Преговорите за Brexit зациклиха. И сега накъде?

Лондон обещава на европейците облекчена процедура за престой
12 окт 2017 22:20, Екип на Dnes.bg
42
Преговорите за Brexit зациклиха. И сега накъде?
Дейвид Дейвис и Мишел Барние. Снимка: Reuters

Няма значим напредък в преговорите между ЕС и Великобритания за излизането й от ЕС. Това призна главният преговарящ на ЕС Мишел Барние 4 месеца след старта на разговорите по раздялата.

Барние съобщи, че ще обяви пред европейските лидери, които се събират на среща на върха след седмица в Брюксел, че преговорите не вървят и че ЕС не може да премине към втория етап – договаряне на бъдещите отношения с Лондон.

"Разговорите вървят конструктивно, но без големи стъпки напред", заяви Барние след приключването на петия кръг от преговори днес в Брюксел.

Напредък има по правата на гражданите и бъдещата граница между Ирландия и Северна Ирландия, но са в мъртва точка по финансовото споразумение, уточни той.

ЕС държи да постигне "значим напредък" по трите точки, преди да започне разговор по бъдещите отношения, които са приоритет пък за Лондон.

"Преговорите по финансовото споразумение са в задънена улица", заяви Барние, добавяйки, че "Великобритания не е готова".

Тъй като Обединеното кралство отказва да представи своята сметка по развода, договарянето на задълженията въобще не е започвало и само се водят технически разговори, поясни главният преговарящ.

По Ирландия се говори по принцип и за създаване на обща зона за движение. По правата на гражданите, който е основен приоритет за ЕС,се обсъждат "специфични инструменти" за гарантиране на правата след раздялата.

Британският секретар за напускането Дейвид Дейвис демонстрира повече оптимизъм, най-вече по договарянето на правата на гражданите. Той обаче призна, че Лондон работи и по варианта за излизане без споразумение с ЕС.

Дейвис призна, че без решение остават въпросите, свързани с правото на пребиваващите във Великобритания европейски граждани да доведат семействата си, възможност при завръщане да ползват пенсии и други социални придобивки от работата си в Обединеното кралство, признаване на професионалните квалификации и правото за гласуване на местните избори на Острова. Няма и решения и за правата на британските граждани в Европа на пълно право на престой и на придвижване на страните от ЕС-27.

Затова пък Лондон е готов да облекчи процедурата за регистрация на европейците, които вече се намират или са работили на Острова.

"Регистрационен процес ще има, но той ще е съвсем различен от досегашния – по-интерактивен и не така скъп", поясни британският секретар.

Дейвис съобщи, че европейските граждани, които вече имат карти за престой, няма да минават отново цялата процедура, за да легализират оставането си в Обединеното кралство, а ще им бъде предложен ускорен процес.

Британският секретар подчерта, че сега е важно европейските лидери да проявят повече гъвкавост и да разширят преговорния мандат на Барние, така че той да може да води паралелно разговори по развода и по бъдещето. Лондон настоява, че не може да изчисли задълженията си към ЕС, без да знае какво ще получи в бъдеще.

"Не ми допадат отстъпки, когато става дума за правата на гражданите и за бенефициентите на европейски проекти. Сметките трябва да бъдат уредени. Brexit води след себе си последствия и финансовите отношения са част от тях", подчерта Барние.

Очаква се идната седмица европейските лидери да отложат до средата на декември решението си дали могат да преминат към следващия етап от преговорите с Великобритания.

Обединеното кралство ще напусне ЕС на 29 март 2019 г. Ако дотогава не е постигната договореност по условията, това ще стане автоматично, като цялото европейско законодателство ще преустанови действието си на територията на Великобритания, а поданиците на кралицата ще загубят правата си на европейски граждани.


42
Още по темата: преговориBrexit
Още от
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
citizen преди 4 месеца
До Анонимен

Ало, пази Божи сляпо да прогледне ! Тия ще ги дрънкаш на някой от вашетп село вечерта на раздумка.....От 15 години живея в UK и знам и как изглеждат, и кви са им обноските, и всичко....Хвали ми немец, австриец, швейцарец... Англичаните са добри само в приказките и в цоцането на кинти, в друго - не.
P.S. - Не хваля българската нация, просто пиша нещата такива, каквито ги виждам аз.
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До екс 33
Ами те са в такъв стрес относно ЕС пазарите та чак припадат по улиците! Истината е че в ЕС пазарите се внася само стока от далечния изток (както и в Англия) така че какво биха могли да внасят или да изнасят!!? Англия има доста развитя оражейна индустрия и си има доста силно обособени пазари! От друга страна Англия изнася огромно количество мотоциклети Триумф и най-големия вносител за момента е Германия! А след брексита ще се инвестира в английското месно производство което е качествен
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Дааа, Блгарските мъже са изключително грозни, в голямата си част. Чудно ми е, как жените не са толкова грозни ...
33
0
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 4 месеца
Ами обратно, къде.
32
0
 
12
 
! Отговори
Пук преди 4 месеца
50 от лисабонският договор дава право на напускаща членка единствено да
започва преговори с ЕС по условията на напускане... Няма никакъв регламент, никакъв правилник, няма точки, условия, пълна мъгла. Самият член създава условия за зацикляне.
----------------------------
Нали знаеш, че този член 50 е писан от англичанин, който е предполагал, че източно-европейска страна ще е първата излизаща от ЕУ. Всичко е умишлено направено, така че напускащата страна да е в неизгодна позиция.
31
2
 
14
 
! Отговори
хахахах преди 4 месеца
Некой верва ли още, че британците ще плащат?
Законите важат само за гоите... ..и то не само в Булгаристана...
30
2
 
5
 
! Отговори
екс преди 4 месеца
До 26,

квотите ще изчезнат, така е. Ще изчезнат напълно, защото тия няма да могат да стъпят на европейски пазар... а ако искат да стъпят, не квоти, а ще плащат вход и мито за всяка дъвка.
А ако се чудиш какво трябва да плащат - не е глоба, а само собствената си сметка. Членския внос (за който чучелото Фараж пропища орталъка), спрямо това което са получили като финансирания през годините от ЕС, е +900 млрд за Великобритания...
Е за тия при иде реч, даже не за лихвите по тях...
29
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Защо ние трябва да се съобразяваме с бозавите ънгличани? Нито са красиви като нас нито са умни
----------------------------
Ами на теб кой ти внуши че българите са красива нация, а още повече пък умна!!!!!??
Плешивият комплексар Слави Трифонов може би или комунистическите медии.... Lol
В Англия бил ли сте? Мога да ти гарантирам че по-красиви от английските мъже не съм виждала- повечето светлокоси и с визия на манекени. Да не говоря за стила на обличане и обноски. Вижте тук как се отнасят с жените! За децата на Ънгличаните:) нямам думи - красиви и много усмихнати. Там децата не ги възпита
28
0
 
4
 
! Отговори
калеко Алеко преди 4 месеца
А такааааааа....
27
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Откажете се от това емоционално решение на развод!То не е в полза на европейските държави,без значение Англия или Германия!
26
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"...а поданиците на кралицата ще загубят правата си на европейски граждани."
---
Да, бе! Няма да имат право да приемат "сирийски бежанци".
25
8
 
0
 
! Отговори
. преди 4 месеца
Палите се, все едно има референдум за отцепване на хола ви. Било такова, онакова било. Брекзитът , с всички негови последствия, или липса на такива-to be further confirmed.. А за нас е добре, че внасят евтини коли с десен волан-става за на село,става, ако ти липсват едни 3 бона и не можеш да си купиш с ляв, става и да вземеш дясна бегачка за донор и после да набодеш S3 Audi 1.8T 240 коня мотор в купето на а3 1.6 .. и за пред НАП , и за пред КАТ - ни лук ял, ни мирисъл ..
24
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 22
"Кърито" отдавна е на огромна почит във всяка една западно-европейска държава! Не ги мислете англичаните! Те са с 250 години по-напред от нашите изхвърляници и родствена обремененост! Още преди брексита са сформирали стратегия като са се застраховали за всеки един вариант! Не съм чувал до сега английско МП да рекетира производител на сосиджис с тезата че Тереза ги искала! Жалки сме за сега ние българите!
23
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Абе вие костенурка стригали ли сте? Англичаните не са балами. Пък и след10 до 20 години Китай и Индия ще бъдат водещите световни икономики, а англичаните са в добри отношения с тях. Дане говорим за САЩ,Канада, Австралия, и бившите колонии. Европа да му мисли
22
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Откажете се от развода!
21
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Te и в момента Обединеното Кралство изнасят неевропейски стоки под шапката на Британски компании за ЕС. След Брекзит ще трябва да се плаща мито. Тогава ще излиза по-евтино европейски компании да организират тази търговия, за да може да се контролира по-добре. Както казаха някои политици британски готвач-майстори ще организират курсовете за британското къри, само че в ЕС ще минат и без къри, а още по-малко без британски майстор-готвачи за него.
20
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
към рецесия и инфлация и обезценяване на паунда, спад на износа заради високи мита, спад на приходите поради трудна търговия
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
нема кой и минус да ти тури
18
13
 
6
 
! Отговори
до 17 преди 4 месеца
Този добър стандарт не е даденост,както си мислят много хора в България.Както в Англия и нявсякъде в Западна Европа,трябва да се бориш всеки ден.Англия се е присъединила към ЕС само по една причина,да си подържа високия стандарт.До 2019 има много време,изобщо не се знае дали ще има БРЕКЗИТ.ЕС ще има да се разпада,ще има референдуми,ще има проблеми,ще има национализам,фашизам,ще има бежанци,ще има от всичко,но на края по вероятно е да се разшири.
17
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 17

Защо ние трябва да се съобразяваме с бозавите ънгличани? Нито са красиви като нас нито са умни имат късмет да са на грозния си остров.