Колите - с "помощник" за шофьора! Задължително, иска ЕС

Европейският парламент излезе с доклад за внедряване на нови технологии в автомобилите
17 ное 2017 07:00,
47
Колите - с "помощник" за шофьора! Задължително, иска ЕС
Снимка: Reuters

Всички нови коли в Европа трябва задължително да имат системи за помощ на шофьора. Това предлага в свой доклад Европейският парламент.  

"Системи за аварийно спиране и интелигентно регулиране на скоростта присъстват в много автомобили от висок клас. Време е те да се въведат във всички нови коли.", се казва в доклад на Европарламента, разпространен от Информационното му бюро у нас.

Още по темата

Всяка година над 25 000 души загиват в пътни произшествия в ЕС, а стотици хиляди биват ранени. Около 90% от инцидентите се дължат на човешка грешка. Много от катастрофите могат да бъдат избегнати с помощта на технологии, които вече са на пазара – автоматични системи за поддържане или забавяне на скоростта, спазване на пътната лента или идентифициране на пешеходци и велосипедисти, се казва в документа.

В него се припомня, че технологии, подобна на предлаганата, вече могат да бъдат открити в модели от високия клас, но поради очевидните им ползи депутатите предлагат те да станат задължителни за всички нови коли.

"Дали като шофьори, пешеходци, или велосипедисти ние всички правим грешки. В тези случаи автоматичните системи за подпомагане са безмълвни втори пилоти, които ни помагат да избегнем инциденти", заявява депутатът Дитер-Лебрехт Кох (ЕНП, Германия), подготвил текста на резолюцията.

Подобни системи стават все по-разпространени във всички ценови класове, не само сред най-скъпите коли.

Въпреки това около три четвърти от новите автомобили не са оборудвани с нито една от тях, като основна причина е, че те се заплащат допълнително.

Депутатите искат да се направи задължително внедряването само на системи, които са вече достъпни на пазара и са доказали приноса си за безопасността и ефективността си.

Пример за това е системата за аварийно спиране, разпознаваща пешеходци и велосипедисти.

"Всеки би трябвало да може да си купи такава кола. Точно чрез широкото им навлизане тези системи за подпомагане на водача ще станат по- евтини. Затова цената на колите няма да достигне тавана; те ще бъдат само малко по-скъпи", казва г-н Кох.

Депутатите също така лансират идеята за налагане на пълна забрана в целия ЕС за консумация на алкохол за начинаещи и професионални водачи.

Резолюцията беше приета с 593 гласа "за" срещу 39 "против", 53 "въздържал се".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
5
 
! Отговори
Млад шофьор преди 6 години
Похвално за богатите страни от ЕС, но ние тука в бедна България какво да правим, като около 90 % от автопарка е на повече от 10 години ? Плюс това, ако се случи такова чудо у нас, веднага ще плъзнат едни услужливи момчета, които срещу скромна сума ще "оперират" тези помощници, за да не пречат на българския джигит. То ако говорим за нововъведения какво пречи, да се слагат и ограничители на скоростта в колата, които да се включват автоматично при преминаване през район с ограничения ?
18
0
 
18
 
! Отговори
123 преди 6 години
Истината е, че това се предлага не з апо-голяма безопастност, ами зада се направят едни планини от пари и за да може накой да контролира всеки апсект от живота ни. Няма да караш сам, Няма да работиш както искаш, Няма да решаваш сам.... Няма няма .... И това ако не е точно по Оруел.
17
8
 
7
 
! Отговори
JJIvanov Geolog преди 6 години
Връщам се от теренни проучвания във връзка с особен стрес на земята.Стреса е предизвикан от нарочно инсталирани скенери на милиони автомобили.Увреждат се важни трудно охранявани аномални зони до дълбочина 3000 метра вече.От Беклемето до Свищов има активирани 17 000 опасни аномални участъка.Има искове за пълна ликвидация на човечеството като исключително опасно за оцеляването на живота следващите милиони години..
16
2
 
8
 
! Отговори
до 11 преди 6 години
При последното ми пътуване по АМ Тракия от София до Бургас на няколко пъти попадах в следната ситуация. Карат си два турски тира един зад друг и като ги наближиш, единият тръгва да изпреварва другия. Добре, че движението не беше натоварено, иначе не се знае дали щяхме да стигнем до Бургас. Поздравявам и българските тираджии, нито веднъж не направиха подобна простотия. Подминахме отбивката за Свиленград и ... започнаха изпълненията на ямболските ***.
15
8
 
9
 
! Отговори
АМАН от НАРКОМАНИ преди 6 години
Поредно нагло престъпно наркоманско предложение..АМАН от нагли наркомани командващи Европейския съюз..Целта е превръщанена хората в БИОРОБОТИ командвани от анални бактерии мутанти подава природата увреждана тежко от милиони автомобили с контролирани от извънзмени наркомани скенери инсталирани вместо доказано безвредни фарове
14
2
 
12
 
! Отговори
:):) преди 6 години
покрай безопастността пак едни фирмички ще се нагушат. Осигурен пазар за десетилетия напред.
13
0
 
11
 
! Отговори
икономист преди 6 години
Замисълът е добър - все пак говорим за човешки животи. Дано наистина цената за клиента да е поносима, ще се извъртят едни милиарди като цяло. Спомнете си преди 20 години колко странно ни беше, че всички коли ще имат ABS.
12
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът на българите не е това, че колите им са стари и нямат системи за сигурност. Проблемът е, че повечето карат като дpoгирани мaймyни. Ако ще да им сложат и хиляда системи за сигурност, пак ще се напият като cвине и пак ще се изтряскат някъде.
11
1
 
19
 
! Отговори
123 преди 6 години
Ахам и след 3 дни в България ще се чува от всяка кола, викът на помощниците: "Спри да сляза." Особенно ако е настройвано от германци.
10
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой предлага системи за сигурност и по-малко жертви по пътищата. Бай *** почва да плюе, че от системите за сигурност нямало смисъл и жертвите по пътищата са окей. Ето затова няма никога да се оправим.
9
3
 
14
 
! Отговори
17 преди 6 години
"Безпилотен автобус катастрофира два часа след дебюта си във Вегас."https://***/world/bezpiloten-avtobus-katastrofira-dva-chasa-sled-debyuta-si-vav-vegas.html
8
5
 
28
 
! Отговори
гошо печения преди 6 години
Ами да не излизаме от вкъщи, че застрахователя може да се наложи 2 лв да плати. Ще пратим робота да купи хляб и готово. Не излизайте. А автономни мотори как ще направят или ги забраняваме. Първо направете автономни тирове програмирани на магистрала да не изпреварват.
7
11
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Без автомобил не мога. Без ЕС - мога!
6
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щяло да бъде само малко по- скъпо....Ама на депутатите не им пука, защото им се полагат едни бюджети за транспорт, както на тях, така и на техните сътрудници (в ЕП тези пари са доста крупни суми). А обикновения данъкоплатец да прави вятър.
5
0
 
38
 
! Отговори
Св преди 6 години
- Купих си автомобил с автономно управление.- Аа, супер, и къде е да го видя?- Ми отде да знам....
4
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До хммммига, светка...ама като нещо се развали, ще видиш колко пари ще отидат за ремонт. същата история с една хай-тек пералня, която закупих.
3
3
 
32
 
! Отговори
inatut преди 6 години
Бай *** е способен да шунтира всяка система
2
0
 
34
 
! Отговори
хммм преди 6 години
има логика, как ще го приложат в закони е друга тема :))) и трето как ще ги направят "достъпни" ... карах едно чисто ново нисанче с всички екстри и асистенти за модела , ами готино е - мига, светка и свири за доста работи , ама май 10 бона е разликата от базата до модела с екстрите :))) и то за нисък клас кола :))) ... те да криминализират в цяла европа изкупуването на катализатори пък другото лесно ще го оправим :)))
1
21
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
поредната простотия! На бас, че тоя е социалист!