След присъдата на Младич: ЕС зове за мир на Балканите

Призова Балканите да почетат жертвите на военни престъпления
22 ное 2017 22:31,
45
След присъдата на Младич: ЕС зове за мир на Балканите
Снимка: Reuters

Европейският съюз призова в сряда балканските страни да "почитат жертвите" на военни престъпления, като положат усилия за помирение в региона – апел, който Брюксел отправи след издаването на доживотна присъда на "Касапина от Босна", бившия генерал на босненските сърби Ратко Младич.

Още по темата

Съдиите на ООН в Хага признаха Младич за виновен по 10 от общо 11 обвинения, сред които геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени по време на войната от 1992-1995 г., жертви на която станаха 100 хил. души.

Брюксел отказа да коментира подробно присъдата на Младич, но подчерта, че тя напомня "някои от най-мрачните и най-трагични събития" от съвременната история на Европа, включително клането в Сребреница, при което под командването на бившия генерал са избити близо осем хиляди мюсюлмани – мъже и момчета, припомня "Фокус".

"Европейският съюз вярва, че всички страни в региона са решени и ангажирани да работят за помирение, регионално сътрудничество и добросъседски отношения. Очакваме всички политически лидери в региона да почитат жертвите, като популяризират и спазват тези ангажименти", се казва в изявлението на Брюксел.

Две бивши югославски държави - Хърватия и Словения – вече са членове на ЕС, а Сърбия, Черна гора и Македония започнаха процеса на присъединяване, въпреки че към настоящия момент усилията им са затънали в местни спорове и проблеми и организираната престъпност.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви по-рано този месец, че очаква Сърбия и Черна гора да се присъединят към Блока до 2025 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
позор за сьрбите че си предадоха нац герои
33
0
 
0
 
! Отговори
Партиен член преди 6 години
А нялой да е чел в новините че Милошевич е оправдан от този съд.?
32
2
 
2
 
! Отговори
TOP SECRET преди 6 години
Тодор Живков с 5 Дела от Военна прокуратира нито едно Дело няма завършено
31
1
 
7
 
! Отговори
отново излъгаха преди 6 години
Западняците отново излъгаха. На времето те обещаха на тогавашния сръбски президент Борис Тадич, че ако той предаде Ратко Младич в Хага, за да му извъртят един демократичен процес, в унисон със западните ценности, Сърбия ще бъде приета в ЕС. Е да ама Сърбия не беше приета!
30
0
 
5
 
! Отговори
Съдиите на ООН преди 6 години
След хард порното - искат да сме приятели!След някоя и друга година как ще ни обясняват какво са направили?
29
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разликата между нас християните и резньов//ците е фундаментална. Последните не искат и не обичат Свободата във всичките и форми. И където се появят колят и убиват всичко различно от тях. 500 години са вилняли в земите ни и са спряли всякакво развитие. Имат един Омар Хаям и то преди 900 години, и той е възстанал срещу исляма. От опит зная, измиват мизъците на децата си и до зрялост ги правят на маймюни. Не съдете Милошевич, той ги усети но след Бай Тошо. Първопричината да бъдат мразени са си те.
28
5
 
8
 
! Отговори
a.. преди 6 години
слава на сръбските братя, слава и на тези големци застанали срещу НАТО! Караджич, Младич, Маузер, Аркан ! Вечна слава !
27
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази га.дос.ст, която сътвориха "еуропейците" с този измислен трибунал показва цялата дълбочина на отвратителното им лицемерие и подлост. Разбиха държавата за собствен кеф (или по точно - краварски), избиха толкоз народ и на всичко отгоре се правят на моралисти!!!!Е нема такава наглост! Е те затова руснаците ще ви бият по канчетата където и когато сварят! Ще очаквам с нетърпение да дойде времето да си получат заслуженото и за съсипването на нашата държава!
26
2
 
14
 
! Отговори
защо? преди 6 години
Къде са убийците, които подпалиха войната в Югославия - Ханс-Дитрих Генчер, и по-късно т.н. Йошка Фишер? Къде са убийците от НАТО, които бомбардираха църкви, училища и детски градини в Косово и Сърбия? Защо няма трибунал за Либия, за Сирия, за Ирак, за Афганистан, с убити над един милион цивилни? Защо няма трибунал за американските зверства във Виетнам?
25
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 32Ми не знам, по-добре питай сърбите защо винаги ни забиват нож в гърба а накрая сърбизираха Македония и изтриха българската им история. Явно сърбите нямат интерес от мир на Балканите.
24
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Кой" ли няма изгода от силни и големи славянски държави на Балканите - кръстопътят между Изтока и Запада!
23
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 30Те мюслитата са ни ясни, ами християнството трябва ли да се забрани заради оргиите по манастирите, лимузините и златните ролекси на "свещениците"?
22
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
У нас трябва да се забрани исляма, това е начина да заживеем в чиста държава, без тази ретроградна и смазваща религия. Такова унижение към човека, особено към жените, никъде го няма! Това не са хора, който е работил с муслимани го е разбрал. Омразата към Свободата на християните им се набива от деца. Те се смятат за "чисти", а са страхливи и подли, мързеливи и нечистоплътни. За един не мога да кажа добра дума, двуличие и ненавист към Свободата на избора който имаме ние. Отвратителни са!
21
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има и в едно село със сърби жестоко изклсни от муслимани, името съм забравил. В ЕС и Хага нито дума! Защо, разбирате го сега. Гледал съм документални кадри как муслита нападат сръбски части през нощта. Как показват на колко сърби са отрязали гърлата. Сърбите си тачат Младич и Караджич все още. Предадоха ги под натиска на ЕС. А в Тузла има муслимани масови убийци, убити са около 200 сръбски новобранци при изтегляне от града, на едно кръстовище. Убиеца има ресторант в центъра на града и нищо.
20
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вижте докъде стигна Западна Европа, продължава да се ислямизира. Още когато бях в Сребреница се разбра, пълна защита на муслитата, а сърбите бяха смазани. Това ставаше и става до ден днешен. Някой умишлено увеличава жертвите и внушава чувството на вина у Христивнскуя свят. Бил съм и в Косово. Исляма ги е изял изцяло. При проблем не отиват на съд а при имама!!!разберете, Западна Европа предаде Християнството и продължава. Сърбите са били много прави да изчистят тази гнус исляма, но не им дадоха.
19
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работил съм по линия на ООН в Сребреница и района. За да накажат муслиманите има причина. Заградените в града никой не е закачал. Тайно малки групи муслита са преминавали и са клали спящи мирни жители из сръбските села. И не са загинали 8 000, това е силно преувеличена цифра от Западния свят. Всяка година на 05.07. се почитат "жертвите" в Сребреница и те се надуваха. А за Коневичи поле където муслитата изколват цялото село, дори и животните, защо не се почита? Не вярвайте на муслиманите!!
18
12
 
4
 
! Отговори
Злодеи преди 6 години
Добре, осъдиха го - И? - Ще оживеят убитите невинни деца и възрастни ли?!Убийците никога не получават присъда равна на стореното от тях зло!
17
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ако нямат върби --да пратим няма Българин дето ще реве за сърбия
16
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще има време да обмисли нещата от живота, да ги огледа от всички страни. Едно е да командваш артилерийски залпове по цивилни, друго е да гледаш слънцето карирано в Хага.
15
8
 
32
 
! Отговори
Тито преди 6 години
Мира на Балканите беше разклатен благодарение на същите тая дебело.серци от Брюксел. Много интересен факт известен на малка част, е че кланетата в Сребреница са следствие кланетата от отряда командван от босненеца Нсер Олич живеещ в момента на свобода.