Европейската отбрана и Великобритания: А след Brexit накъде?

Ще получи ли Лондон специален статут, който ще му позволи да участва във военни мисии?
Обновена: 11 ное 2017 21:27 | 11 ное 2017 21:23, Виктория Тошкова
18
Европейската отбрана и Великобритания: А след Brexit накъде?
Снимка: Reuters

Великобритания, с ядрения си арсенал и членството си в Съвета за сигурност на ООН има специална роля в отбраната на Европа. Точно колко специална ще остане след Brexit обаче ще зависи от обсъжданията, започващи следващата седмица, коментира Politico, цитирано от Investor.bg.

Бъдещите отношения в отбраната ще бъдат в програмата на европейските представители следващия четвъртък като част от вътрешната подготвителна работа в очакване на втората фаза на преговорите за Brexit, които ще очертаят бъдещата връзка между Лондон и Брюксел. На теория тази втора фаза може да започне следващия месец.

Европейските страни в Централна Европа и в Прибалтика, от България до Литва, предпочитат Лондон да получи специален статут, който да му позволи да взима участие във взимането на решения около военни мисии и, потенциално, по индустриални проекти в сектора на отбраната, твърдят дипломати, които следят внимателно темата.

В Западна Европа страни като Дания подкрепят възможността страни извън ЕС да могат да участват във финансирани от съюза военни проекти – отваряйки вратата за потенциално британско участие.

Други по-силни страни обаче са по-склонни да направят подобна бъдеща уговорка само в зависимост от характера и резултатите на сегашната първа фаза на разговорите за Brexit.

“Париж и Берлин искат първо да видят как ще приключи първата част от разговорите“, каза европейски дипломат.
Враждебна сделка между Великобритания и Брюксел или вероятност от "твърд Brexit", при който Великобритания излиза без сделка, ще унищожи всеки шанс за специална отбранителна връзка в бъдеще.

"Ако Великобритания се придвижи към твърд Brexit, ще бъде трудно да се изгради нужното доверие [за близко бъдещо сътрудничество]", казва Роза Балфур, старши сътрудник в мозъчния тръст German Marshall Fund of the United States.

Отбрана на две скорости

Трети страни вече могат да се присъединяват към военни операции на ЕС, но нямат почти никаква роля в създаването им. Те могат да участват и в промишлените действия на сектора, водени от Европейската агенция за отбрана, с предварителното одобрение от страните членки на ЕС.

Излизането на Великобритания обаче се случва, докато ЕС предприема сериозна реформа на собствените си отбранителни амбиции, които означава, че бъдещата роля на Великобритания трябва да бъде предефинирана в този нов контекст.

Следващия понеделник около 20 страни от ЕС официално ще обявят намерението си да участват в засилено сътрудничество в отбраната – нещо като Европа на две скорости по отбраната, което се очаква да засили възможностите и оперативната съвместимост на блока.

За да постигнат тази цел, Европейската комисия стартира европейски фонд за отбрана през юни, който, освен всичко друго, предлага 90 млн. евро от сега до 2020 г. за военни проучвания и 500 млн. евро за 2019 и 2020 г. за развитие и придобивания. Целта е да се мобилизират и около 5 млрд. годишно в координирани разходи за оръжия и оборудване като дрони и хеликоптери.

А това създава привлекателни перспективи за британската военна индустрия.

Цялата статия четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След Brexit,англичаните вероятно ще подпишат нов договор с ЕС,подобен на този с Швейцария,или ще проведат нов референдум за връщане в съюза,който напуснаха,заблудени.
15
1
 
1
 
! Отговори
Главсек преди 6 години
До 7, ние вече не можем един тротоар да направим като хората, ти искаш ядрени бомби да правим. Смех.
14
1
 
2
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
От кого се отбраняват!?От протестиращи,от недоволни от еврогейщината?!От кого?Или са,едни завоеватели терористи и насилници,разпръснати по цекия"недемократичен"свят!?..От кого???Военна организация ,служеща на банкерите и световната олигархия за постигане на целите им с военни терористични и насилнически методи,причинявайки смърта на стотици хиляди невинни хора!
13
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой ви е казал,че ЮК имат желание да влизат в подобни договорки? Те си имат съюзник - САЩ. Ще оставят Европа да се мъчи и накрая пак ще трябва да я спасяват заедно с Американците, но цената ще платим ние.
12
4
 
5
 
! Отговори
Наркозното Събрание преди 6 години
Да се разреши на Германия и Япония да произвеждат ядрено оружие.ВЕДНАГА!
11
4
 
4
 
! Отговори
Кашкавал преди 6 години
Какво да правим без англичаните... бреййй... ами аз предлагам братята германци и българите да започнем да обогатяваме уран, да ги видим тогава иззедниците
10
4
 
3
 
! Отговори
Мими Решителния преди 6 години
Ами след брекзид, даваме на германците обратно правото да си правят квото искат, правиме пакт България Италия и Германия(както навремето - втората световна), правиме една трета, заливаме всичко с дъжд от ядрени бомби и продължаваме напред да си пием бирата и даси ядем пици.КАКВО има да се чудят тия, не ги знам.
9
3
 
11
 
! Отговори
НЕ на Великобритания преди 6 години
До АнонименКолкото Англия опази Гърция и Турция..... Ония си гледат интереса, ... навремето бомбардираха София .... ! Така че държавата трябва да си има отбрана!!!
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
a-xa-xa che ot koi she se zashitava Germania tia si e zavzeta otvsikade gamji ot muslita i cherni na vsikade e palno s tiah kam 30miliona sa afroaziatzi latinoindianzi jiveat v Germania bez Juno i iztochno evropeizite ei moia sased e musulmanska famila ot arbbskite darjavi Germania ima nujda ot sterelizazia s jadrenno orajie ako imat kasmet severna Korea da im metne niakolko desetki atomni bombi da se poochistiat malko
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германия а и България ще трябва да правят ядрени оръжия за да се защитават от Турция и Пакистан.
6
6
 
15
 
! Отговори
как въобще преди 6 години
може да се допусне англия да участва в отбраната на европа когато англетата са тясно свързани и подчинени на щатите а и искат турция в ес ??една силна европа е немислима без русия(но не русия на путин а демократична такава) . но именно сътрудничеството на русия с ес плаши америка и тя заедно с англия ще направи всичко необходимо да отслаби ес
5
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС все повече напомня на голям,стар претъпкан автобус ,пълен със доста съмнителни типове и управляван от поизкукали хипари които вярват в безумия за общото бъдеще на човечеството.
4
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще приемем Великоалбания в НАТО да ни пази.
3
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега се сетиха ,че Англия им трябва за отбраната , ами като ви казваха от Албиона ,че с троянски коне , рушящи вътрешната сигурност с атентати,не можеш да имаш външна сигурност защо не ги послушахте???
2
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доста по-добре ще е Великобритания да ни пази, отколкото да харчим милиарди за няколко самолета на старо. Дано се разберат!
1
20
 
17
 
! Отговори
Накъде? преди 6 години
На коня в ауспуха !ЕС е мъртвородени тоталитарна организация. Тя няма бъдеще !