Брюксел прибира оръжията срещу Полша

Варшава реши да се върне на масата на преговорите
25 сеп 2017 22:00, Екип на Dnes.bg
14
Брюксел прибира оръжията срещу Полша
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия засега няма да предлага задействането на най-тежкото наказание срещу Полша – отнемането на правото ѝ на глас при вземането на европейските решения.

След като през лятото Брюксел даде ултиматум на Варшава, днес първият зам.-шеф на Европейската комисия Франс Тимерманс заяви, че е обнадежден от изразеното от Полша желание да поднови диалога с Брюксел.

Европейската комисия започна разследване за спазване на принципа за върховенство на закона срещу Полша в началото на годината, след като консервативното правителство там започна радикални промени в съдебната система, които да засилят партийния контрол върху магистратите. Според Брюксел те създават "системната заплаха за върховенството на закона" в страната и ще подкопаят независимостта на независимото функциониране на съдебната система.

След серия от взаимни закани през юли Европейската комисия предупреди Варшава да не уволнява и пенсионира принудително съдии от Върховния съд под риска от незабавно задействане на процедурата за отнемането на правото за участие при вземането на решения. Това е най-тежкото наказание, което може да бъде предприето срещу страна членка, тъй като ЕС не е предвидил възможност за изключване.

Външните министри от ЕС, които днес са били информирани от Еврокомисията за развитието на разследването, насърчили Полша да се върне на масата на преговорите, похвали се Тимерманс.

Той не изключи възможността до края на годината заплахата за санкции да бъде подновена, но от друга страна заяви, че тепърва трябва да се изучат поправките в оспорваните законови промени, предложени днес на Сейма от президента Анджей Дуда. Държавният глава наложи вето на два от четирите атакувани от Брюксел законови промени на правителството, като даде така шанс на двете страни да преговарят по-дълго в търсене на компромис.

Днес Дуда е предложил поправки в Закона за Върховния съд, Закона за националния съдебен съвет, които сега Еврокомисията ще изучи, за да види дали отговарят на европейските принципи за правораздаване.

Едновременно с това се предлага преди Сеймът да гласува "президентските поправки", те да се дадат за мнение на Венецианската комисия, което ще отнеме още няколко месеца.

"Върховенството на закона не е възможност, то е задължение", заяви Тимерманс, изразявайки желание да отиде във Варшава за нови преговори с властите или да разговаря в полски министри в Брюксел.

Според него Европейската комисия е получила широка подкрепа и практически всички държави изразили желание да се намери решение между Варшава и Брюксел.

За да предложи отнемането на правото на глас на една страна, Еврокомисията се нуждае от подкрепата на четири пети от страните членки и от Европейския парламент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: ЕСПолша
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
17
 
! Отговори
men преди 6 години
е то *** наказанието. все едно че този глас има некакво значение. порко да зима пример шфинята ***.
11
2
 
19
 
! Отговори
раз два преди 6 години
До Анонимен ...Северна Корея, това е стената...много корейски комикси четете, не е полезно за мозъчната дейност, ако въобще има такава
10
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
10 - По-скоро от кабинетите на едните и другите, ще си пият виното за 5 цифрени суми, докато на фронта измират стотици хиляди войници и милиони цивилни покрай тях .... Нали се сещаш, като при всяка друга война.
9
2
 
19
 
! Отговори
хай преди 6 години
До Анонимен ...а тогава идва миризмата на пълен памперс...По *** коментар не може да съществува, браво
8
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Полша и Украйна, двете заедно, ще отнемат на руските военни не - повече от 2 седмици - време, за което натовците дори още няма да са си заредили пушките. И, вероятно, няма и да ги заредят, защото знаят, че ако ги заредят трябва да стрелят, а стрелят ли и по тях ще се стреля, а тогава идва миризмата на пълен памперс...
7
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Северна Корея, това е стената в която ще се разбие говедарската агресивна наглосаксонска cган. Така че е много важно да бъдат въоръжени и подпомагани с пари и оръжие по всички възможни начини. Затова и Китай ще прибере наказанията си и ще ги сложи във фризера.
6
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А тези преговори сигурно ще са фиктивни, ще продължат години и накрая всички ще са забравили за какво преговарят.Така ще стане и за Украйна.
5
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам за какво им е на поляците това право на глас. И без това ЕС не ги брои за живи и всички решения се взимат от немската пенсия и брюкселските й слуги, без да се отчита мнението на членките.
4
3
 
40
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Изненадващо комисията сведе глава пред четворката, след като в германия скоро няма да има правителство и афд са в парламента! С други думи, колкото германия е по зле толкова европа ще е по добре, това познато ли ви е от предишните два пъти.
3
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България, както е тръгнало, ще стане или европейско "емигрантско" гето или *** "свободна" република.
2
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да имаш право на глас,но ще спасиш страната и народа си от *** и търтеи готови да ви благодарят подобаващо за гостоприемството ви!
1
3
 
57
 
! Отговори
luckyman преди 6 години
Падението на Европа е придобило епични мащаби..