Европа – тревожна, но мълчалива за бъдещето на Каталуния

Референдумът може да окуражи други европейски региони с отцепнически настроения
30 сеп 2017 21:21, Петя Славова
156
Европа – тревожна, но мълчалива за бъдещето на Каталуния
Снимка: БТА

Европа следи внимателно и с тревога случващото се около референдума за независимост на Каталуния, но запазва мълчание. Ако има висока избирателна активност на утрешния референдум и надделеят отговорите в подкрепа на отделянето от Испания, това може да окуражи други европейски региони с отцепнически настроения, отбелязва Асошиейтед прес.

Още по темата

Зараждането на сепаратистка тенденция на континента би създало нови проблеми за ЕС.
Шотландия, белгийският регион Фландрия и намиращите се под датско владение Фарьорски острови са само някои от местата, където има движения за независимост, пише БТА.

Макар зад кулисите да има напрежение, повечето европейски лидери избягват да се изказват публично по въпроса за Каталуния. Те не са склонни да подкрепят нито каталунските сепаратисти, които отказват да изпълнят испанските законови разпореждания, нито твърдите действия на испанския премиер Мариано Рахой за осуетяване на гласуването.

Мълчанието на ЕС е особено крещящо, имайки предвид, че каталунските власти се обърнаха директно към съюза с молба да посредничи в спора им с Мадрид, отбелязва Асошиейтед прес.

Шотландската лидерка Никола Стърджън, която е начело на Шотландската национална партия, сдържано, но достатъчно ясно даде да се разбере, че подкрепя каталунския референдум. Тя заяви, че позицията на Мадрид срещу даването на независимост на Каталуния е "легитимна", но миналата седмица каза пред депутати: "Правото на самоопределение е важен международен принцип и аз много се надявам, че той ще бъде спазван в Каталуния, както и навсякъде другаде".

В белгийската провинция Фландрия сепаратистки настроени политици виждат надежда в утрешното гласуване и подкрепят аргументите на богатата Каталуния, която казва, че всъщност субсидира по-бедните испански региони.
Италианската крайнодясна Северна лига, която е за по-голяма автономия на богатите области Ломбардия и Венето, се обяви против неотдавнашните арести на каталунски лидери, извършени по нареждане на централното испанско правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
4
 
! Отговори
исток преди 6 години
и турция имитира всички стоки в икономиката но америка и германия спряха производството там и армията за нато спряха/заедно с базите/ и всичко отиде по дяволите.
36
5
 
11
 
! Отговори
само да припомним преди 6 години
Само да припомним, че сегашното оспорвано корумпирано "правителство" в Мадрид е пряк наследник на фашисткия режим на диктатора Франко. И че испанската конституция беше съчинена от Франко и е антидемократична и антиевропейска.
35
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълно е с блеещи овце,в посока "обединение",само,че не знаят,или не желаят да разберат,че това "обединение",което ни се налага е обединение на поробени държави и народи с техните господари!!!Това се прави вече толкова години и мат'ряла не го е разбрал!Само,че в Каталуния са го разбрали и не желаят да се примирят.Да се примирят с привилегированите баски,които са си извоювали,в буквалния смисъл на думата тези привилегии,така,както на нашите сингани пък,господарите дадоха привилегии!!!
34
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хуманитарните ЕС и НАТО за да създадат мюсюлманската държава Косово на пъпа на Европа, откъснахте най с видната Сръбска територия Косово поле и Метохия, срината от бомбардировки половината Белград, убивайки над 14 800 мирни жители, повечето от които жени и деца. Това няма как да бъде забравено. Нито пък Продажниците Костов и Стоянов, които дадоха въздушен коридор преь България за бомбардировките над православна Сърбия.
33
3
 
18
 
! Отговори
защо преди 6 години
защо китай да е най-силната,защото всичко е политика.ако Всяка една Държава си свие производството на нейна територия китай,и другите страни с ниско платена работна ръка спират живота.това е проблема.и б.б отвори Немски завод в пазарджик но с бг заплати и казва само мързеливите не работят а цените на стоките в бг са немски ха дайте отговор.
32
4
 
15
 
! Отговори
до сокол преди 6 години
Въобще не познаваш Китай. Описал си Китай толкова повърхностно, че веднага ми става ясно, че нищо не знаеш Китай. Китай няма нищо общо с това, което си описал. Това е държава, което е толкова огромна, велика и неразбираема за европейците, че никога не можеш да ги разбереш. Но това, че не ги разбираш, не означава, че си по-умен от тях.
31
8
 
4
 
! Отговори
ястреб преди 6 години
аз съм на същото мнения сокол.обединението и големите съюзи и консорциуми движат икономики,развиват се с общи идей, но не трябва само да има монополизъм.каталуня са силната страна а къде ще изнасят продукцията,барса остава там и арабите спират парите и...???
30
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европа ке падне
29
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европа никога не може да е равна с Китай и Русия. Китай е най-великата страна на света и никой не може да стигне китайците, защото са по-умни от европейците. Тия с дръпнатите очи са по-умни от европейците. На второ място ще е Русия. Руснаците са 10 пъти по-умни от западняците. Като трета сила се очертава Индия. Пети в света ще останат САЩ. На шесто място - Бразилия и на седмо място ще бъдат европейците - ЕС. Това е положението в света в момента.
28
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КАТАЛУНИЯ Е АВТОНОМНА ОБЛАСТ ОТ 1932 ГОДИНА !! ВСЕ ТАЯ ДАЛИ ЩЕ Е НАПЪЛНО ОТДЕЛНА ОТ ИСПАНИЯ ИЛИ НЕ!!!
27
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каталуния има силна икономика но не вярвам да остане такава след отделяне от Испания, нито футболния клуб ще бъде това което е. Тези хора въобще съзнават ли какво искат?!?!
26
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами нали американските хакери са за разцепването на държавите какво стана със Сърбия, Украйна, Сирия, Ирак, Либия, Виетнам. Путин поне прие Крим за де не изпукат от глад Няма да се учудя ако зад разпада на Испания стои ЦРУ и ФАЩ.
25
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей, тоя Путин навсякъде. Да не вземе да ви отвие и одеялото, докато спите и да настинете.
24
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Споко бе разпаднат!!!Ти ходи да си преточиш зелето ,те политиците и без тебе ще се оправят .Нали загубихте властта 89 та Никав шанс . Те сега руснаците са капиталисти бре!!!И много ни мразят
23
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това да не ти е косовоайде де то не бяха самолети не бяхя бомби с обеднен уранправа на човека друг път- чудя се има ли някой да се връзва на подобни измишльотини за баламурници-всичко е пари и нтереси останалото са оправдания за тези които са връзват- като нас българитеама късно е вече влезнахме в дупката с 20 милиарда дългс репарациите от вторе световна се справихме до 70-тено с тия дълове към американците няма справяне те дамо ще растат
22
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голямата беля я направиха евроатлантиците с Косово. Оттам се отприщиха всички нацепвания и тази верижна реакция трудно ще спре. Американците ги забъркаха тия каши в Европа и оттука нататък само ще се цепим на микродържавици и ЕС е обречен. Благодарете на САЩ и западняците за тая каша, в която превърнаха света. Никога не е бил такъв хаос...
21
21
 
4
 
! Отговори
18,,, преди 6 години
оооо приятел ако само в българия се самоопределят българите и оставате 21.11111%.относно границите:румънците ако си вземат добруджа,македонците гръцка македония и българската част на яне сандански и гоце делчев,а за турция ти питай баба си с тез 500 години на чии майка син си:като гледам само 2%остават.ха наздраве и мълчи....
20
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 26ПРОСТИ ПУТЛЕРОЦИДЕ!!!ЕС ТОВА Е ГЕРМАНИЯ !!!! ПЕТ ПАРИ НЕ ДАВАМЕ НИТО ЗА ИСПАНИЯ НИТО ЗА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ!!!!АКО ГЕРМАНИЯ ПОЧНЕ ДА СЕ ЦЕПИ ИЛИ ДА ИСКА ДА ИЗЛИЗА ОТ ЕС ТОГАВА ВЕЧЕ Е ЛОШО А ДОТОГАВА ТИ ЩЕ СИ ОСТАНЕШ ЕДНО ПРОГНИЛО Л.ЙНО КОМУНИСТИЧЕСКО!!!
19
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ ТРЯБВА ДА ДАДЕ ОГРОМЕН БРОЙ ОРЪЖИЕ НА УКРАЙНА ЗА ДА ИЗТРЕПЕ МАСОВО РУСКАТА ВОЙСКА В ДОНБАС И ЛУГАНСК!!!! ПУТЛЕРОЦИДИТЕ НА СЪПУН!!!!
18
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цепенето на ЕС май е вече на ход. Брекзит, референдуми, нови граници в Европа, нови държави като Косово .