОВА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ УБИВА ЗА ДА НЯМА ВЪЗМОЖНОСТ ДА СЕ РЕАБИЛИТИРА.Сталин е избил милиони под такъв претекст.Чети историята.Световната.Когато го направиш ще разбереш че Ердоган копира стъпка по стъпка живота на тези двамата.В момента се бори за власт.АБСОЛЮТНА ВЛАСТ.Когато сложи армия полиция съд медии образование под абсолютен контрол ще се чудите как да избягате от Турция.
127
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Да турците се събудиха някои в затвора други в очакване да бъдат вкарани"

Те да можеше и в "демократичната" България поне едно апаши да се събуди в затвора...па и другите да бъдат в очавкване да бъдат вкарани...Камоли корумпираните държавни служители...
Ама в момента няма кой да ги вкара оти работливите ви държавни служители са на протест:-) :-) :-)
126
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А в България са събудиха милиционерите, които се усетиха че парите за чорба не им стига!!! :-) :-) :-) Тяхните добавки за стаж дали ще ги махнат...и тези добавки дали ги подкарва на мързел:-) :-) :-)
Колеги българи (става въпрос за по логично мислещите и тези, които няма конски очила) не вярвайте на провокативни новини...Турция е добър съсед, колко българи които са дошли в Турция са останали недоволни било то от отношението към тях, било то обслужване и т.н. А другите Гледат, но не виждат!
125
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да турците се събудиха някои в затвора други в очакване да бъдат вкарани.Да наистина няма да е лесно се събудиш свободен, ако не повтаряш колко велик е ердоган.
124
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Турците се събудиха...затова фащ, европа и ционистите взеха да плямпат...Еми, няма да ви е лесно... А не, че и дори като спаха ви беше лесно все имаше тук таме някой, на който съня му беше по лек:-) Лека нощ...утре пак другари:-)
123
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ти откъде знаеш, че прабългарския е бил сходен с турския?
...
Ако беше чел Миккола или поне Добрев(съмнявам се изобщо да знаеш кои са) нямаше да задаваш такива въпроси.
122
25
 
17
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 6 месеца
ЗА ДА СМЕ ЧЕСТНИ ЕВРОПА ЗАГУБИ ТУРЦИЯ МНОГО ОТДАВНА, КАТО ПОДПОМАГАШЕ КЮРДСКИТЕ ТЕРОРИСТИ !!!КЪДЕ СЕ НАМИРАТ ИЗБАГАЛИТЕ КЮРДСКИ ТЕРОРИСТИ ,КОИТО ВЗРИВЯВАТ БОМБИ В ТУРЦИЯ АМИ В ЕВРОПА И ПО-ТОЧНО ГЕРМАНИЯ И БЕЛГИЯ !!!ОТ 1952 ГОДИНА БАЛАМОСВАТ ТУРЦИЯ С КАКВИ ЛИ НЕ ЛЪЖИ НО ЕТО,ЧЕ НОВА И МОЩНА ТУРЦИЯ ВЕЧЕ ГЛЕДА 100 ГОДИНИ НАПРЕД А ТАМ НЯМА НИКАКЪВ ЕС !!!СЪБУДИ СЕ ГИГАНТ,КОЙТО БЕШЕ ПРОСПАЛ 20 ВЕК НО КОЙТО ЩЕ ДИКТУВА НОВИТЕ ПРАВИЛА ПРЕЗ 21 ВЕК !!!
121
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"когато е имало османска империя твоите предци са били християни, преди насилствено да приемат османската вяра."

Ти гледай вие как сте приемали християнството, че цар Борис 1 не жалил никому! :-) :-) :-)
120
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Рашо Рашев казваше, че прабългарите са били безписмен народ (макар да има сведения за писменост) и никой не знае как е звучал езика на кан Кубрат.
Айде не се прави на по-компетентен
...
Ахахаха, безписмен народ са само сегашните роми.
Това, че някому не е изгодно да се изкарвате тюрки не значи, че не е така. Остави българските историци(Златарски и Шишманов също поддържат тезата за тюркския произход), но и от чуждите изследователи твърдят, че прабългарите са тюрки(Рънсиман например)
119
10
 
11
 
! Отговори
Другари преди 6 месеца
И Гърция е била част от Османската империя...па и все още е комшия на Турция като вас:-) и е в НАТО и в ЕС...Та вашия проблем идва от БРАТУШКИТЕ, които са ви уж "спасители":-) :-) :-) :-)
Руснаците са ви казали били сте роби...Ганьовците повярвали...Руснаците ви казват искам да се самоубиеш и пак изпълняваш...Абе само вие се определяте "Роби", които учат в чужбина и си изповядват религията... за всичко ви е виновна Турция...та само вие ли сте били в Османско владичество...
118
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен 168 преди 6 месеца
турция никога не е била империя, турция няма и 100 години като държава, когато е имало османска империя твоите предци са били християни, преди насилствено да приемат османската вяра.Тук по долу един беше написал че истинските турци не ви обичат много и си е така.Много турци ама с БГ паспорт е това не го разбирам.
117
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Какво казва той за "цивилизована" Турция и зверствата срещу арменците?!
...
Не е важно какво какво казва някакъв писател за исторически събития, но това човек който е научил историята си от един роман и две стихотворения няма как да го знае.
116
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не Яворов, а Славейков е казал "Не сме народ, а ...."
2-ка получаваш по БГ литература.
С турската литература как си? Вашият нобелов лауреат Орхан Памук чувал ли си го?
Какво казва той за "цивилизована" Турция и зверствата срещу арменците?!
А какво го направи башбакан Ердоган и властта му, а?!
С тая политика забравяте за ЕС.
"Ески дост душман оймаз" - ако ме разбра.
Ама с вас достове не можем да бъдем. Единствено алъш вериш да правим и да имаме добър комшулук. Толкоз.
115
7
 
12
 
! Отговори
Другарю:-) преди 6 месеца
"България е зле поради проклятието наречено Турция. Факти:
Има държави в централна Европа били под комунистически режим, които сега са в НАТО и ЕС. Всички тези страни са много по-добре от нас икономически и културно. Това са малки народи, които са имали щастието да бъдат ДАЛЕЧЕ ОТ ТУРЦИЯ."

Драги ми Смехурко...
И Гърция е била част от Османската империя...па и все още е комшия на Турция като вас:-) и е в НАТО и в ЕС...Та вашия проблем идва от БРАТУШКИТЕ, които са ви уж "спасители":-) :-) :-) :-)
114
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
говорите с акцент, за тях сте бедни, жалки и трагични
...
Знаеш ли в България колко диалекти и акценти има? В Турция са повече.
За останалото не си прав. Турцизмите в българския език са много повече отколкото българските в турския. Съвсем отделен въпрос е, че оригиналният език на Аспарух е бил много близък на турския. Все пак прабългарските племена са тюрки.
113
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Точно вас българските турци ви наричат "братята" ви "г*я*у*р*и" или "к*я*у*р*и", което междудругото е персийска дума, също като Юнанистан (пак персийска дума, имате много ирански думи, с българска етимология, ама това башбакан Ердоган ви е забранил да го учите). Та г*я*у*р, означава неверник. Такива сте вие за турските турци - неверници, изменници, предатели, лицемери, със сбъркана идентичност, говорите с акцент, за тях сте бедни, жалки и трагични.
112
3
 
8
 
! Отговори
BG преди 6 месеца
От България към Европа:
- Спокойно, не е голяма загубата! На Турция де. Ако знаете какво сте "изгубили", ще почерпите.
111
2
 
13
 
! Отговори
В България преди 6 месеца
1Няма тероризъм...няма и туризъм
2 Ниски евро:-) заплати и пенсия
3 Няма достатъчно инвестиции и работна ръка
4 Коефицент на най-бързо намаляваща нация
5 Високи цени спрямо заплатите
6 Престъпност...всеки ден четем за бой и апашита
7 Етнически спорове с роми
8 Най опасната автомагистрала Тракия с пияни и дрогирани шофьори
9 Най корумпирани дипломати, полицаи, прокурори и др държавни служители
10 Образование...плащаш изпит ставаш вишист
11 Здравеопазване...предпочитам в Турция да се лекуваме!
110
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Абе стига с тоя Константинопол, стига с тая 1453.
С Русия имате 20 войни и само 2 спечелени.
Яко бой от тях сте яли.
Пред Виена 2 пъти ви биха австрийците.
С Персия имате загубени 3-4 войни.
Арабите са ви мачкали отвсякъде.
Само на малките народи знаете да се отваряте - българи, арменци, гърци.
...
И как се става империя на 3 континента от която трепери целият свят? Има ли отговор мечтаещият за 3 морета?