Санкциите на САЩ срещу Русия и големият губещ - Европа

В крайна сметка сметката ще я платят не лидерите, а хората
221
Санкциите на САЩ срещу Русия и големият губещ - Европа
Снимка: Reuters, архив

Новите санкции срещу Русия, Иран и Северна Корея от страна на САЩ са симптоматични за състоянието на международните отношения днес, както и за глобалния баланс на силите.

Светът вече безпрекословно е мутлиполярен и това значи много неща. Очевадно САЩ, притежавайки най-голямата военна мощ - с военни разходи на правителството колкото на следващите 7 държави взети заедно - диктуват играта, ползвайки най-вече пръчката за сметка на моркова.

Въпреки ядрения си арсенал, Русия е слаба икономически и търси алианси. Къде охотно, къде не, тя явно заформя такъв с Китай - икономическото чудо на нашето време. Регионални лидери като Индия тепърва ще изискват мястото си на голямата маса.

Големият въпрос е: къде е Европа в пъзела и готова ли е на ценностно и икономическо равнище да балансира между собствените си интереси и антагонизмите на другите заформящи се и съществуващи вече центрове?
Докато законът за санкциите прави совалки между Сената и Камарата в Конгреса на САЩ, проличават няколко неща.

Първо, русофобията и параноята на неоконсерваторите в САЩ е обладала и двете партии - демократи и републиканци. Недоказаните обвинения в руска намеса в щатските избори, целят да дискредитират избора на американския суверен за президент - Доналд Тръмп. Подминавайки иначе крещящата истина, че Хилъри бе просто ужасяващ кандидат, а избирателят така или иначе искаше промяна на курса - растеж, умерен диалог с останалия свят и мир. Такива неща обещаваше Тръмп в кампанията преди изборите, ако си припомнят близкото минало от американската левица.

С тези санкции Конгресът на практика казва на Тръмп - по отношение на външната политика и обещанията за диалог, ти си с вързани ръце. Решиш ли да намалиш или забавиш темпото на санкциите, които налагаме - няма да можеш, ще питаш нас. Реално, власт Тръмп има само в посока на ескалиране на напрежението - например, атакувайки военно страни, които не са проявили агресия към САЩ, нито са имали общо с 11 септември. Там Конгресът спи. А с истински свързаната с атентата държава дори дипломатическите отношения са топ приоритет, търговията и обмена на информация разцъфват...

Скритата цел на санкциите, които на практика застрашават всички фирми, правещи бизнес с руски аналози, целят силово налагане на американските енергийни компании на европейския енергиен пазар. И ако това беше икономически ефективно и пазарно нямаше да е проблем. Енергийната независимост и сигурност на Европа са универсални понятия и не касаят само Русия. В един момент европейските политици се озоваха между чука и наковалнята - от една страна интересите на задатлантически им партньори, от друга - на фирмите в Европа, които строят, поддържат и разработват петролопроводи/газопроводи и работят по енергийни проекти с руско участие. Проекти за стотици милиарди: Северен поток 2, проект за втечнен газ в Балтийско море, друг в Северна Африка...

Става дума за работни места, евтин енергиен ресурс за моторите на Европа, енергийна диверсификация на източниците по различни линии, предизборни обещания и политическа цена вътре на континента.

Американският протекционизъм и икономически егоцентризъм втрещи иначе доста послушния европейски политически елит, а вътрешният натиск дори създаде прецедент - автентичният европейски интерес да бъде формулиран и изразен гласно. Дори Европа заплаши с контра-санкции аталантическия си партньор, ако нейните интереси не се вземат предвид. Което острани изглеждаше по-скоро умилително, но пак бе някаква проява на лидерство, което като че ли през последните десетилетия остъстваше тотално на Стария континент.

Важното е интересът на европейските граждани да бъде защитен на всяка цена, а не исторически вражди на някои народи в рамките на ЕС с Русия или близостта им и зависимостта им от САЩ да диктуват условията за всички.

Междувременно угрозата американският закон да бъде атакуван от ЕК като нелегитимен спрямо международното право, а европейските фирми да плащат глоба един път зад океана, а втори - в Европа, че са платили глобата... остана. Което вече би било връх на абсурда и цинизма, без обаче да е учудващо.

И така, адският бумеранг "санкции- контрасанкции" неизбежно води до международно напрежение.

Европейските, американските и руските граждани - ще платят сметката по един или друг начин. Лидерите на санкционираните пък ще са големият политически печеливш - едва ли не жертва и достоен защитник на нацията от чужда агресия. И вместо да си отидат от властта, ще видят рейтингите им да полетят към небесата.

А логическият край на безумието във времето надали ще зарадва дори най-върлите му защитници и глашатаи...

Автор: Кузман Илиев, водещ на "Денят" по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЯнаДеверенченккоДължиш ми 50 лв . Антибиотици. Много гаден трипер ми натресе лани на Св. Влас.
52
0
 
11
 
! Отговори
КУ-КУ преди 6 години
СИЛАТА НА СИБИР Е ПОЧТИ ГОТОВ. ПО НЕГО ЩЕ ВЪРВИ ГАЗ ДИРЕКТНО ЗА КИТАЙ.ОСВЕН ТОВА В ХАБАРОВСК И НАХОДКА СЕ СТРОЯТ ДВА ГОЛЕМИ ЗАВОДА ЗА ВТЕЧНЕН ГАЗ. ЗАЕДНО С ГАЗОПРОВОДА ВЪРВИ И НЕФТОПРОВОДА "Източен Сибир" - Тихи океан.
51
14
 
4
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
От 2005 година някъде, когато стана ясно, че курсът на Путин е към руски фашизъм, и когато започна да плаща на *** в Нета, постоянно се тръби как щял да спре газа и ....ужас! Е, както казах, веднъж го спря - през февруари 2009, и не умряхме. Само той си извади очите. Не важи тая мантра, запомнете го. Няма да се случи. И няма вариант да замести европейския пазар с Азия.*** бавно ще умира, като приклещен в кьошето плъх.Ако реши да скочи на отчаян щурм, ще и избием зъбите.
50
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единственото свястно място за живеене в света е Европа. Това е истината. Със всичките си недостатъци, Европа си остава люлка на цивилизацията.
49
7
 
5
 
! Отговори
ЯнаДеверенченкко преди 6 години
Хахаха...уже Европа есть проблемы ;)
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДОСТАВКИТЕ ЗА НЕФТОХИМ МОЖЕ БИ НЯМА ДА СПРАТ, АМА ТОЧНО В НУЖНИЯ МОМЕНТ МОЖЕ ДА ЗАПОЧНАТ Я ПРОФИЛАКТИКА, Я НЕЩО ДРУГО.И ЩЕ КАЖАТ: А-У-У, АМА НИЕ ЩЕ ОТВОРИМ ДЮКЯНЧЕТО СЛЕД ДВА МЕСЕЦА, ПЪК ДОТОГАВА Я КАРАЙТЕ НА ШИСТОВ ГАЗ
47
11
 
6
 
! Отговори
тролочукач преди 6 години
"Недоказаните" обвинения в руска намеса в щатските избори, целят да дискредитират избора на американския суверен за президент - Доналд Тръмп.................Аз пък ви казвам, че руските тролотъпаци ДОКАЗАНО са във вашия сайт от осем години!! И 90% от коментарите са техни!!
46
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Говори се, че добивът на шистов газ е рентабилен при цени на петрола около 65 щд. При сегашните цени около 50 долара на петрола, добивът на шистов газ е преустановен масово, защото наличните хранилища са запълнени, а няма продажби. Чакат се по-високи цени, но това скоро няма да стане, защото Русия ще започне да печели повече. Та ако се говори изобщо за газ в Европа, то следва да се разбира руски газ, защото по-евтин няма.
45
1
 
16
 
! Отговори
До 46 преди 6 години
Путин е предвидил подобно стечение на обстоятелствата и затова ще продава с Азия. Силата на Сибир ще е готов тази година, освен това има два други газопровода. А и е построен най големия в света завод за втечнен газ в Сахалин за да снабдява Япония.
44
0
 
5
 
! Отговори
ЩЕ СЕ ЗАБАВЛЯВАМЕ преди 6 години
Той ще сече елхички, ама трябва да вземе старата печка на баба си от село, че да ги гори.
43
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До К.М.Т.*** е агресивна милитаристична фашистка държава и всякакви действия за отслабването и са оправдани.
42
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Статията е типичен пример за руската хибридна война срещу Западната цивилизация, а автора е част от руските информационни войски и трябва да бъде третиран като вражески елемент.
41
0
 
16
 
! Отговори
НАРОДЪТ Е КАЗАЛ преди 6 години
КОГАТО АТОВЕТЕ СЕ РИТАТ, МАГАРЕТАТА СТРАДАТНие май не сме от атовете, а ?
40
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, какво?Като спрат газа и доставките за Нефтохим ли ще спрат?Няма ли да се прострелят в крака по тоя начин? Забравете тия глупости - Путин не може да си позволи да не продава. Особено при тия ниски цени, които САЩ му натресоха.
39
3
 
26
 
! Отговори
К.М.Т. преди 6 години
27) Ха-ха. Написал си две големи глупости: 1. Санкциите не са справедливи, а лицемерни! Защото истинската причина да се прилагат е, че Русия е единствената сила, която дръзва да не се подчини на еврейските фамилии и американските сатанисти, а не измислената "руска агресия". 2. Не Русия е показала "фашистката" си същност, а Запада и САЩ са тези, които и до днес продължават масово да изтребват невинни и да деградират поколения, прикривайки се зад маската демократизма и толерантността.
38
2
 
22
 
! Отговори
До 38 преди 6 години
Ами ако липсата на газ продължи повече от месец. А явно нямаш хабер от топлотехника, че да си представиш какво количество мазут трябва да имаш за цял месец. Минимум 60000 тона Само за една средна топлоцентрала. Много си оптимист, да не те видя зимата да сечещ тайно елхички от парка
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шистовият газ остана в миналото. Около спада на цените на нефта стана нерентабилно да се добива шистов газ и 70% от фирмите за добив на шистов газ са замразени или фалирали. Инфото е от български публикации в нета. Сега се очаква бум на приказките за "горящ лед", но и това е скъпа технология, с неясни екологични последици. Според ООН в следващите 20 години картината на енергодобива няма да се промени значително.
36
3
 
16
 
! Отговори
чъки преди 6 години
Пълни глупости.Живота в Европа е по добър от този в САЩ и Русия.В САЩ трябва да работиш като луд,иначе изпадаш.В Русия пък е беднотия,мафия,корупция,престъпност.В Е вропа се мисли за обикновения човек,в САЩ и Русия се мисли за държавата.Хич не ме интерисува дали ЕС е най великата сила уи има много бомби,интерисува ме да си живея добре.
35
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро няма да купуваме природен газ от Русия.Ще го купуваме от Турция.Как ще стане работата с цената и крановете, засега не е много ясно.Но сигурно няма да е по-добре, май.
34
0
 
14
 
! Отговори
ЩЕ СЕ ЗАБАВЛЯВАМЕ преди 6 години
ТАКА БЕ, АМА И МАЗУТЪТ НЕ ГО ВАДЯТ ОТ ГОРНА МАЛИНА