Хронология на кризата със заразените яйца в ЕС

Подробности около скандала и засегнатите страни
8 авг 2017 20:00, Петя Славова
5
Хронология на кризата със заразените яйца в ЕС
Снимка: БТА

Милиони яйца са били заразени с инсектицида фипронил, чиято употреба при животни, предназначени за консумация, е забранена. Франс прес предлага хронология на скандала, засегнал седем европейски страни, където санитарните власти се опитват да успокоят потребителите.

Начало на скандала

Белгия е първата страна от ЕС, уведомила на 20 юли Европейската комисия чрез системата за обявяване на тревога, създадена за сигнализиране на случаи на опасност за здравето на потребителите. Следващата е Холандия, на 26 юли, а после и Германия - на 31 юли, пише БТА.

В началото на август националните власти започват да информират обществеността. На 1 август холандската санитарна служба за безопасност на храните (NVWA) съобщава, че токсично вещество е открито в стотици хиляди яйца, пуснати в продажба, и че дейността на 180 птицеферми е спряна временно, като този брой може да се промени в очакване на допълнителни анализи.

Още по темата

Според френското правителство разследванията в Белгия са доказали наличието на фипронил във фалшифициран антипаразитен препарат, продаван под наименованието ДЕГА 16 (DEGA 16), използван в птицефермите.

Засегнатите ферми твърдят, че веществото е било впръскано при обработка на холандската фирма ЧикФренд (ChickFriend) против червена въшка - паразит, който е изключително вреден за кокошките носачки.
Според белгийските и холандските медии тази компания е купила дезинфекциращия препарат в Северна Белгия от дружеството Поултри-вижън (Poultry-Vision).

Засегнати страни

Кризата се разпространява бързо. След Холандия, германското министерство на земеделието съобщава на 3 август, че най-малко 3 милиона заразени яйца от Холандия са доставени в Германия и повечето от тях са пуснати в търговската мрежа.

През следващите дни Холандия уведомява, че заразени яйца са доставени в Швеция и Швейцария. Германия посочва, че такива партиди са получени във Франция и Великобритания.

Във Франция птицеферма в областта Нор-Па дьо Кале е поставена под наблюдение на 28 юли.
Белгийската федерална агенция по безопасност на храните (Afsca) уточни, че яйца са били изтеглени превантивно и дискретно в Белгия още през юли и че всички доставчици, чиято дейност е била блокирана в страната, са ползвали услугите на ЧикФренд.

Фипронил

В голямо количество фипронилът, който Световната здравна организация определя като "умерено токсичен" за човека, е опасен за бъбреците, черния дроб и щитовидната жлеза.
Употребата му е забранена при животни, предназначени за хранителната верига в Европейския съюз.
Кокошките остават заразени в продължение на шест до осем седмици.
Това антипаразитно средство обаче е включено във ветеринарни продукти, използвани при домашни животни против бълхи, кърлежи и акари.

Мерки

В Германия, Холандия и в много по-малка степен в Белгия засегнатите от заразените пратки вериги супермаркети изтеглиха от щандовете си няколко милиона яйца миналата седмица.

Съществуват опасения за преработените продукти, съдържащи заразени яйца, сред които майонезата. В германия някои производители изтеглиха различни марки готови салати.

Националните санитарни власти задължават производителите да унищожават заразените яйца с помощта на специализирана фирма и блокираха всички продажби от доставчици, за които съществува съмнение за зараза.

В Холандия службата по безопасност на храните изисква план за отстраняване на птичия тор, за да се защити околната среда. В Белгия освен яйцата, са блокирани животните и животинския тор във фермите, които все още са под наблюдение. Днес все още бяха блокирани 51 птицеферми в Белгия и над 100 в Холандия.

Разследвания

Разследване за "измама" се води от прокуратурата в северния белгийски град Антверпен, която засега отказва всякакъв коментар.

Наказателно разследване е заведено в Холандия, за да се проследят пътищата за доставка в търговската мрежа на заразените партиди.

В Долна Саксония се провежда предварително разследване за нарушаване на закона за храните срещу "отговорниците" в няколко ферми, в които са получени положителни тестове за фипронил при яйцата".


5
Още по темата: яйцаЗараза
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
7
 
3
 
! Отговори
Просто е преди 3 години
Да ги изнасят за Русия !
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Споко, ще ги експортират насам, като за нас са си напълно годни. И без тва откакто ни взеха постоянни ни пласират отпадъка си. И то на цени като за "вносно"...
2
1
 
3
 
! Отговори
ivan m. преди 3 години
Vsichki sme hristiyani
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както неведнъж съм писал ЕС е Вавилонска кула която ще се срути с гръм и трясък. Още през 2002 година съм го казал. Неможе нещо да просъществува без корен. Особено пък управлявано от меки китки бабички от ГДР-то и тем подобни изтърса.ци! САМО МЕ Е ЯД НА ТЕЗИ ЗАБЛУДЕНИТЕ ОВЦИ ДЕТО ХОДЕХА ДА СКАЧАТ НА ЕДИН НА ЧЛЕНА НА ТКЗС-ТО ВИРЕХА ДВАТА ПРЪСТА КОИТО В ПОСЛЕДСТВИЕ ИМ ГИ ЗАВ.РЯХА НА ЕДНО ТЪМНО И МИРИЗЛИВО МЯСТО. Българите не трябва да се омешват с католици и протестанти. Българите сме ХРИСТИЯНИ!