Купища пропуски! Брюксел не харесва София за домакин на ЕМА

България не отговаря на критериите да приюти европейската агенция
30 сеп 2017 16:11, Екип на Dnes.bg
178
Купища пропуски! Брюксел не харесва София за домакин на ЕМА
Снимка: Reuters

Европейката комисия установи множество пропуски в българската кандидатура за домакинството на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), която трябва да напусне Лондон след излизането на Великобритания от ЕС.

В сравнителен анализ на получените 19 предложения, публикуван днес, Еврокомисията оценява кандидатурите по 6 критерия, определени от ЕС. Той ще бъде основа за вземане на окончателното решение от външните министри на 27-те страни членки на ЕС, без Обединеното кралство, през ноември.

Още по темата

В кандидатурата на София слабости са установени в пет от шестте области на сравнение: помещения, достъпност, образование, здравно и социално обслужване и непрекъснатост на дейността. Единствен без забележки минава критерият за географско разпределение, тъй като България няма домакинство на официален европейски орган.

От анализа на Еврокомисията става ясно, че българското правителство е пропуснало да опише как предлаганата от него нова сграда в технопарка ще отговори на изискванията на ЕМА. Няма информация и за честотата и броя на полетите към европейски столици от софийското летище, както и дали има градски транспорт от и за аерогарата. Правителството е пропуснало да съобщи какви са възможностите за намиране на работа в София за половинките на европейските служители, които биха работили в ЕМА.

Не са дадени и подробности за свободни места в детските градини и училищата, нито дали на всички деца на служители ще може да бъде предложено обучение на френски и немски език. В българската оферта дори не е уточнено дали чуждоезичните програми на университетите биха могли да поемат наплива от нови студенти. По отношение на работата на агенцията не е уточнено в какъв срок ще бъде осигурено продължаване на работата на агенциите, нито дали тя ще може да функционира по време на преместването. България предлага да даде свои експерти, които да отидат в ЕМА при масово напускане на персонал.

Като плюс на българската столица е посочено, че досега тя не е получила домакинството на нито една официална европейска агенция.

Еврокомисията отчита готовността на България да построи до 1 януари 2019 г. нова сграда с площ от 30 000 кв м за седалище на ЕМА, както и че в града има 12 000 хотелски стаи, които да поемат гостите и командированите експерти. Като плюсове се посочват, че децата на служителите ще могат да учат безплатно в държавните и общински училища и че ще бъде осигурено здравно и социално обслужване на семействата на еврочиновниците.
При огласяването на анализа, Еврокомисията съобщи, че оценката е направена по обективен начин, използвайки само информация, подадена от държавите членки. Уточнява се, че оценката не представлява класиране или предварителен подбор".

В състезанието София е в конкуренция с градове от цяла Европа, включително Стокхолм, Барселона, Амстердам, Братислава, Букурещ, Дъблин и Виена.

Правителството на Бойко Борисов подаде кандидатурата на София за домакин на ЕМА в последния възможен ден – 31 юли. Предложението беше представено в Брюксел на 19 септември, като основният коз на българската кандидатура беше ниската цена за преместването и разходите по поддръжката.

В писмо до Европейската комисия служители на ЕМА изразиха притеснения от евентуално прехвърляне в София и още 5 града, заради опасения за дискриминация към хората с различна сексуална ориентация. Писмото се позовава на липсата в законодателството на разрешение за еднополови бракове.

В проучване сред служителите на ЕМА, публикувано тази седмица от "Файненшъл таймс", се казва, че ако агенцията бъде преместена в България, над 90% от сегашния й персонал би напуснал работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
П.С. Освен това, в Аликанте има точно един университет. Как е поел "наплива на чуждестранни студенти" не е много ясно. Така че всичките тия неща дето са ги написали наистина са глупости.Въпросът е че когато знаеш,че никой не иска България да получи агенцията, трябва да впрегнеш огромен екип за да подготвят предложението така че да нямат поне формално причини да те отрежат. От там нататък вече е каквото сабя покаже. Но е супер трудно. Конкуренцията е жестока, а България е силно недолюбвана.
17
1
 
16
 
! Отговори
риторично преди 6 години
Проекта ще да го е написал някой МЛАД специалист, завършил в чужбина и ЗАВЪРНАЛ се в Бг. Сега на почит са младите до 29 год възраст. Хеле пък, акО са възвръщенци цена нямат.Добре би било довечера в някои новини да го покажат по ТВ.
16
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европейската агенция по интелектуалната собственост се намира в Аликанте, Испания. Аликанте е не много голям град, транспорта от и до летището е калпав, нямам представа къде са пласирали половинките на служителите, защото то просто няма толкова много работни места в града. Защото те разбира се няма да работят строители и чистачки. Но агенцията е там.Така че съм сигурна, че нашето предложение не е било чак толкова лошо, макар и неграмотно. Просто не са искали да ни дадат агенцията и толкова.
15
5
 
13
 
! Отговори
въх преди 6 години
Какво общо имат лекарствата с гейовете и прочие извратенящини!!!???
14
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че предложението е написано некадърно е ясно. Но другото нещо ясно на хората, които са пускали европейски проекти е, че за съжаление шансът европейски проект с България на чело да мине е минимален. Измислят се всякакви глупости само и само да ни прецакат. Например - не било посочено дали има транспорт от и до летището. Що за глупост е това. Но ако наистина сме имали желание да кандидатстваме, е трябвало предложението да се подготви от специалисти, а не от някоя секретарка в свободното й време.
13
1
 
40
 
! Отговори
Чудна работа, преди 6 години
Нашичкият все го хвалят,все го галят по *** а после,все ни бият шута. Неговата работа е само- *фалете ме уста,а истината- плачевна. Сега остава да окъкаме и председателството и комплектът ще е пълен.Завалията ни натиска и за Шенген. Резил. Всичката мара втасала. Направи ни жалки и нищожни пред света. Нямам думиии.
12
0
 
35
 
! Отговори
истина е преди 6 години
Ама вие луди ли сте !! То мигрантите бягат като чумави от *** , а чакаме бели хора да дойдат !!
11
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вай, вай, вай, какво говореше Суджук ефенди и Свинетка, всичко щяло да бъде ОК. А то кво, само празни приказки. Никой не ни бръсне за слива, ако, че Суджука ги целува, прегръща и им облизва някой смръдливи части. Какъв Шенген, каква чакалня??? В Брюксел си го знаят, много е простичък човека, крадлив и корумпиран, както и шайката му, дето я описва Ентелектуалеца Тодоров. Докато Суджука краде и лъже, че сме в прогрес а ние се сриваме изцяло, авторитет няма да имаме.
10
0
 
39
 
! Отговори
Нищо ново! преди 6 години
Пак някоя Калинкйа е попълнила апликационна форма за кандидатстване! И резултатът е...RAID ! Опукаха ни като ***!
9
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ще видим агенция, ама през крив макрон!
8
0
 
32
 
! Отговори
от запада преди 6 години
Ще ви даде възможност шенген, агенции, евро - ама друг път. Вие си имате магистрали - вертикални и хоризонтални. И стабилност. Друго не ви трябва.
7
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-добре да си ходят в Холандия или Швеция там са спецове по хомосексуални бракове.Много странна тая агенция сигурно ли е че се занимава с лекарства?Нямалко да е комфортно *** хомосексуалните и транссексyалните им служители? А на избягалите затворници от Конго ще е комфортно ли?
6
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, ако проекта го е писала някоя братовчедка или любовница, нищо чудно, че е пълно с пропуски. Както обикновено.
5
5
 
20
 
! Отговори
шматка преди 6 години
И най важното.Правителството не е уточнило къде и как гейовете от комисията ще могат да се забавляват
4
1
 
36
 
! Отговори
да ама не преди 6 години
Ама ни я в ЕС ли сме?тогава защо гонят хора от болниците,защо линейките закъсняват и хора умират,защо 112 не работи както трябва и умират хора заради това и тн.и тн. и тн.
3
0
 
38
 
! Отговори
Коце кмета преди 6 години
Това е цялата работа на крадливата тиква - пълен погром и некадърност! Даже да крадат без да ги хващат не могат!
2
13
 
31
 
! Отговори
БЪЛГАРСКИЙ преди 6 години
Западно европейското лицемерие край няма......
1
2
 
50
 
! Отговори
Валентин преди 6 години
Боко Суджуков веднага да напише "официално писмо" до големите шефове, да обясни колко папи са го галили по главата, колко магистралки е окрал т.е. оср ал т.е. построил и веднага ще ни я дадат тази агенцийка.