Ферхойген: Щеше да е катастрофа, ако не бяхте приети в ЕС!

Според бившият еврокомисар икономиката ни се развива
26 ное 2017 10:05,
129
Ферхойген: Щеше да е катастрофа, ако не бяхте приети в ЕС!
Снимка: архив Reuters

За последно бях тук през 2009 година, откакто се пенсионирах не съм посещавал България. Много съм впечатлен от това, което видях. На пръв поглед е ясно, че икономическото развитие върви в положителна посока, заяви Гюнтер Ферхойген, архитектът на членството на България в ЕС.

"Щеше да е катастрофа, ако България и Румъния не бяха приети в ЕС, това беше последният влак. Ако не бях настоявал преговорите да приключат до края на моя мандат, не знам сега какво щеше да стане", добави бившият еврокомисар по разширямането.

Още по темата

 "Най-емоционалният момент за мен в България беше при посещение в старата ви столица Велико Търново. Когато ми подариха огромен ключ и кметът каза: "Това не е ключ към нашия град, а ключ към нашите сърца", направо ми потекоха сълзи", каза Ферхойген пред "Нова тв".

"Имах разговори с български семейни фирми. Това е и причината за посещението ми. Срещнах се със Сдружението на българските семейни предприятия. От разговорите с тях установявам, че до голяма степен очакванията от присъединяването към ЕС са изпълнени. А именно – България е стабилна демокрация и развиваща се икономика", допълни Ферхойген.

Според него ЕС няма да се разпадне, каквито страхове има.

"Няма да бъдем толкова полудели да разрушим нещо, което е най-добрият период в европейската история", смята бившият еврокомисар по разширяването.

"През 2004 г. препоръчах да започнем преговори с Турция за присъединяването й в ЕС. Представете си как ще изглежда ЕС със сила като Турция. Никой не говори, че в настоящото състояние Турция трябва да е в ЕС. Но трябва да се държат всички врати отворени. Ние не водим преговори господин Ердоган да стане член на ЕС, а турският народ да стане член на ЕС", каза още Гюнтер Ферхойген.

"Опасността за това е била и по-голяма от сегашната. Миналата година, когато беше взето решението в референдума за Brexit. Тогава трябваше да се борим и с последствията от финансовата и икономическата криза. Тогава надигнаха глава десни популистки екстремистки партии, тогава беше много опасно, много по-опасно от сега. Но Брюксел успя да стабилизира нещата".

Що се отнася до политическата ситуация в Германия, Ферхойген заяви, че криза няма.


"Застой в Германия би осакатил европейската политика. В Европа нещата вървят най-добре, когато Франция и Германия са впрегнати и вървят най-отпред и дават тон на темпото. Франция е дееспособна сега, но Германия не е. Преди коледа тази година трябва да имаме правителство", коментира Ферхойген.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
6
 
19
 
! Отговори
681 преди 6 години
До Българин Не е виновен старчокът, а просто деменцията е в пълна сила при него.Просто е клиничен случай!
20
11
 
25
 
! Отговори
Добре сме! преди 6 години
Със сто милиарда Евро заеми?Идеално сме...И преди само чакахме СССР да ни спасяваи сега същото. Интересно ще стане обаче,когато тези дето ги дават, започнат да си ги искат обратно...
19
27
 
16
 
! Отговори
La France преди 6 години
"Щеше да е катастрофа ако не бяхте приети в ЕС" Факт. Каква по-голяма катастрофа от това да си под руски ботуш? Другарката Нинова много знае, но синчето й е далеч от Русия при врага. Тя е милионерка и само *** вярват на партията й. България не може да извлече нищо полезно от тази изостанала във всички отношения държава. Затова всички, които се зовете русофили сте като Нинова - позьори. Дори да ви плащат няма да отидете да живеете там и да светите като крушки от рутений 110.
18
8
 
10
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Вижте сега какво: Ферхойген си е Ферхойген. Европейският Съюз е демократична организация. Което ще рече, че Ферхойген не е Европейския Съюз. Това, че той е изказал мнение за България, не означава че всички са съгласни с него.Защото ако беше така - тутакси да ни бяха приели в Шенген. Ферхойген защити България, каза че сме имали напредък, но не би. От Брюксел ни обвиняват в голяма корупция (и с право), и затова Шенген - през крив макарон, въпреки Ферхойген.
17
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 7 С тоя акъл , не се чуди, че си беден :))
16
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щеше да е катастрофа, ако не беше умишлен брюкселски геноцид.
15
5
 
15
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Абе какво мрънкате бе? Какво недоволствате? Кой ги избира комунистите от ГЕРБ?Марсианците ли? Ми да бяхте избирали между всички бивши (то има ли бивши?) комунисти по-добрите. Вместо БСП-то избрахте ГЕРБ, или ГРОБ, не знам кое е по-правилно, май второто. И сега мърморите. Е, няма пълно щастие, винаги ще има недоволни.Само когато умрем (и ако сме праведни) Св. Петър ще ни посрещне на портите на Рая, където вече никой няма да е недоволен... или и там ще има мърморковци?
14
7
 
27
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
поредният д====ил дошьл да яде и пие за моя сметка
13
26
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като гледам улиците с колите , ресторантите , клубовете , кино салоните , моловете , екскурзиите ....хич не ми прилича на катаклизъм :))) Е да ако си някоя *** ...
12
15
 
32
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Тоя подиграва ли ни се или нещо не е вред с разума!?Каква икономока,калво развитие,бре старчок!!!Едно е да те разхождат по отбрани места,друго е видиш низините с очите си.
11
15
 
19
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 9Ами ти разхождал ли си се по Северозапада преди (2007 г.) и след влизането ни в Европейския Съюз (което стана по времето на БСП а не на ГЕРБ държа да уточня), че после да се изказваш?Пътят от Монтана до Видин преди беше кошмар, докато сега го направиха доста хубав с европейски средства. Поне до Димово съм сигурен че е така защото по-нататък рядко ходя. Разбира се, има още много години да изтекат докато се оправят пораженията от комунизма. Партизански край е все пак там.
10
10
 
25
 
! Отговори
Гушнал Гейморген преди 6 години
Щеше да е катастрофа, да!А СЕГА НАПРАВО Е КАТАКЛИЗЪЪЪЪЪЪМ!
9
29
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най радостното е че пенсиите все повече изчезват под земята. Скоро България завинаги , ще се отърве от най-простото си и продажно поколение . Осакатилоо България 60 години.
8
10
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя защо не го поразходят по провинцията хеле по северозапада и после да ръси бисери София не е България.
7
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
da jivee demokratichen EC v neq ima razvitie dolo komunizma fashizma
6
3
 
17
 
! Отговори
Ахахаха преди 6 години
Смени дилара Фери
5
12
 
14
 
! Отговори
ха сега де преди 6 години
Дрогарете казват същото, само, че за Съветския Съюз....
4
18
 
35
 
! Отговори
anonymous преди 6 години
ЕС е един проект на масоните-колкото по-бързо се разпадне, толкова по-добре за България!
3
38
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е този път съдбата се усмихна на България. Щеше да е трагедия ако продължавахме да живеем, като през 90те. Колкото и платени мишоци да драскат тук ...напредъка е очевиден. Всичко извън ЕС тъне в мизерия, конфликти и боксуване. Даже и крайно лявата Сърбия заговори за ЕС и присъединяване. Макар, че вече е късно за нея.
2
7
 
36
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Турция в ЕС... и н Германия криза няма...Е , тоя лъже по-яко и от арменец пазарящ се с евреин!