Губим ?100 млн., заради дъмпинг мерките на Макрон

Бъдещето на българите, работещи във Франция, коментират експерти
30 авг 2017 10:07, Петя Славова
81

Социалният дъмпинг, който се оказа в центъра на разговорите по време на визитата на Макрон у нас, е продиктуван от лакомията за осигуровките на командированите работници. А това безспорно ще се отрази негативно на страната ни, категоричен бе пред Bulgaria ON AIR бизнесменът Васил Василев.

"Ако 15 хил. души са командировани и месечно те получават по 1500 евро, осигуровките върху тази сума ще бъдат около 500 евро. Това прави 7,5 млн. евро месечно, които влизат в касите на НОИ и НАП. И ако българското правителство приеме френския натиск и се съгласи с тезата на Еманюел Макрон, страната ни ще загуби между 90 и 100 млн. евро годишно. Това ще е национално предателство", отсече Василев.

По време на визитата на френския държавен глава у нас, премиерът Бойко Борисов изрази готовност България да подкрепи плановете на Макрон за затягане на европейските правила по отношение на т.нар. командировани работници от по-бедните страни на ЕС. А Макрон от своя страна повтори уверенията си, дадени пред Борисов преди два месеца в Париж, че ще подкрепи стремежа на България за влизането ѝ в т.нар. чакалня на еврозоната и Шенгенското пространство за свободно движение.

За Макрон социалният дъмпинг не е цел, а средство, чрез което да разреши външно и вътрешнополитичексите си проблеми, посочи в студиото на "България сутрин" финансистът Мика Зайкова.

"Преди ваканцията си френският парламент направи нещо безпрецедентно - подписа празен чек на президента и правителството на страната, като по този начин им разреши да правят реформи на пазара на труда и трудовото право без участието на депутати", добави още Зайкова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 42Тц, тц... човеколюбецът Макрон се е загрижил как да направи българските работници богати!и кво се чудиш бе каскет - човекът е французин, а не руснак.
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това противоречи на пазара на труда и свободното предвижване,въобще на свободата и отворения пазар за работната сила,ресурс за който сме кандидати,освен това на свободата на сключване на сделка по трудово-правни-технически-социални въпроси,технически щот всяка личност технически грамотна с диплома,ценз,опит конкретен се явява самостоятелен кандидат за позиция и предпочитание от нечия страна,не спада в графа командировани и практика по обмен,проекти от бедни,не е социално принадена кат дестинация
33
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 41.Верно, българските чорбаджии ще си загубят бизнеса. А като си загубят бизнеса, какво точно ще спечелят съкратените работници? Аман от лозунги против изедниците-чорбаджии!
32
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тц, тц... човеколюбецът Макрон се е загрижил как да направи българските работници богати! Виждали ли сте вълк да се грижи как агнетата да са сити?
31
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сигурно съм много ***,но не виждам откъде ще загуби България 100 милиона ойро?Щ загубят единствено БГ чорбаджиите,които сега плащат командировъчни,но не и осигуровки върху тях! А е време и българските работници в ЕС да бъдат третирани по еднакъв начинс европейските си колеги!
30
4
 
5
 
! Отговори
До 21. преди 6 години
До До 19Ако имаш фирма и плащаш осигуровки на работниците си по 200 лв. месечно и държавата ти каже, че от утре вече ще плащаш по 20 000 лв. месечно какво мислиш че ще се случи с работниците - ще живеят щастливо с прекрасни заплати и осигуровки или ще просто ще си загубят и тази работа, която имат, защото ще затвориш фирмата поради невъзможност да плащаш?
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо важното, е че на далавер бойку му обещаха за 15-ти път да ни приемат в шенген и ЕЗ.
28
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се заблуждавайте, че това е мярка насочена към повече осигуровки и по-добри пенсии на българските тираджии и командировани работници във франция. Мярката, замислена от Макрон, е да постави пред българските фирми такива условия, които да ги изолират от правенето на бизнес във Франция и да ги изхвърли оттам. Иначе звучи добре, как едни фирми ще дават хубави пари на командированите си работници и как след време те ще вземат прекрасни френски пенсии - но това просто няма да се случи.
27
1
 
6
 
! Отговори
Дани преди 6 години
До До 20 21Ти смяташ ли, че един банкер (на Ротшилд, какъвто е Макрон, печелил само от сделка 3 млн. eu) е загрижен за заплащането на българските работници? Че той изобщо не забелязва хората! А що се отнася до "реформата" тя не е на Макрон, а ЕП я мъдри от Март. Макрон я форсира, но не защото мисли за правата на работниците от чужбина, а защото отклонява вниманието на французите от вътрешните им проблеми към външни и въвежда "външния враг" - източно-европейския работник,"който им прави дъмпинг"
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До N30Грешка, е за това сме зле. Враг ни трябва. Но всъщност врага са собствените ни политици и управници. Капиш...
25
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се връзеайте на приказките на един нашенски чорбаджия. БГ щяла да загуби 100 млн. от социалните. Ама този комунист не си дава сметка, че това са пари на хората а не на държавата. Ще им се наложи да си плащат на хората а, те не са свикнали. А на един тиражия няма да му е зле като се пенсионира да вземе и френска пенсия, е поне част.
24
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както в миналото, така и сега най големия враг на България винаги е бил запада. Не съм русофил, просто фактите са такива.
23
0
 
6
 
! Отговори
Родината на любовта преди 6 години
Биби изглежда е платил на Макрон за целувка по 20 милиона, а за прегръдка по 10 милиона (наши пари). Нали Франция е родината на любовта. На платената любов.
22
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Валери Симеонов нарича "триумф на външната ни политика" това, което както виждам тук наричат "национално предателство". Колко бързо "патриотите" се превърнаха в нещо лигаво, хлъзгаво и гадно.
21
2
 
7
 
! Отговори
cxbfffd преди 6 години
Никаква подкрепа за плановете на франсетата. Да командироват френски селяни в китай, за да се справят с безработицата и леко така под вода...да го...
20
3
 
3
 
! Отговори
Скарлет преди 6 години
#23# Как се гради политическо и икономическо единство в съюэ, където социалните неравенства са толкова големи!!! Макрон умишлено вдига летвата, и Иэточна Европа не би трябвало да се съгласява с теэи искания!!! Това ще эасегне множество фирми, чието предимство е евтината работна ръка!!!
19
1
 
13
 
! Отговори
Джобни преди 6 години
Е, че какво са 100 000 000 евра за Борисов и правителството Му че да мислят за такава дреболия. Джобните им за седмица или най-много за месец.
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
пишат милиарди сме загубили от това онова а накрая бюджета едва крета за заплати и пенсии. Тези пари може тъпия български икономист да ги смята а не реалната печалба и данъци. Даже и в слънчака един барман казваше по телевизията даваме 1 милиард на държавата от туризма .... ха .ха . може да са 1 милион.
17
1
 
2
 
! Отговори
До 20 21 преди 6 години
Някой знае ли каква точно е реформата? Не е ли задължение на фирмите да плащат осигуровки във съответната страна където командироват работници? Ако е така е ясно къде са загубите! Не разбирам каква е вашата логика
16
1
 
3
 
! Отговори
Спартак преди 6 години
Макрониада - юдеомасонско увеселение с възрастни жени.