Забраненият референдум: В Каталуния започна гласуването за независимост

Властите в областта гарантираха, че допитването ще се проведе
Обновена: 1 окт 2017 10:30 | 1 окт 2017 10:20,
46
Забраненият референдум: В Каталуния започна гласуването за независимост
Снимка: Reuters

Гласуването в Каталуния в референдума за независимост започна въпреки опитите на властите в Испания да го спрат.

Вотът  се провежда в някои секции, покзазват снимки в Twitter. Испанските власти не потвърждават информацията, но според официални данни тече нова конфискация на урни. Това пише El Pais, цитиран от "Фокус".

По-рано управляващите в Каталуния гарантираха, че допитването ще се състои днес въпреки всички препятствия, издигани от Мадрид.

Жителите, чиито избирателни секции бяха затворени от испанските власти, ще могат да дадат гласа си на референдума във всяка секция при представяне на документ за самоличност. Това обяви малко преди старта на изборния ден говорителят на каталунското правителство Жорди Турул, цитиран от АФП и ТАСС.

Още по темата

Турул  поясни, че именно с тази цел са били въведени единни списъци на гласоподавателите.

Каталонската телевизия излъчи видео, на което се вижда как се доставят бюлетини в някои от секциите, съобщи Reuters.

Местни медии също съобщават за наличието на нужните за референдума изборни книжа в няколко района.

В събота обаче испанското правителство обяви, че повечето от гласоподавателните секции са запечатани, а по-рано бе съобщено за конфискацията на около 10 хил. бюлетини.

Стотици каталунци започнаха да се редят на опашки пред училища и други сгради, обозначени като изборни секции.

Хората започнаха да пристигат още преди зазоряване, присъединявайки се към родители, деца и активисти, които от няколко дни са окупирали сградите и не се подчиняват на съдебната заповед да ги напуснат.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДА СЕ НАДЯВАМЕ, ЧЕ И ЗА НЕЗАВИСИМ И СВОБОДЕН КЮРДИСТАН ЩЕ Е СЪС СЪЩИЯ УСПЕХ!!!
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 6 Верно е ! Откакто затвориха предприятията в цяла България и станахме "бели роби" на шопските беневрегчии ни храните с нашия труд неблагодарници софийски! Заслужавате действително София да бъде изолирана от всякъде и след седмица ще почнете да ни целувате .... .
40
0
 
3
 
! Отговори
Ако испанците преди 6 години
окървавят референдума, ефектът ше е сигурна независимост на Каталуня
39
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 10 Това което невнасят в бюджета софийските бабички хазайки е в милиони повече за столичните си курници!
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Дали човек е селянин или гражданин по рождение не го избира сам, но да е "***" роден на жълтите павета т.е. *** е въпрос на личен избор и липса на сиво вещество!
37
0
 
1
 
! Отговори
Киров преди 6 години
Вярно е, че не всичко е жито и домати, но тоя 1 милион "селяни" плащат наеми, данъци и работят , за да са добре такива пишман граждани като теб! Ако софийските *** небяха разсипали цяла България никой нямаше и на екскурзия да иска да дойде в " големото село".
36
0
 
3
 
! Отговори
БеГеТо преди 6 години
А на българина го задушават, *** той пак си седи бе, нямало стимул за промяна!!
35
0
 
2
 
! Отговори
кротко преди 6 години
Вижте тежко увреждани от черни масови убиици жители в очите..Подобни увреждания имат стотици хиляди деца в БЪлгария тероризирани с нагло вредни камери в училищата..
34
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам, къде сте родени на дундуков или в АГ. Ама аграрните карат А8 и С-класи :) Вие ходите на работа с Метрото.
33
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другари не се карайте ами време е да си сменим столицата.Какво ще кажете за Пловдив или Търново все градове които са красиви и са били столици някога.Ама никъде не е казано че най-големия град трябва да е столица.Пример е Турция там най-големия град е Истанбул, но Анкара е столица. Аз съм бил в София това е един град без красота и ще ме извинявате.Щях да оглушея от непрекъснатия шум на колите а земята се тресе от трамваите.Там това явно хората си го харесват,но имаме и хубави градове.
32
6
 
4
 
! Отговори
Берлин преди 6 години
Аз съм роден в Първа градска и съм отраснал в идеалния център. А вие сте aграри.
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 30Утайка ти говориш за отцепване на сф от България :) Аз само те подкрепих , а ти напълни нежните *** :) Нали си голям мъжкар ..айде давайте ..То само с приказки нестава . Охлюви.
30
5
 
1
 
! Отговори
до 29 преди 6 години
***, връщай трактора и кибрита, бъди независим от цивилизацията - ори с рало и пали огън с кремък
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 24Разговора за СФ го започна "гражданин" на София . Т.е. *** . Никой не е длъжен на столицата с нищо. Никой не е подписвал да и служи. Там живеят същите хора, като на всякъде в БГ. Че даже на моменти по зле. С развален Български , грозни обноски , надменни физиономии. В повечето случаи комични хора, които работят за 700лв обаче се имат за нещо по-умно :) Това е картинката в БГ.
28
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Повече шамари трябва за каталунските селяни, довчера ядоха мадридски хляб, днес ще ядат пердах
27
2
 
8
 
! Отговори
No pasaran преди 6 години
Мадридската полиция извади палките и започна да млати мирните гласоподаватели в Sarria de Ter и в Sant Julia de Ramis. Полицаите налитат предимно на жени и ги скубят за косите (има снимки в немските СМИ). Каталунците отговарят с антифашисткия лозунг No pasaran!
26
5
 
5
 
! Отговори
Луи Пастьор преди 6 години
Селяни, защо продадохте нивите на бабите си за панелка в София, що не си налягате парцалите на село, да си мякате на воля и да си пиете млЕко директно от вимето на кравата
25
0
 
14
 
! Отговори
до номер 21 преди 6 години
А не е ли време да се помисли как да се създадат по-добри условия на живот в страната, така че хората да имат работни места и достойно заплащане в градовете си и да не е нужно да се местят в София? За съжаление обаче това не е приоритет на късогледите и безхаберни политици. Погледнете как изглежда по-голямата част от Северна България - обезлюдена и безперспективна, нима тя не е част от България и не заслужава да се полагат грижи за нея?
24
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Статията беше за Каталуния,ама пусти комплекси за малоценност у селяка.Пак софиянци са му виновни.
23
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Селяните си мислят,че всичко е жито,царевица и домати.те видите ли хранели софиянци.В София работят и живеят около 1 милион селяни,така че кой кого храни не е ясно.Не всичко уважаеми селяни е земеделие и животновъдство.Погледнете в търговската мрежа от къде са картофите,доматите,чушките,краставиците,прасковите, месото и рибата.90% внос.Вие какво точно произвеждате,че не се сещам.Е да туризъм.Банско и морето.И пак половин България е в Гърция на море.А и повечето от вас са в чужбина.