Минималната заплата расте, но остава най-ниска в ЕС

На Балканите е по-ниска единствено в Албания
39
Минималната заплата расте, но остава най-ниска в ЕС
Снимка: архив, Ройтерс

В някои от областите драстично нараства броят на наетите на минимална работна заплата и те представляват близо една трета от всички наети за областта, според КНСБ.

Така например във Видин те са 30,8%, Силистра - 34,3%, Кюстендил - 28,5%, Монтана - 28,6%.

Като се има предвид, че това са области с безработица значително над средната за страната, това означава, че в повечето случаи един работещ на минимална заплата издържа всички останали членове на домакинството. Според КНСБ това е знак за продължаващо нарастване на работещите бедни, които през 2016 г. са достигнали до 11,6 процента при 7,4 на сто през 2012 г.

КНСБ няма да спре да иска през механизъм минималната заплата да бъде поне 50% от средната работна заплата за страната, каза президентът на синдиката Пламен Димитров на пресконференция.

Той посочи, че, независимо от постигнатия напредък в увеличаването на минималното възнаграждение с 9,5 процента от началото на годината, минималната заплата все още е 44,3 на сто от средната работна заплата.

От 2012 г. досега минималната работна заплата се е повишила с 62,5 процента, но тя остава най-ниска в ЕС - 235 евро, предаде БТА.

Крайно незавидна е и позицията ни на Балканския полуостров - в България минималната заплата е по-ниска с 26, 2 на сто от тази в Румъния, с 5,2 на сто от тази в Сърбия, от Гърция - с 65, 6 на сто, от Турция - с 46,9 на сто, а от Словения - със 70 на сто.

Само в сравнение с Албания минималната работна заплата в България е по-висока - с 29,9 на сто.

КНСБ ще настоява и за въвеждането на минимална заплата за висшист, който работи по специалността си - от 700 лева или 1,5 на сто от минималната работна заплата за страната.

Според Пламен Димитров има позитивни нагласи от страна на депутати от управляващото мнозинство за въвеждането на такова минимално възнаграждения за висшисти, евентуално от 2019 г.

Диференциацията на работните заплати по области продължава да задълбочава социалните неравенства, анализират от КНСБ.

Трудовите възнаграждения във Видин (668 лева) са повече от два пъти по-ниски от тези в София /1405 лева/, а 32,5 на сто от всички наети работят в София, където средната заплата е с 35,5 на сто по-висока от средната за страната.

Ако се изключи София от наблюдението на заплатите, то тогава средната заплата за страната придобива размер от 862 лева.

КНСБ иска още въвеждане на необлагаем минимум до размера на минималната работна заплата, въвеждане на прогресивна данъчна скала и семейно подоходно облагане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
4
 
! Отговори
Бандит преди 6 години
Цените - също растат,но само в България
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Соцялно слаб депутатИ къде са ти доказателствта, да одкрепиш твърдението си ?
31
7
 
1
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 6 години
За незнаещите масово хората се назначават на минимална,чисто вземат 360лв,а края на месец вземат плик с още парички.
30
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В някои от областите драстично нараства броят на наетите на минимална работна заплата.............Затова трябва минималната заплата да стане 1000 лева поне.
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Sram deputati pravitelstvo po 5000 lv i pove4e minimalna 560 pidigravka s bg narod pensii daje 200 lv nama no 4engeta agenti 960 lv pensii
28
6
 
6
 
! Отговори
ник преди 6 години
До Анонимен След ,като няма да остане никой защо си харчите парите в България харчете си ги ,където ги печелите и тогава ще разберете къде *** гладните.
27
0
 
11
 
! Отговори
Demokrat преди 6 години
До АнонименКолкото построихме Комунизма, толкова и ще построим Демокрацията
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колеги, как е в евро-атлантическа България? Още ли го строите тоя "зрял социализЪм"?И албанците вече се подиграват ....
25
0
 
21
 
! Отговори
Дядо ви преди 6 години
с тези доходи ще остане ли да живее някой в България?
24
1
 
7
 
! Отговори
Do ?! преди 6 години
Ne nqma i kakto nqkoi e poqsnil po-dolu nqma i da ima. Problema e i matriala tyi kato kakvito sme si nie takava i dyrjavata. Nqma milost mejdu bulgarite, edni drugi se qdem i cakame...syshtoto e i s chorbadjiite ni, hvanali kokala i sopata i styrjat synarodnicite si da im robuvat za bez pari. Vsichko kadyrni bqga i izbqga veche zad granica...nqma svetlina v tunela...samo mrak y skryb kato gledam.
23
0
 
6
 
! Отговори
Istinata преди 6 години
Bulgaristana stana tymna india na balkanite...to i v india kvalificiranite rabotnici dokolkoto se chuva vzemat poveche i sa po dobre ot ganio goli.
22
9
 
3
 
! Отговори
До 22 преди 6 години
Плаща ми единствено работодателя, който не е български. Ако случайно не си прочел, не съм казал абсолютно нищичко за заплатите в България. Просто най-много се радвам на такива с по няколко синдрома дето освен да мрънкат некачествено друго не могат. Ходете си в кварталната кръчма и фитнеса и обяснявайте за бай Тошовото...
21
0
 
19
 
! Отговори
?! преди 6 години
Има ли нещо нормално в нашата държава
20
0
 
4
 
! Отговори
До риторично преди 6 години
Как няма да можеш да докажеш че си бачкал повече . просто сега пишат някой на минимална плащат му на 8 часа осигуровки и и крадат и него и държавата. Просто тогава като бачкаш на час си плащаш данаци и осигуровки на изработеното. И че си на час не означава че няма договор на 4.6 или 8 часа просто го няма определената мин заплата.
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До РиторичноТам е работата, че ти самият нищо не си намерил. Плащат ти от Централата да водиш пропаганда във форума колко високи били заплатите в Бг. Оня ден на мен ми препоръчваше някаква работа в П.баня, ама не беше за продавачка. Смени града, щото вече те разпознавам по писаниците за П.баня!
18
0
 
20
 
! Отговори
шофьор преди 6 години
Започнах в Еконт работа на големия камион от единия краи на страната до другия.Казаха заплата 1100 стартова.Преведоха ми 700.Вярно втората ми беше 1000лв но вече бях напуснал отдавна.Малко след това заминах за Испания.За същата работа ми дават 2000 евра.След всички разходи остава пари за събиране.Не мисля да се прибират никога.
17
13
 
3
 
! Отговори
До Риторично преди 6 години
Поредният описателен екземпляр от мат'ряла...Като си толкова отворен, намери и ти някой да ти плаща 3000 лв да "тракаш" на лаптопа?Ама не, да плюем и да си стоим продавачи в Лидл за 300 лева е по-лесно...
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом на това пълзене след препускащите цени му се вика растеж...
15
0
 
2
 
! Отговори
nfhdj преди 6 години
Е какво като се вдига мрзапл.? Освен на помощите,които получават някои хора и на осигуровките,които се плащат друго проявление май няма. А последните 11год се е вдигнала с над 100% , а повечето заплати с 0%...Така ,че айде стига с това тръбене за мрзапл. Депутатите ди смятат по Средна запл.за страната, е при тях си има достойно проявление всяко увеличение...
14
1
 
19
 
! Отговори
афро-балканци преди 6 години
Дайте сега някакво сравнение със страните от Африка, че и там ще сме някъде в "златната среда" между Мозамбик и Мали. Далеч зад Тунис, Мароко, Алжир и Нигерия, примерно :)