Най-ценното в ЕС за българите: Свобода на пътуване, работа, образование

Проучване: Българите оптимистите за Евросъюза
18 окт 2017 21:20, Елка Василева
70
Най-ценното в ЕС за българите: Свобода на пътуване, работа, образование
Снимка: архив, Reuters

Българите остават сред оптимистите за ЕС, показва проучване, представено днес от Европейския парламент.

Почти половината българи (48%) са на мнение, че ЕС се движи в добра посока, но едва 28% имат това усещане за своята родина. Обратната посока се наблюдава при холандите и малтийците, според които техните държави се справят по-добре от ЕС, показват данните.

Попитани коя цел е най-добре ЕС да защитава, българите посочват свободата на пътуване, работа и образование.

Този отговор е споделен от мнозинството граждани на Великобритания, Литва, Латвия, Естония, Ирландия и Словакия.

Възможните отговори на този въпрос са включвали също основните права и свободи; правото на работа; достатъчни и сигурни пенсии; опазването на околната среда. Темата за пенсиите е особено важна за унгарците, а за околната среда - за белгийците и малтийците, показва проучването.

Попитани как се определят повече - като граждани на своята държава или на ЕС - повечето българи са отговорили "и двете". Този отговор дават и повечето граждани на Австрия, Финландия, Чехия, Холандия, Дания и Литва.

В Германия и Швеция мнозинството се възприема повече като част от ЕС, докато в Естония, Великобритания, Гърция, Ирландия, Хърватия и Малта на първо място мнозинството поставя националната принадлежност.

Делът на българите, които имат усещането, че гласът им се чува в ЕС, намалява. Същата посока се наблюдава още само в Литва и Румъния, докато Кипър и Латвия не отчитат промени, а във всички останали държави от ЕС този дял расте, сочи проучването.

Изследването показва, че за последните 10 години въпросът със съпричастността между държавите в ЕС е изгубил от значението си за гражданите (спад от осем процента). Докато за близо половината българи и гърци този въпрос е важен, в Испания, Швеция и Малта темата има значение за двайсетина на сто от участниците в допитването и едва за 13 на сто от британците.

Общо в ЕС 64 процента от участниците са заявили, че членството на страната им в Общността осигурява принос (ръст от четири процента за една година), а 57 на сто са доволни, че са част от обединена Европа.

Най-заплашени (57 на сто) европейците се чувстват от тероризма, но също и от безработицата (43 на сто), бедността (42 на сто) и безконтролната миграция (35 на сто).

Всеки пети се страхува от промените в природата, организираната престъпност, въоръжен конфликт, крайностите в политиката, а едва един от десет посочва кибератаките, социалния дъмпинг, сигурността на данните и разпространението на заразни болести.

Проучването показва, че едва 33 на сто от хората виждат Европейския парламент в положителна светлина, а 42 на сто са безразлични. Над половината (55 на сто) са изразили интерес към следващите избори за евродепутати през 2019 година.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още по темата: ЕСпроучване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
8
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
България е колония на Западна Европа и САЩ, всички решения се вземат там, да ви е честита демокрацията , овци заблудени, със западна отрова, де сте напоени.Нищо не зависи от правителството в София.Ще го разберете много скоро, но ще бъде късно.Забравихте историята си, неблагодарни сте на Русия, продадахте земята на турците, а всичко друго на западняците.
28
5
 
32
 
! Отговори
есперкт преди 6 години
Еврофондовете захраниха организиранта ни престъпност, която окончателно си купи свободата на словото и съдебната система. Свободата на движение след падането на комунизма никога не е била ограничавана за туристически пътувания, квалифицирана работа и обучение. В крайна сметка получихме само свободата да мием чиниите за баба Меркел, да интегрираме "бежанците" и да си траем.
27
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някои дрънкат за "СПАСИТЕЛНИТЕ" еврофондове!За цели 10 години овцете не проумяха,че това е подкупът,който поробителят ЕС дава на управляващите гауто ***,за послушанието,с което изпълняват робските си задължения.На господарите им е много ясно,каква банда управлява гауто,но то цени именно това ,за да може да управлява още по-лесно зацапаните с престъпления политици и оттам местния робски планктон!А робите да стоят, блеят и чакат,"добрия" юнак,който да ги "оправи"!
26
3
 
31
 
! Отговори
Свободен роб преди 6 години
Най-ценното е: Свободата да мизеруваш и гладуваш,но за сметка на това на воля да псуваш.
25
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като помамиха бъгарслото стадо с морковчета , разрушиха му държавата,източиха ресурсите на територията на бившата му държава,единствената "ценност",за която стадото се хвана беше..възможността да избяга от Родината си!С тази "евроценност",стадото се справя с невероятен успех и в недалечно бъдеще,ще се омете изцяло от нея!Реват стадата срещу някаква хипотетична възможност да станат 16-та съветска република и не виждат,как станаха забутано торище на империята ЕС!На такъв "народ",това!
24
1
 
35
 
! Отговори
спонсор на МВР преди 6 години
Най-ценното в ЕС за българите: гурбетчийството, проституирането, клошарството, джебчийството, измамите по телефона...
23
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
при капитализма е добре на мошениците като Цуци Ваасилев и Делян Пеев,а народа е зле.При социализма народа беше добре,а мошениците бяха в затвора.кратко и ясно
22
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При социалимма нямахме банани и тоалетна хартия.А сега при ДемоКраДцията всеки е способен да стане роб, на който си иска Западен господар.
21
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бе кви съюзи кви 5 лева? Швеицарците не щат и да чуят за ЕС, а и англетата си биха камшика от ЕС.Когато Швейцария влезе в ЕС - тогава ми го хвалете.
20
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България никога няма да бъде приета в Шенген, никога няма да бъде пълноправен член на ЕС и винаги ще остане на втора скорост в ЕС, задния двор на Европа, слугинското помещение, депо за черноработници и евтина работна ръка, свободата да пътуваш на запад да слугуваш.
19
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В ЕС един българин който работи на запад в кланица или оператор в сферата на чистотата живее 100 пъти по-добре отколкото в България или Русия. Правото да работим на запад в кланиците и оператори в чистотата на Запад ни го даде членството ни в ЕС. ЕС е най-прекрасното място за живот, членството на България в ЕС е най-прекрасното нещо което се е случвало някога на България.
18
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А щерката на Боко тиквата къде е?
17
3
 
12
 
! Отговори
Ероатлантик преди 6 години
Далече от родината ! Да слогувам в Англия ми е приоритет ! Моя роден дом ! Крлицт да живее !
16
20
 
11
 
! Отговори
Европеец преди 6 години
Доволен съм от ЕС и демокрацията, бързо забогатях, купи си къщи, апартаменти, почивки в чужбина, спа центрове, пътувания на запад шопинг в Милано и Париж, доволен съм от живота. В ЕС само мързеливците и некадърниците са зле, умните и кадърните живеем добре.
15
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До анонимен 18На социални помощи за мързеливи и некадърни няма как да ти се подобри живота.
14
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Какво излиза?аха!! Така е! Ей на, ни Курнелката синчето и то драсна в Щатите!! Предател!!
13
7
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
на мен животьт не ми се подобри за тези 10 години ес е една бюрократична организация която генерира огромни разходи и никаква полза за хората кои получаваевросубсидиите и какво ме грее мен моето мнение е бьлгария да излиза от нато и есзащото нищо добро не я очаква и защо председателството трябва да бьде в софия като в брюксел си има всичко необходимо екскурзии ядене и пиене за наша сметка
12
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Сус бе шорощиНародния съд изби цялата интелигенция на България и сложи на нейно място всякакви ***... Искаш да се уредиш за втория кръг май?
11
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През комунизма нямахме тоалетна хартия и банани, а сега при демокрацията народа се видя с пари и имаме в изобилие тоалетна хартия и банани!
10
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тука си е ориент и това е.Европейците не могат да разберат защо например не ни пука за разделно събиране,велоалеи,доброволчески и еко глупости. Всичко е *** при нас.Има бус лента,ама минават 2000 коли на ден по нея.Отделно трудът не се смята за добродетел, а за прецакня. С една дума никога няма да се почувстваме в Европа,а ще си останем бозаджии,ама в това ни е чара и самобитността.И го казвам без да изпитвам комплекси.