Пучдемон: В Каталуния се случва най-страшното от Франко!

Преди речта си той взе и участие в масов протест в Барселона
22 окт 2017 09:26, Петя Славова
119
Пучдемон: В Каталуния се случва най-страшното от Франко!
Снимка: БТА

Решението на испанския премиер Мариано Рахой да поиска от Сената разпускане на регионалното каталунско правителство и да го постави под опеката на Мадрид, е "най-страшното нападение срещу институциите и народа на Каталуния след военната диктатура на Франсиско Франко".

Още по темата

Това заяви вчера в телевизионно обръщение каталунският лидер Карлес Пучдемон, след като по-рано взе участие в масов протест в Барселона срещу плановете на централните власти, предадоха световните осведомителни агенции.

"Призовавам парламентът да се събере на пленарно заседание, на което ние, представителите на гражданския суверенитет, да вземем решение как да действаме в отговор на този опит за ликвидиране на нашето правителство и нашата демокрация", каза регионалният каталунски лидер.

Той не препоръча изрично на регионалния парламент да гласува за едностранно обявяване на независимост, отбеляза ДПА. Но според Асошиейтед прес казаното от него е завоалирана заплаха, че проспериращата автономна област в Североизточна Испания ще обяви независимост.

"Налагането на форма на управление, която не отговаря на избора на гражданите. . . е несъвместимо с правовата държава", каза Пучдемон. Той се обърна към европейците на английски с думите "европейските ценности" са "в опасност". След това предупреди испанците, на кастилски, че могат да очакват "още злоупотреби".

Мадрид иска да поеме всички управленчески лостове в Каталуния, от местната полиция "Мосос д'ескуадра", през обществените радио и телевизия, до регионалния парламент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
2
 
2
 
! Отговори
До независим преди 6 години
Хаха, добре го каза, само дето ти не плащаш общите разходи на блока в 30% да речем, както е в случая с Каталония спрямо бюджета на Испания
65
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен77 ОТ СИНЕДРИОНА ЛИ ТИ КАЗАХА,ЧЕ ЮГОСЛАВИЯ И ЛИБИЯ СА (НЕ) ДЕМОКРАТИЧНИ..ЕВРЕЙЧЕ-ГЕЙЧЕ ВЗЕМИ СИ Ч*ФУТСКИТЕ ОПОРНИ ТОЧКИ И СИ ЗАВРИ СЕЩАШ СЕ КЪДЕ...
64
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС Е ЮДЕО-МАСОНСКО ГЛОБАЛИСТКО ИЗОБРЕТЕНИЕ,КОЕТО Е МЪРТВОРОДЕНО И НЕ СЕ ПОДКРЕПЯ ОТ ГРАЖДАНИТЕ НА ЕС ,ЗАТОВА БЕЗ ТАЗИ ЕНЕРГИЯ НА ПОДКРЕПА И ОДОБРЕНИЕ ОТ ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА ЕС Е ОБРЕЧЕН НА РАЗПАД ,ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО КОЛКОТО И ДА ГИ БОЛИ ГЪРБУНОСИТЕ НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ЮДА ИШКЕРИОТА
63
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А това, че нарушават една демократична конституция не смущава ли никой?Защото нито Югославия, нито Либия, нито Ирак бяха демократични държави.Бяха тоталитарни държави, които защитаваха не гражданите си, а диктаторите защитаваха самите себе си и своята неограничена власт. И затова не може да се правят паралели с тях.
62
6
 
6
 
! Отговори
До шматка преди 6 години
Срамно и наивно е да мислиш, че ЕС защити интересите на България. Напротив те отстояване техните интереси, да могат трети страни да се включат в газопровода, при изгодни условия, докато Русия не беше съгласна с този безплатен обяд, за сметка на България(основно) и Русия. Европейската комисия не се произнесе за това дали газопровода е зяконосъобразен и постави сделката в шах- може да бъде построен, но ние още не казваме дали ще е законен. Т.е ако не ни песните - е незаконен и инвестицията - чао
61
2
 
18
 
! Отговори
Независим преди 6 години
Искам моят апартамент да се отдели от блока. И без в този блок хората,които вършат нещо реално за блока са малко. На нашият етаж има 5 апартамента, но само още една комшийка е печена.Тези по мен ме дразнаят.Има една стара баба дето е вечно недоволна от мен и ми държи такъв тон все едно съм и роб.Нейните деца и внуци са печени.Касиерът на блока също не ми харесва,много е груб,и той е възрастен.Има страшни грубияни.Та така ще проведа референдум за независимост и понеже живея сам ще го спечеля.
60
4
 
7
 
! Отговори
Варна преди 6 години
Референдум и във варненска област за отделянито и конфискация и събаряне на всички сгради в морската градина окупирани от софиянци вън и проджето на борисв кмета портних и визов режим за софийска и пернишка област
59
7
 
5
 
! Отговори
1975 преди 6 години
Е че к'во му е било лошото на Франко? Всъщност, той е човекът който е възстановил монархията, така че сегашният крал се явява негов наследник, на него трябва да благодари за властта си.
58
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Нико...Нещо не си чел както трябва.Испания не е признала Косово точно поради тези причини с Каталуния и Баските....Случвало се най страшното от Франко...Ами кой погази Конституцията бе мисир...кой върви против законите в тази страна.Рано или късно ПучДемона ще влезне за дълго в затвора.Ха дано...
57
7
 
10
 
! Отговори
Нико преди 6 години
Европа да си спомни за косово испания тогава също поддържаше независимоста им или за раздробяването на сърбия можеше а сега не
56
2
 
11
 
! Отговори
Вуте преди 6 години
Я сакам да си проведеме рефорендум оти ние у Трън сакаме да се отделиме от България и да си направиме независима, Шопска Република!Нали е демокрация, сичку може!!!
55
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До "РУССКИЙ ОКУПАНТ"Ти си си червен фашист, какъв руснак си?
54
12
 
6
 
! Отговори
Каталуния=РФ преди 6 години
Много са разглезени, не ги е мачкал комунист и тези сегас реват за още и още.Ами вече фирмите напускат Каталуния и се местят я Испания. Каталуния автоматично ще излезе от ЕС и ще загуби икономиката си, фирмите си, всичко. Ще пътуват с визи, ще изпаднат в рецесия. Жизненият стандарт ще им се снижи и то с много. Ще престанат да живеят в някакъв сън, а ще се сблъскат с реалността. И може и да доближат жизненият стандарт на РФ, 100 евро минимална пенсия и 200 евро средна пенсия.Това ли желаят?
53
9
 
3
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До до дървен шопСрамно е че ЕС защитити нашите интереси докато продажните ни политици си плетяха кошниците.С тоя договор за ЮП на който нашите се наведоха Бг няваше да хване и стотинка.Щяхме да изплащаме 30-40г тръбата без да вземаме нищо(транзитните такси щяха да отиват за това)и след това я камилата я камиларя.Хватката беше че Русия щеше да бъде абсолютен собственик на ЮП на наша територия.
52
11
 
12
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
ДА ИСКАШ ПО-ГОЛЯМА АВТОНОМИЯ Е СЪВСЕМ НОРМАЛНО И В МНОГО СТРАНИ ИМА ОБЛАСТИ С ТАКАВА АВТОНОМИЯ ,НАПР. В РУСИЯ ,ГЕРМАНИЯ , ФРАНЦИЯ ,ИТАЛИЯ , САЩ И МНОГО ДРУГИ ! НО ТОВА НЯМА НИЩО ОБЩО С ОТЦЕПВАНЕТО КАТО ОТДЕЛНА ДЪРЖАВА ,КОЕТО СИ Е НАПРАВО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ И ИЗМЯНА НА РОДИНАТА ,КАКЪВТО Е СЛУЧАЯ С КАТАЛУНИЯ ! СЕГА ДОРИ В СЕВЕРНА ИТАЛИЯ НЯКОИ ОБЛАСТИ ИСКАТ ПО-ГОЛЯМА АВТОНОМИЯ ,А РУСКИТЕ ПАЛЯЧОВЦИ ИНТЕРПРЕТИРАТ ТОВА НЕПРАВИЛНО КАТО СИ МЕЧТАЯТ ТЕЗИ АВТОНОМИИ ДА СЕ ОТЦЕПЯТ КАТО ОТДЕЛНИ ДЪРЖАВИ !
51
7
 
7
 
! Отговори
до 55 преди 6 години
ес просто не позволи на продажните ни политици да платят 50 % от тръбата а руснаците да могат да се разпореждат с нея на 100%(каквито бяха и условията на руснаците те да казват каква газ да тече в НАШИТЕ ПЛАТЕНИ С НАШИ ПАРИ 50% от обема). така , че предотвратиха поредното ограбване на народа
50
3
 
9
 
! Отговори
до 55 преди 6 години
Шопа е турчин от Кърджали той е радостен, че потока отиде в Турция не го мисли него за пари и майка си ще продаде и другия му ник гурбетчия само гледай плюят по Путин, а купуват С-400 ОТ Путин и си прекарват тръби а султана им с пяна на устата в същото време с пяна на устата се моли дa го приемат в ЕС. Турчин=***.
49
7
 
3
 
! Отговори
до 54 преди 6 години
ес няма да иска да приема каталуния защото тя е нарушила солидарният принцип при излизането си от испания отказвайки да подпомага по-бедните части на испания . и така ес няма да започне преговори с каталуния...просто нямаме нужда от втора англия
48
6
 
17
 
! Отговори
До дървен шоп преди 6 години
Русия не е спирала Южен поток, те просто отказаха да ги разиграва трета страна в сделката - ЕС. ЕС не позволи на България да попишем документите по стартиране, с Българските дупеправляеащи - свалих гащите за ЕС и го набутаха на своя народ.В същото време ЕС позволява на западни компании - пример лидъл, ксуфлснд да продават на завишени цени по некачествени стоки в България, е кой е окупатора?
47
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
само не разбрах при автономия на Каталуня , Каталуня автоматично излиза от европейски съюз , и трябва да започне преговори за влизане в ЕС .Т.е Каталуня на втора скорост ли ще бъде като България и Румъния или на първа.