Мадрид твърд: Започва отмяна на автономията на Каталуния

Правителството определя мерките в събота
Обновена: 19 окт 2017 14:02 | 19 окт 2017 14:00, Елка Василева
45
Мадрид твърд: Започва отмяна на автономията на Каталуния
Мариано Рахой. Снимка: архив, Reuters

Испанското правителство ще се събере в събота на извънредно заседание, за да задвижи процедурите по временна отмяна на самоуправлението на Каталуния.

"Испанското правителство ще продължи с процедурите, предвидени в член 155 от конституцията за възстановяване на правния ред в самоуправлението на Каталуния", се казва в изявление на кабинета в Мадрид.

Още по темата

"Идната събота правителството ще одобри на извънредна среща и ще внесе за разглеждане в Сената мерки за защита на интереса на испанците, включително на гражданите на Каталуния, и за възстановяване на конституционния ред" в областта.

Управляващата Народна партия има мнозинство в горната камара, което е достатъчно за одобряване на мярката, но Рахой води преговори и с опозиционни лидери, за да си гарантира още по-голяма подкрепа. Кабинетът на Рахой трябва да определи точно какви мерки иска да приложи в Каталуния и да ги внесе за гласуване в Сената.

Изявлението на правителството бе публикувано, след като каталунският лидер Карлес Пучдемон не изпълни изтеклия в 10.00 часа местно време ултиматум на испанския премиер Мариано Рахой официално да се откаже от плановете за отцепване.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Брюкселските зелки дали вкиснаха и какво ли правят като виждат накъде отиват нещата? Сигурно им пари под опашката, но мълчат като сливиии! Било вътрешен проблем за Испания, да бе, като почнат да се млатят тогава ли ще стане проблем за ЕС? а иначе дрънкат наляво и надясно за права и свободи, къде са тия права и свободи. Двоен стандарт на всичко, даже на храните, двоен стандарт на политиките - за едни може независимост (Косово и Македония), за други не. Неадекватна ЕК, Юнкер да си ходи!
21
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като горд европеец със заплатата си мога да купувам неограничено дрехи втора ръка, носени от горд германец или нови, произведени от китаец.Това е.
20
13
 
9
 
! Отговори
ЕС преди 6 години
Каталунците кой ще канят да ги пази като Испания нареди войска по границата? Да не са решили да отварят руска военноморска база?
19
2
 
12
 
! Отговори
до 8 преди 6 години
Ти смяташ ли ,че и тук ако продължава да се централизира всичко в един град ,а други да потъват и гладуват ,няма да се отвори шанс за нещо подобно.
18
4
 
15
 
! Отговори
До 15 преди 6 години
Европа ще реагира по начина по които и кажат техните приятели оттатък океана да реагира. Иначе сме суверенни де може сами да определями дали да са ни криви или прави краставиците
17
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Референдумът показа 2 неща:1 - Каталунци искат независимост2 - Централното правителство не им е приятелСега избора пред Мадрид е или да се се поправи като увеличи автономността на Каталуния, или да се отвърди като враг и предизвика обявяване на пълна независимост.
16
5
 
16
 
! Отговори
До 6 преди 6 години
Евросъюза ще се разпадне или поне няма да съществува във вида в които е в момента. Това е ясно на всички просто като се види тренда на развитие.Разбира се това разпадане ще бъде облечено в едни хубави приказки за развитие и единство и просперитет, но ЕС ще бъде демонтиран щото ще се превърне в ненужен инструмент за голямите играчи. Така или иначе ЕС си свърши работата за която беше направен а именно да изсмука грамотните хора от изток на запад.
15
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Испанската Империя винаги е имала агресивно поведение към колониите си и винаги е изсмуквала благините без да се замисля.За това и Бразилците говорят Португалски!За това и от една глупост може да сътворят гражданска воина.Европа как ще реагира ? Със сила ? С ембарго ?
14
4
 
16
 
! Отговори
до 12 преди 6 години
Защо да не си стане независима България?А сега като е Детройтско-Мюнхенски Щат много ли сме добре?Продажници като теб много обичат някои да ги потупва и да ги хвали,я султан,канцлер,секретар или президент.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според испанската конституция Каталония като автономна област разполага със значителна законодателна и изпълнителна независимост. Върховният орган на властта се нарича Generalitat de Catalunya и се състои от парламент от 135 депутати, избирани на всеки 4 години, президент и Изпълнителен съвет (правителство. От началото на януари 2006 г. новосформираната полицейска сила ръководена от Мадрид пое работата по вътрешният ред в град Барселона.
12
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей, ***, какъв кеф ще е да се разпадне ЕС, а ние да си станем Задунайская губерния официално! Тъкмо на воля ще си харчите заработените рубли.
11
2
 
22
 
! Отговори
до 9 преди 6 години
Как да е нямало Каталуния?Имало е Леон и Кастилия и Арагон ,даже Омаядски Халифат.И за мен са си повече Испанци от колкото наследници на старото кралство Каталуния.Но самата испанска власт се държи грубо и неадекватно ,само от инат ще искат независимостта.
10
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя и...т най-много да предизвика гражданска война накрая! Ходила съм в Барселона, нямате представа колко силни са настроенията за отцепване. Не дай Боже, да им кажеш, че са испанци, ще те изядат жив! Даже езикът им не бил испански, а катала (разлика почти няма, но те страшно държат да подчертаят, че НЕ говорят испански!).
9
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прав е 1, ЕС е замислен като уж като съюз, с който да се предотвратят войни, но напрактика си е търговски съюз и "интереса клати феса")))Сори, че ви разбиваме илюзиите за тонове светло бъдеще и реки от мед и масло.
8
14
 
15
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
До АнонименМного е прав дори. Утре като Румелия поиска отделна държава или Търново поиска да се отдели какво ще правиш ?Ами помашката държава ?Видинското царство ?Нищо им няма на лунците искат повече пари затова е цялата работа. В една държава винаги има бедни и богати райони и винаги богатите са помагали на бедните. Това е.
7
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво насила ли ще ги задържат в Испания? Каталуния никога не е била Испанска! Преди да дойде онзи терорист Франко Каталуния е била независима от Испания. Така че този козел да вземе да си обръсне брадата да не му я обръснат със сатърчето!
6
12
 
18
 
! Отговори
от 1 преди 6 години
Какво сте ме затрупали с минуси?Англия избяга,Испания се разпада ,може и гражданска да сътворят.Германия е окупирана от Афганци ,Турция се сдушва с Русия ,а Украйна пак е пред гражданска.Ако не виждате на къде отива всичко.Чудя се защо не искате ЕС да се разпадне ,че едно ново начало е по-добро от агония безкрай.
5
6
 
15
 
! Отговори
... преди 6 години
Епа тоя рахой за нищо не става! Ама явно и история не чете! Сега да видиммогат ли да се повторят баските или не могат! *** може да се каже, че това ще е стъпка към един добър кютек! В това си начинание засега рахой печели понеже изпопреби 900 каталунци!
4
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рахой е пълен чобанин и постъпи като чобанин. Трябваше да изчака резултатите от референдума и да остави каталунците никой нямаше да ги признае и можеще да постигне договорености, но жалкия човек освен да бие жени и деца от друго не разбира. Дори от Крим нямаше подобни гледки.
3
8
 
16
 
! Отговори
158 преди 6 години
Тоя Рахой е ненормален.