Руски олигарси, обвинени в корупция... в битка за "златна евровиза"

Новата схема изисква кандидатите да инвестират 2 млн. евро
18 сеп 2017 21:29, Петя Славова
91
Руски олигарси, обвинени в корупция... в битка за "златна евровиза"
Снимка: архив, Reuters

Руски олигарси, притежаващи милиарди, и представители на украинския елит, обвинени в корупция са сред стотиците хора, които са се сдобили с европейски паспорти съгласно пораждащата полемика схема "златна виза", пише британският в. "Гардиън".

Правителството на Кипър е спечелило над 4 милиарда евро от 2013 г., като е предоставило гражданство на супербогати хора съгласно схемата. Бенефициентите на схемата получават правото да живеят и работят из ЕС в замяна на инвестиции. Над 400 паспорта са били издадени само за миналата година.

Сред хората, възползвали се от схемата, са бивш член на руския парламент, основатели на най-голямата търговска банка на Украйна, хазартен милиардер и др. Всичко това поражда въпроси дали Кипър е извършвал проверки на кандидатите или става дума за един доходоносен бизнес, пише БТА.

Преди въвеждането на схемата, тоест преди 2013 г., гражданство в Кипър се предоставяше дискретно, от министрите. Тогава кипърски граждани станаха руски олигарх и колекционер на произведения на изкуството и сирийски бизнесмен с тесни връзки с президента на Сирия, описван в изтекли в медиите американски дипломатически грами като "рекламното момче на корупцията" в обхванатата от война Сирия.

В. "Гардиън" припомня, че руският олигарх е Дмитрий Риболовлев, който е платил, според информациите, 95 милиона долара за имение в Палм Бийч във Флорида, притежавано преди това от Доналд Тръмп. Тръмп купил имота през 2005 г. за 41 милиона долара, ремонтирал го и го продал на руския олигарх три години по-късно за двойно по-голяма сума. Риболовлев е станал кипърски гражданин през 2012 г. и се смята, че притежава 7,4 милиарда долара. Другият бенефициен на схемата отпреди 2013 г. - Рами Маклуф, братовчед на Башар Асад, е обект на американски санкции от 2008 г. заради твърдения, че е натрупал пари от корупция. Кипър му дал гражданство през 2010 г. Година след това Маклуф станал обект и на европейски санкции и тогава кипърското гражданство му било отнето.

Новата схема за златни визи, влязла в сила през 2013 г., изисква от кандидатите за гражданство да инвестират 2 милиона евро в имущество или 2,5 милиона евро в компании или правителствени облигации. Няма изискване за владеене на език или за пребиваване, освен изискването съответният човек да посещава страната веднъж на седем години. Според кипърски представители новата схема установява подобрен и прозрачен процес за разглеждане на молбите на кандидатите за гражданство.

Тя била предназначена за истински инвеститори и кандидатите били подлагани на щателни проверки, в това число и на проверки дали средствата, с които разполагат, не са спечелени от пране на пари, твърдят кипърски представители. Те посочват, че не само Кипър е предоставил европейско гражданство на заможни руснаци.

Европейски политици обаче гледат на схемата "златна виза" с нарастващо безпокойство и казват, че тя подкопава самото понятие на гражданството. Португалската европейска депутатка Ана Гомеш описва "златните визи" като абсолютно неморални и перверзни. Тя казва, че се опитала на няколко пъти да получи имената на хората, получили златна виза в Португалия, но без успех.

Депутатката смята, че пазенето на тези имена в тайна поражда подозрения. По-късно тази година Европейският парламент ще дебатира промяна, внесена от Гомеш, изискваща от страните членки да извършват проверки за сигурност на кандидатите за "златна виза". Европейската комисия неотдавна нареди свое собствено разследване дали проверките на кандидатите са били извършени подобаващо.

Депутатката Ана Гомеш казва, че тя не е против предоставяне на гражданство или разрешително за пребиваване на някой, който има много специален принос към дадена страна, в областта на науката, изкуството или на инвестициите. Но тя допълва, че трябва да става дума за предоставяне на гражданство, а не за продаване на гражданство.


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
0
 
! Отговори
Anonymous преди 1 година
Какво става с хунтата-неофашисти в Украйна, които убиват руски деца и жени???
68
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КИПЪР ПЕТ ПАРИ НЕ ДАВА ЗА БРЮКСЕЛСКИТЕ ЗА ДНИЦИ
ЗАТОВА СИ ЖИВЕЯТ ДОБРЕ.
67
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
представители на украинския елит, обвинени в корупция
................
Ми то става въпрос И за представители на украинския елит, що ги няма в заглавието?
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе то "Гардиън" писа и някакви други неща пък сега се извинява на Калин Митрев.Грешно са били разбрани.
65
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След поканата от "когото трябва" към номенклатурния елит на СИВ през 1982 г.да върнат престъпно присвоеното са последвали "демократични протести" и с помощта на САЩ са организирани и проведени криминални -за благозвучие "цветни революции". В резултат от "перестройките" в Русия и САЩ явно е дошло време за действия! Все пак тези дължими 20 трлн.долара трябва да се върнат!Май скоро ще има команда "Пази се !"- по известния виц,в който съседката моли съседа си да я " пази" по време на онождането
64
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз опънах Трак. Не беше приятно, но се наложи.
63
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е една дупка от третия свят и няма място тук! Европа е белия свят и руски утайки не ни трябват.
62
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците са си отдавна в Кипър, още от 1990г. Над 40000, според медиите там-дори 100000. Най-много са в Лимасол. Имат 3 училища и 20 детски градини, тяхна банка(през 2013 загубиха доста пари след фалита на Лаики ***). Така че- нищо ново.
61
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трак, ще те шшибам пак.
60
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ватенки-олигарси и корупция???!? НННННееееееееее, не е възможно!
59
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това, което не се купува с пари, се купува с много пари.
58
5
 
17
 
! Отговори
Европеец преди 1 година
Вижте колко дават милите ви олигарси за Европейско гражданство и лакнете завинаги, слуги на руски олигарси
57
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе ако стотина руснаци налеят 4 млрд евро в бг икономиката, не бих се разсърдил да станат граждани на европейска България.
56
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а българите на колко македонци които плюят по българите и ги наричат татари раздаде български паспорти които им дават право да пребивават и работят в чужбина кихаш определена сума на бг чиновника и хоп макето станал българин
55
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако някой налее 2.5 милиона лева в икономиката ни, аз бих му дал гражданство.
54
16
 
10
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 1 година
Очевидно правителството на Кипър мисли за държавата и народа си и не му пука особено от евробюрократите в Брюксел.
53
2
 
3
 
! Отговори
Трак до 72 преди 1 година
От разпаряне и името си забрави , та стана анонимна ***.
52
3
 
2
 
! Отговори
Трак до 70 преди 1 година
А когато ми пееше на микрофона , в сливиците си се кълнеше , че тракийския винаги ще го облизваш.Аз те съжалих тогава , а ти сега се репчиш.
51
3
 
11
 
! Отговори
Mopcku_ преди 1 година
Кипър от време оно си е мътна Индия. И в днешни дни съвсем легално редица уж реномирани европеиски компании пестят яки данъци, като регистрират фирмите си с адрес пощ.кутия на скапания остров. От това страдат не само икономиките на държавите в които оперират, а и работещите за въпросните фирми, защото често са с кипърски договори. Това съответно е в ущърб на работника, защото законодателството в Кипър позволява и може да се тълкува почти както пожелаят, особено за такива които не стъпват там.
50
8
 
9
 
! Отговори
Трак преди 1 година
Вчера Путин в краката ми пълзя и за милост кирта ми изблиза.Но прошка за галоша Путин няма , тракийския буздоган отзад го изненада , както Хитлер , Сталин обладява.