Eмигрантите ни изхранват! Пратили на мама и тате 1,7 млрд. лева

По този показател сме на четвърто място в Евросъюза
Обновена: 14 ное 2017 09:01 | 14 ное 2017 09:00,
210
Eмигрантите ни изхранват! Пратили на мама и тате 1,7 млрд. лева
Снимка: flickr

Българите, живеещи зад граница, са изпратили 860 милиона евро или над 1,7 милиарда лева на близките си в страната през 2016 г.

По-голямата част от тази сума – 552 милиона евро идва от държави членки на Европейския съюз (ЕС), показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

Още по темата

Според тях по този показател страната ни се нарежда на четвърто място в Евросъюза.

Изчисленията за миналата година показват, че българите, живеещи в страни извън ЕС, са изпратили значително по-малка сума – 317 милиона евро. Тя обаче е цели 35 пъти по-голяма от парите, които са били изнесени от България през годината.

От Евростат отчитат, че те са общо 9 милиона евро, като по-голямата част – в размер на 6 милиона евро, е потокът за страни извън ЕС.

Само преди ден от Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ изчислиха, че за нормален живот на четиричленно домакинство - двама възрастни и две деца, са необходими 2301 лева на месец.

Тези пари са необходими, за да се задоволяват основните потребности, свързани с храна, с условията на живот, здравеопазване и образование.

Официалните данни за заплатите на наетите през третото тримесечие на 2017 г. отчитат средна работна заплата за страната от 1037 лева, която е с близо 30% по-ниска от необходимите средни стойности за издръжка.

Под издръжката на живота са 75% от домакинствата в България или общо 5 400 000 българи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
3
 
3
 
! Отговори
Гошо до 68 преди 6 години
Амсалак, по-глупав коментар не съм срещал от доста време. Запиши се на училище и изкарай поне до 8 клас, и наблегни на предмета Български език! Ще видиш къде се ползва И/Й, къде се ползва "са" и "си", и къде се слага запетая. Също би срещнал някой истисни българин и би разбрал колко ни е грижа за родителите и децата "питбули".
72
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сави Трифонов пък се учудва, че успели на Запад с парите на червения татко юпита искат да се връщат тук и да стават политици. Явно дългия не си спомня навремето покрай царя колко такива се върнаха специално да източат еврофондовете и да доразграбят държавата.
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 80:Професия, локация?
70
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Един българинУникредит в Италия и в БГ са две отделни банки , нищо че са на един собственик. Нормален валутен превод да изпратиш пари от едната в другата -около 25 евро. По-евтиния вариант е една твоя дебитна карта /италианска например/ да я дадеш на близките си. На 1000 евро изтеглени в БГ таксите са около 15 евро.
69
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 78Хахаха...верно ли бе селянин?Ти в България корко спести?3 Кредита? 4?
68
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм на запад с 25 хиляди евро заплата месечно стигат и за семейството и даже остават за спестяване.
67
2
 
17
 
! Отговори
MAD преди 6 години
МНОГО ЖАЛКО ЧЕ МАФИЯТА КОЯТО НИ УПРАВЛЯВА НИ Е ДОКАРАЛА НА ТОВА ДЕРЕЖЕ. БЪЛГАРИЯ БЕЗ БОЙКО БОРИСОВ ЦАЦАРОВ И ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ. БЪЛГАРИЯ БЕЗ ГЕРБ И БСП. БЪЛГАРИЯ БЕЗ ЦИГА_НИ. БОЙКО БОРИСОВ И ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ В ЗАТВОРА. НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД МУ ТРЯБВА ЧЕСТНО И СПРАВЕДЛИВО ПРАВИТЕЛСТВО
66
9
 
4
 
! Отговори
Циник до преди 6 години
ДемоидиотинаХемороид - само такива останахте!Текезесари с Работническо дело нарязано на късове в тоалетната на двора - до бараката на прасето!Седи си на село...не излизай на запад!Ще ни изложиш!
65
2
 
2
 
! Отговори
Васо преди 6 години
За да не стаме държавен катаклизъм трЕбва закон задължаващ всеки втори под 30г да емигрира.
64
23
 
6
 
! Отговори
Нямате ли срам? преди 6 години
1,7 млрд. лева.. Журналята да погледнат БВП на България и да си помислят, ако тези мишки не бяха избягали, колко ли милиарда данъци щяха да платят на страната, която ги е направила хора. Да помислят дали, ако нямаше толкова предатели, тази държава нямаше отдавна да се е оправила????Такива заглавия са срам за журналистиката.
63
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не бе, не бе, спокойно си дръжте парите в банките, нема да фалират, фалираха при комунизма, сега сме демокрация, банките са стабилни
62
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А KTБ по времето на Виденов ли я фалираха, или?
61
7
 
14
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 47 (asdf)"Но, вижте, ако решите да се върнете за да работите или правите бизнес тук, ще бъде много по-добре."Абе ти нас четящите тук за yлави ли ни взимаш?Кой луд се е върнал тук да го излъжат и да му вземат паричките, със сладки обещания че може "да прави бизнес тук"?Няма такъв луд. Връщат се само изпаднали българи или мошеници и тарикати.Докато България се управлява от червени бандити, бивши комунисти така ще бъде.
60
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да фалират, защото българските банки ги фалираха основно по времето на Виденов, после по-сериозните бяха изкупени от западни банки.Така че, банките у нас няма да фалират, защото са клонове на западни банки.Понимаеш мальчик ?
59
1
 
17
 
! Отговори
до asdf преди 6 години
Бе верно ли си вярвате на глупостите?Пише го черно на бяло 75% живеете "под минимума"...едва свързвате двата края!Бързи заробващи кредити...и куп лишения!Ще се върнат - да правят бизнес - само ако чавка им е смукнала мозъците!И ДРУГАТА ГЛУПОСТ СЪС 100те милиарда!От тях за ВАС колко остават?И 200 да изкарвате - не са ВАШИ!КОМПРЕНДЕ?
58
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече сме 2017-та, има много повече възможности за развитие и тукИ ние родените преди 1989 така си викахме навремето: Ето вече сме 1997 година, прехода трябваше да е приключил вече, всичко лошо е зад гърба ни, има възможности за развитие, оттук нататък само светло бъдеще ни очаква.... и така вече 27 години преход от тоталитаризъм към демокрация.
57
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До въртележкаИмаме ДДС и данък печалба. Парите си остават в България. А ако си мислиш, ще щом е българска верига и чичко парички, като прибира милионите, те "остават" в страната ни, ще ти кажа, че Тея пари отиват за подкрепа на политически кампании, скъпо имения, автомобили, дето струват 4 панелки, наркотици и леки жени. Евала и оставяне !
56
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Синовете и дъщерите на всичките ми познати са навън,завършиха,работят,купиха си там апартаменти и къщи,родиха си децата там,сега мислят какви застраховки да направят за нас ,за да отидем там при тях на старини,не ги мислете месечно заплатите им са над 10 000 евро!не всички са *** работещи по оранжериите както пишете и отдавна няма нужда да ни пращат пари ние тук си ги изкарваме!
55
4
 
1
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 46 (хихихи)Накарай баба ти да си отвори сметка примерно в Уникредит.И от клон на Уникредит в чужбина внасяш парите директно по сметката, по съответния IBAN.Примерно тази банка, има и други. Не знам как са юридически, но нали нашата банка се води нещо като филиал на централната. Не би трябвало да имат такси или ако имат сигурно са минимални.Така си мисля, може да не съм прав, но просто като идея се сетих.
54
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До asdfМислиш ли ? Има ли някой да ми плаща 86 лева на час, здравна застраховка, пакет акции, зъболекар и 6 седмици платена отпуска + много стабилни бонуси на всяко тримесечие ? Защото толкова взимам в момента. В България ми предлагат мършави 2100 лева на месец, без никакви бонуси ... Ами нема да стане !