Евросъюзът оряза ?105 млн. от помощта за Турция

Европейският бюджет за 2018 г договорен след 16 часа преговори
18 ное 2017 11:20, Екип на Dnes.bg
50
Евросъюзът оряза ?105 млн. от помощта за Турция
Снимка: БТА

Европейският съюз ще намали със 105 млн евро помоща си за Турция през 2018 г, заради проблемите с демокрацията и върховенството на закона след потушаването на опита за преврат срещу президета Реджеб Ердоган.

Това става по желание на европейските лидери, които под натиска на Германия одобриха намаляване на предприсъединителната помощ за Турция.

Размерът на намалението беше договорен рано тази сутрин в преговорите между страните членки, Европарламента и Еврокомисията за размера на бюджета на ЕС за 2018 г. За сравнение през тази година най-старата кандидатка за членство в ЕС е разполагала с €636 млн.

Формалното решение за перата, по които финансирането ще бъде намалено още не е взето, но гласуването на бюджета дава представа за размера на санкцията. Евролидерите дебатираха предложения за орязване от 25 до 75%, но окончателната преценка беше оставена на Европейската комисия.

През 2018 г ЕС ще разполага с бюджет от 144,68 млрд евро и е предвидил резерв от €15,5 млрд.

Трите страни преговаряха в Брюксел в течение на 16 часа без прекъсване в петък, като окончателното разпределение на средствата беше договорено в 4,50 ч българско време тази сутрин. До маратона се стигна, след като страните членки, отказаха да приемат завишенията на разходите, поискани от Европейския парламент.

В крайна сметка бюджетът за догодина ще е по-голям със 17 млрд спрямо настоящия, като увеличението основно ще бъде в парите за кохезионните фондове, които навлизат в активен етап на изпълнение на проектите, както и в програми за развитие на икономиката и за издръжката на администрацията.

Помирителните преговори доведоха до добавяне на средства за програмите за студентски обмен “Еразъм+” (+20 млн евро), за научни изследвания “Хоризонт 2020” (+70 млн) и за малкия бизнес “Козме” (+15 млн), спрямо първоначалното предложение на Европейската комисия.

Повече пари ще бъдат похарчени и за непосредствените съседи на ЕС в Западните Балкани, Северна Африка и за Украйна, Грузия и останалите партньори от Изток, където сумата е увеличена с 80 млн.

Помирителните преговори между евроинституциите доведоха и до увеличение на бюджетите на европейските агенции, които се борят с миграцията, но като цяло портфейлът за сигурност и граници е намален спрямо 2017-а за сметка на орязване на фондовете за страните членки. Догодина за миграция и сигурност ще бъдат похарчени €2,98 млрд.

Единственото непроменено перо след преговорите са разходите за издръжка на европейската администрация, които ще възлязат на €9,7 млрд.

"Бюджетът дава адекватни средства за европейските приоритети и бюджетни линии”, заяви естонският зам.-министър Март Кивине, който води преговорите от името на страните членки. Румънският евродепутат Зигфрид Мурешан, който оглавяваше екипа на Европейския парламент, каза че бюджетът "отговаря на нуждите на ЕС и на очакванията на гражданите".

Сега предстои формалното приемане на договореното от Парламента и Съвета преди бюджетът да започне да се изпълнява.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До citizen. Ами значи гледай сега, и през 39-та положението в Европа и Германия е било подобно. И изведнъж се пръква малкото мустакато човече, което обединява хората, за добро или зло е друг въпрос. Скоро пак ще стане така, само че този път там в онези хотели няма да отидат евреите, а онея вълни от мангалсони, за които говориш. Защото физиката има закон, според който на всяко действие има противодействие. Рано или късно!
22
10
 
44
 
! Отговори
100 % TURK преди 6 години
105 милиона ....анджак разходите за новината ще покрият тия пари .Десет дневния масраф на бежанците намиращи се в Турция.
21
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Навремето Обама купуваше вертолети от Русия и ги подаряваше на Афганистан.Тръмп реши че Афганистан има нужда от Американски вертолети.Примката се затяга.
20
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега Ердоган ще пусне всичките спасени от Америка терористи от Рака. 500 човека вече са в Турция и чакат команди от Мосад. Около 20 са вече във Франция.
19
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така става като се зъбиш на Райха! Путин и той има едно наум за Турция , не всичко е цветно там.
18
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Анадолски терзания на койотите...
17
5
 
56
 
! Отговори
100 % TURK преди 6 години
Къде е новината за гризата между НАТО и Турция ?Преди 2 дни , на военно обучение на НАТО в Норвегия , на мишените са поставени портретите на Ататюрк и Ердоган , в следствие на което Турция си изтегли моментално военния контингент !Въпреки уверенията на Столенберг ,че виновните за това са уволнени и наказани , духa от бутилката излезе ! Продължаващите и до момента извинения , нямат ефект .....е изразила турската страна , и предстои извънредно заседание по въпроса. ....
16
2
 
39
 
! Отговори
И.Б. преди 6 години
Това се нарича "висша политика". Необяснима и засекретена за "простите хора".Има си поговорка и за това: Храни куче да те лае.
15
1
 
31
 
! Отговори
citizen преди 6 години
границите на България и Гърция с Турция.
14
8
 
46
 
! Отговори
citizen преди 6 години
До SharkЩото тия пари са трохи и за ЕС, от една страна, и за Турция - от друга. Щото и третополовите мега-гига-метро сексуални политици в Брюксел искат да цакат, и мустакатия хитрец с шапката с пискюлче. Тия пари не стигат да хрантутиш 2-3 милиона талибана. Те не стигат само хляб и вода да им даваш за 1 година, кво останало за другото. ЕрдоГИ ги държи като жива вълна, и ако ги пусне, става лошо - ще залеят всичко по пътя. А третополовите евротрътки нямат мъжки полови органи, за да минират или
13
6
 
46
 
! Отговори
Shark преди 6 години
До Османлия. И на какъв зор е Европа, ако може да обясниш?
12
23
 
51
 
! Отговори
Османлия преди 6 години
НА Турция Западът не й е нужен. Турция е нужна на Запада.Ердоган се врътна към Русия и купи С-400 за милиарди долари. Американците беснеят от яд, но само могат да лаят. Европа да не се дръвчи много, щото тя е на зор и утре те ще ходят като послушници да молят да интегрират Турция в ЕС.
11
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 8По-леко с пуканките!GMO са най-често.
10
2
 
37
 
! Отговори
хм преди 6 години
Подръпнаха му чержето за да му напомнят.Шел строят LNG за доставка на природен газ во огромни количества.След година две може да намалят доставките на газпром наполовина.
9
14
 
48
 
! Отговори
Shark преди 6 години
И защо изобщо трябва да се дава някаква помощ на Турция, какво е станало че се нуждаят от помощ? Нали се бият в гърдите че са една от най-бързо развиващите се икономики, за какво ЕС им дава помощи и бърка в джоба на обикновения европеец. Не стига че натресоха няколко милиона мангалсона, ами и помощ на една ислямистка държава, в която никой не мисли добро на Европа.
8
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гаврата с новото приятелче на кремълксия лилипут започва :))) Вземам пуканките!
7
10
 
50
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Грешката е голяма!Вместо да тъпчат гушата на дели кюпека с данъците на европейците - многократно по-евтино щеше да е - да възстановят минните полета от Тошово време.. ..да "запечатат границите на съюза с Турция...и да я оставят - да се пържи в собствената си вонлива лой!
6
0
 
44
 
! Отговори
Стюардеса преди 6 години
До фортексЕ, ама защо Ердоган да я плаща тая боя, като с европейската помощ ще му излезе безплатно. Ощипването е яко
5
10
 
47
 
! Отговори
Магазинера преди 6 години
Проблемът на ЕС е че може да спре само парите и преговорите за членство на Турция, докато Ердоган може да свърши много повече бели на Европа. Първата, да подкара бежанците към Кърджали. Заради егото на Меркел ЕС ще пострада повече
4
7
 
55
 
! Отговори
фортекс преди 6 години
105 милиона $ струва само боята на третото летище в Истанбул....