Европа – тревожна, но мълчалива за бъдещето на Каталуния

Референдумът може да окуражи други европейски региони с отцепнически настроения
30 сеп 2017 21:21, Петя Славова
156
Европа – тревожна, но мълчалива за бъдещето на Каталуния
Снимка: БТА

Европа следи внимателно и с тревога случващото се около референдума за независимост на Каталуния, но запазва мълчание. Ако има висока избирателна активност на утрешния референдум и надделеят отговорите в подкрепа на отделянето от Испания, това може да окуражи други европейски региони с отцепнически настроения, отбелязва Асошиейтед прес.

Още по темата

Зараждането на сепаратистка тенденция на континента би създало нови проблеми за ЕС.
Шотландия, белгийският регион Фландрия и намиращите се под датско владение Фарьорски острови са само някои от местата, където има движения за независимост, пише БТА.

Макар зад кулисите да има напрежение, повечето европейски лидери избягват да се изказват публично по въпроса за Каталуния. Те не са склонни да подкрепят нито каталунските сепаратисти, които отказват да изпълнят испанските законови разпореждания, нито твърдите действия на испанския премиер Мариано Рахой за осуетяване на гласуването.

Мълчанието на ЕС е особено крещящо, имайки предвид, че каталунските власти се обърнаха директно към съюза с молба да посредничи в спора им с Мадрид, отбелязва Асошиейтед прес.

Шотландската лидерка Никола Стърджън, която е начело на Шотландската национална партия, сдържано, но достатъчно ясно даде да се разбере, че подкрепя каталунския референдум. Тя заяви, че позицията на Мадрид срещу даването на независимост на Каталуния е "легитимна", но миналата седмица каза пред депутати: "Правото на самоопределение е важен международен принцип и аз много се надявам, че той ще бъде спазван в Каталуния, както и навсякъде другаде".

В белгийската провинция Фландрия сепаратистки настроени политици виждат надежда в утрешното гласуване и подкрепят аргументите на богатата Каталуния, която казва, че всъщност субсидира по-бедните испански региони.
Италианската крайнодясна Северна лига, която е за по-голяма автономия на богатите области Ломбардия и Венето, се обяви против неотдавнашните арести на каталунски лидери, извършени по нареждане на централното испанско правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи за Шотландия тук повечето бяха ЗА излизане , а за Каталуния НЕ. Много демократично няма що.
16
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хора, вече се усеща вятъра на промяната. Вече се вижда какво ще е близкото бъдеще! Цяла Европа се разпада. Ще последват Валония, Шотландия, баските, Фландрия, Бавария и още много други. Европа ще се разпадне. ЕС ще се разпадне. България пак ще се съюзи с братята ни руснаци и отново ще заживеем добре. Евроатлантиците ще се пребоядисат или ще увиснат по дърветата. Народът е събрал много гняв!
15
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Западът в момента просто опитва от собственото си лекарство, след като разцепи сума ти държави. Хак да му е.
14
9
 
4
 
! Отговори
К2 преди 6 години
До АнонименПриятна гледка е да видиш пяна по устата на български *** ***.Злоба и безсилие, завист и злобаи безсилие, безсилие, безсилие ... и пяна ...пяна ...
13
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Родопите за какво да се отделят ? Който се чувства турчин, ей, къде е турция, на един хвърлей разстояние. Да си взема сака и да си отива в турция, даже ще му купя еднопосочния билет. Каталунците няма къде да отидат, защото нямат държава. Кюрдите също нямат държава. България не може отникъде да загуби територии, защото отвсякъде граничим с българи. До Истанбул е българско, до Солун е българско, Ниш е български град. България отвсякъде граничи с България, защото съседите ни откраднаха земи.
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Министър-председателят на баското правителство Иниго Уркулу призова днес властите в Испания да не пречат на референдумите за независимост на отделните региони"
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВЪПРОСЪТ С КАТАЛУНИЯ НЕ ОТ ВЧЕРА!!! ТЕЯ ОТ НЕ ЗНАМ СИ КОГА ИСКАТ ДА СЕ ОТЦЕПЯТ !учудващо е, че не са се отцепили досега!
10
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Следват Баския, Фландрия, Бавария, Шотландия и югоизточна Турция.
9
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абсолютно грешни действия от страна на Рахой, подобни действия само засилват сепаратизма, най-силното оръжие срещу подобни сепаратистки движения е референдума но направен по правилата с нужната информационна кампания и при пълно зачитане на правата на всички засегнати страни, както стана в Шотландуя и Квебек преди години, защо в Швейцария няма немски, френски или италиянски сепаратисти, точно заради референдумите и дискутирането и на плюсовете и на минусите на едно или друго решение
8
1
 
6
 
! Отговори
do 1 преди 6 години
Баварците не са толкова плит_коумни. Все пак са в центъра на Европа и изнасят всичко през Хамбург, не граници с Франция, а и немците я държат здраво. Единствената провинция, която не е част от Ханзата! Не се обичат, но се търпят! Докато Каталуния няма питейна вода, скоро ще принуди Испания да изгради ел. мощности в други райони, както и да направи Валенсия или друго пристанище по-удобно за корабите.
7
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЩОМ КЮРДИСТАН МОЖЕ ЗНАЧИ И КАТАЛУНИЯ МОЖЕ!!!!КРИМ СЪЩО МОЖЕ!!!!ЕДИНСТВЕНОТО КОЕТО НЕ МОЖЕ Е РУСИЯ ДА ПРИСЪЕДИНИ КРИМ ТЯ ИМА ДОГОВОР, ЧЕ НЯМА ДА КРАДЕ ОТ ЗЕМЯТА НА УКРАЙНА БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ Е ОТЦЕПЕНА ИЛИ НЕ!РУСИЯ Е ПРЕСТЪПНИК БЕЗБОЖНИК ТОЧНО КАТО ВОЖДА СИ ПУТЛЕРОЦИД!
6
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
20.09.2017г. "Юнкер: Независимата Каталуния ще трябва да кандидатства за членство в ЕС"ЕС вече предаде Испания.
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма вече топкии в тая Европа. Ква е тая тишина ? Всеки да каже НЕ. Всипко приключва.
4
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Клиент в магазина. Трябва ми сигурен будилник. Ето, вижте най-новия ни модел! Отначало се включва сирена, после се раздава артилерийски залп, а на лицето ви се плиска кана ледена вода. Ако и това не помогне, будилникът звъни в работата ви и казва, че сте болен от грип. Перфектно, ще го купя....
3
3
 
23
 
! Отговори
НАЙ-ВАЖНОТО преди 6 години
Е, Европа да се отдели от ФАЩ! Само и единствено тогава, ще има свобода и демокрация за европейските граждани!
2
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Европа тревожна, но мълчалива за бъдещето на Каталуния"Как така била мълчалива? Юнкер официално заяви, че е готов да води преговори за членство с независима Каталуния. Човека в прав текст си го каза, че на Брюксел не му дреме за териториалната цялост на членките и ще легитимира всяка новоотлюспила се държава, правейки я членка.
1
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Очакваме и Бавария да се отцепи, Крим и целия свят искат с Русия а с ЕС нико не иска.