Пучдемон: В Каталуния се случва най-страшното от Франко!

Преди речта си той взе и участие в масов протест в Барселона
22 окт 2017 09:26, Петя Славова
119
Пучдемон: В Каталуния се случва най-страшното от Франко!
Снимка: БТА

Решението на испанския премиер Мариано Рахой да поиска от Сената разпускане на регионалното каталунско правителство и да го постави под опеката на Мадрид, е "най-страшното нападение срещу институциите и народа на Каталуния след военната диктатура на Франсиско Франко".

Още по темата

Това заяви вчера в телевизионно обръщение каталунският лидер Карлес Пучдемон, след като по-рано взе участие в масов протест в Барселона срещу плановете на централните власти, предадоха световните осведомителни агенции.

"Призовавам парламентът да се събере на пленарно заседание, на което ние, представителите на гражданския суверенитет, да вземем решение как да действаме в отговор на този опит за ликвидиране на нашето правителство и нашата демокрация", каза регионалният каталунски лидер.

Той не препоръча изрично на регионалния парламент да гласува за едностранно обявяване на независимост, отбеляза ДПА. Но според Асошиейтед прес казаното от него е завоалирана заплаха, че проспериращата автономна област в Североизточна Испания ще обяви независимост.

"Налагането на форма на управление, която не отговаря на избора на гражданите. . . е несъвместимо с правовата държава", каза Пучдемон. Той се обърна към европейците на английски с думите "европейските ценности" са "в опасност". След това предупреди испанците, на кастилски, че могат да очакват "още злоупотреби".

Мадрид иска да поеме всички управленчески лостове в Каталуния, от местната полиция "Мосос д'ескуадра", през обществените радио и телевизия, до регионалния парламент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
3
 
! Отговори
до 23 преди 6 години
как така държавата китай произвежда а има милиардери колкото в щатите ?? или тия китайските милиардери са нов вид ...държавни милиардери ?? в китай партията е заграбила властта и е позволила на нейни хора да експлоатират китайците....нещо подобно както в България но нашите куфарни милионери назначени от партията просто са по некадърни от китайските такива и не могат да развият никакви производства
25
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие каталунците, Пучдемон и прочие чужди разпри ги оставете - нека се оправят.Наша работа е, и вече сме закъснели дори, да търсим решение за България, след разпада на ЕС. Защото ако това решение и съответното му стиковане със съответните "велики сили", не е взето до разпада, то тежко ни и горко когато той се случи. Тогава така ще ни раздърпат, че въобще няма да ви е до Каталуния.
24
3
 
0
 
! Отговори
до 18 преди 6 години
и какви работни места щеше да разкрие юп .... 200-300 докато се построи и после още 100-на за поддръжка ...е ти с 200 работни места безработицата ли ще бориш ? а северен поток е до границата -брега на германия а не на територията на ес , за това и ес няма как да го забрани а юп трябваше да минава през теритирията на ес и нарушавайки правилата му беше забранен. а разстрелите ги остави за северна корея или китай
23
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТДа си припомним Татарстан. За Крим може, за Татарстане не може,а ?
22
3
 
2
 
! Отговори
Хм преди 6 години
До ShoppС няколко милиона ще отвориш 200-300 работни места на куково лято!Освен ако не е надомно де.
21
0
 
3
 
! Отговори
:) преди 6 години
До Анонимен 26Това пък какво беше!?
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До FloroВ Китай държавата произвежда!Произвежда,и още как!Но закона е жесток,като в древния Египет-за най-малката кражба се режат глави!
19
2
 
9
 
! Отговори
Floro преди 6 години
До 20. Прав си навярно. Но ако от Гоце Делчев, през Пазарджик, Разград и Шумен та до Кърджали имамите обявят същите искания, на мен лично няма да ми хареса.
18
2
 
7
 
! Отговори
Shopp преди 6 години
защо от Брюксел забраниха инвестиция за милиарди, която щеше да отвори стотици работни места ?------ Защото инвестиция за милиарди, която отваря само 200-300 работни места, е ограбване. Панимайш? 200-300 работни места нормално се отварят с няколко милиона. Аре са бегай у лево!
17
0
 
9
 
! Отговори
ми така е преди 6 години
Длъжен е бил да го предвиди!Революция с манифестации не се прави!
16
2
 
2
 
! Отговори
ELIZABET 2 преди 6 години
TO AKO ES IMASCHE BYDESCHTE NQMASCHE DA NAPUSNEM TOQ SMRADLIV SUIZ
15
3
 
20
 
! Отговори
Shopp преди 6 години
И какво като е била независимо графство? Всички окръзи, губернии, и т.н. на всички държави някога са били независими графства, херцогства, княжества, деспотства, и пр.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук някои изпадат в истерии рано рано...:-) :-)
13
0
 
2
 
! Отговори
Floro преди 6 години
До 18 . За съжаление има как да пречи, и то много. В тая връзка, ти виждал ли си Държавата да произвежда?, Щото аз май отдавна не съм.
12
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АКО НА ИЗБОРИТЕ КАТАЛАНИТЕ ИЗБЕРАТ С ГОЛЯМО МНОЗИНСТВО Пучдемон, ще бъде удар с копие в г,ъзе на кастилските плондери
11
4
 
4
 
! Отговори
до 12 преди 6 години
хапчетатаааа ...не ги збаравяй !!! населението на малките страни разядени от корупция и престъпност се спасява изселвайки се на запад и в Българя остават само мързеливци-неудачници като теб и шведи. а при капитализма средствата за производство са частни а не държавни ...другарю ....така , че ес няма как да пречи на държавата да произвежда
10
1
 
3
 
! Отговори
до 6 преди 6 години
Па тебе кой та пита бе ?
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прочети историята на Каталуня-------Какво да и чета на историята на Каталуня? Все едно ми казваш "прочети историята на Пернишки окръг" или "прочети историята на Добруджанското деспотство". Имало някога за 30-40 години такава автономия и се оказала несъстоятелна.
8
6
 
20
 
! Отговори
до ако преди 6 години
Наистина си ако, и то голямо ! Какви облаги от терористичен ЕС бе ...., та те изпиват кръвчицата на малките страни ! Те избиват населението им и го заменят с мукамби ! Те източват богатствата и на България и не позволяват да произвежда. Какви облаги бе заблудена ....
7
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ква история ве умник,я ме светни па тия,кога са имали държава,че аз се не сещам!