Белгийски вицепремиер поиска ЕС да се намеси за Каталуния

Ян Ямбон: Каква щеше да е реакцията, ако същото ставаше в Полша или Унгария?
Обновена: 5 ное 2017 19:59 | 5 ное 2017 19:36, Красимир Ангелов
49
Белгийски вицепремиер поиска ЕС да се намеси за Каталуния
Снимка: Reuters

Белгийският вицепремиер Ян Ямбон призова ЕС най-после да се намеси в случая с Каталуния и постави под въпрос независимостта на испанското правосъдие, по чиято молба днес Белгия задържа отстранения каталунски премиер Карлес Пучдемон.

Още по темата
"Чудя се какво чака още Европа, за да се произнесе. Ако същите неща ставаха в Полша или Унгария, реакцията би била друга. Европейската харта за правата на човека и международното право са над испанското право. Когато полицията бие хората, когато властите затварят лидери на мнение, възникват въпроси. Представители на демократично избрано правителство, изпълнявали своите правомощия, получени от избирателите, са зад решетките. Какво лошо са направили, питам се", добави Ямбон.

Вицепремиерът, който е представител на партията мандатоносител Нов фламандски алианс (НФА), уточнява, че не е съгласувал изказването си с премиера Шарл Мишел.

Миналата седмица държавния секретар Тео Франкен, също представител на НФА, предположи, че Пучдемон може да потърси политическо убежище в Белгия. Правителството по-късно се разграничи официално от думите му, а Пучдемон пристигна в Брюксел.

Председателят на НФА Барт де Вевер каза след това, че не оставя приятелите си в беда и Пучдемон е негов приятел, "винаги добре дошъл".

Както Dnes.bg съобщи по-рано, Пучдемон се предаде на белгийските власти в Брюксел. До утре се очаква решението на съда дали той ще остане заедно с четирима свои колеги под стража, или ще бъде освободен под гаранция, докато съдът в Белгия вземе решение по искането на Испания задържаните да бъдат върнати в родината им.

Срокът за решението по заповедта за задържане е 60 дни и може да бъде удължен, а решението подлежи на обжалване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали знаете, че това е белгийският Пучдемон, така че думите му не учудват
4
6
 
17
 
! Отговори
Браво! преди 6 години
Браво на европейските лидери, които не се поддават на конюктюрни временни изкушения, а вместо това смело, отговорно и с мисъл за следващите поколения защитават изконните европейски и цивилизационни ценности!Браво!
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що не си гледаш Чернгия.
2
21
 
1
 
! Отговори
Анализ преди 6 години
Виждаме как след поредицата от груби грешки, които направи президентът Радев, целият Европейски съюз е още малко объркан.Добре, че беше блестящата изборна победа на генерал Борисов, която вдъхна нови надежди на прогресивната част от европейското население!
1
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя май е руски шпионин. ЦРУ и МИ6 ще се заемат с него в най-скоро време.