Ферхойген: Щеше да е катастрофа, ако не бяхте приети в ЕС!

Според бившият еврокомисар икономиката ни се развива
26 ное 2017 10:05,
129
Ферхойген: Щеше да е катастрофа, ако не бяхте приети в ЕС!
Снимка: архив Reuters

За последно бях тук през 2009 година, откакто се пенсионирах не съм посещавал България. Много съм впечатлен от това, което видях. На пръв поглед е ясно, че икономическото развитие върви в положителна посока, заяви Гюнтер Ферхойген, архитектът на членството на България в ЕС.

"Щеше да е катастрофа, ако България и Румъния не бяха приети в ЕС, това беше последният влак. Ако не бях настоявал преговорите да приключат до края на моя мандат, не знам сега какво щеше да стане", добави бившият еврокомисар по разширямането.

Още по темата

 "Най-емоционалният момент за мен в България беше при посещение в старата ви столица Велико Търново. Когато ми подариха огромен ключ и кметът каза: "Това не е ключ към нашия град, а ключ към нашите сърца", направо ми потекоха сълзи", каза Ферхойген пред "Нова тв".

"Имах разговори с български семейни фирми. Това е и причината за посещението ми. Срещнах се със Сдружението на българските семейни предприятия. От разговорите с тях установявам, че до голяма степен очакванията от присъединяването към ЕС са изпълнени. А именно – България е стабилна демокрация и развиваща се икономика", допълни Ферхойген.

Според него ЕС няма да се разпадне, каквито страхове има.

"Няма да бъдем толкова полудели да разрушим нещо, което е най-добрият период в европейската история", смята бившият еврокомисар по разширяването.

"През 2004 г. препоръчах да започнем преговори с Турция за присъединяването й в ЕС. Представете си как ще изглежда ЕС със сила като Турция. Никой не говори, че в настоящото състояние Турция трябва да е в ЕС. Но трябва да се държат всички врати отворени. Ние не водим преговори господин Ердоган да стане член на ЕС, а турският народ да стане член на ЕС", каза още Гюнтер Ферхойген.

"Опасността за това е била и по-голяма от сегашната. Миналата година, когато беше взето решението в референдума за Brexit. Тогава трябваше да се борим и с последствията от финансовата и икономическата криза. Тогава надигнаха глава десни популистки екстремистки партии, тогава беше много опасно, много по-опасно от сега. Но Брюксел успя да стабилизира нещата".

Що се отнася до политическата ситуация в Германия, Ферхойген заяви, че криза няма.


"Застой в Германия би осакатил европейската политика. В Европа нещата вървят най-добре, когато Франция и Германия са впрегнати и вървят най-отпред и дават тон на темпото. Франция е дееспособна сега, но Германия не е. Преди коледа тази година трябва да имаме правителство", коментира Ферхойген.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
5
 
27
 
! Отговори
Обаче преди 6 години
КатастрофаТА е,че ни приеха в ЕС.А тоя дяТка хубаво се е пенсионирал,да си гледа пенсийката европейска и да не се изказва "компетентно",че се излага!
40
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
43, Ферхо ли ти е виновен, че гласуваш за крадци? Ферхо ли ти е виновен, че комунистите окрадоха каквото могат и оставиха една унищожена икономика и съсипана страна? Знаеш ли корчлко пъти е фалирала България за 45 години комунизъм? Благодарение на "Ферхо" сме в ЕС, вместо да подсмърчаме в чакалнята с Украйна, Македония и Сърбия и поне децата и внуците ни имат шанс за по-добро бъдеще.
39
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ch sa ok saschtoto sa stisnati jivejat pod naem pestat v bk namat vili aiartm. Jadat vurstove ok sa
38
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Laji ch kato ne e v eu kakvo i e bogati sigurni kato hidat po ulizite visoki pensii
37
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ти е честито жилището. Много българи нямаше да отидат на Запад да си купуват жилища и да печелят, за да пращат на бедните си роднини, ако имаха възможност да останат тук. На никой не му се ходи по чужбини, но са принудени заради мизерията тук.
36
25
 
10
 
! Отговори
Рутений 106 преди 6 години
Единствения шанс за България е ЕС. Извън ЕС ставаме като Украйна - бедни и жертва на руска агресия.
35
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ФЕРХО ела да ти дам мойта пенсия от 125 евро да те видя за колко дни ще умреш?! Това че сме в ЕС го усещат само тези които имат допир до евромангизите. За обикновеният народ няма нищо. А щях да излъжа има нещо. По 10 евро увеличение на пенсиите които даже не получихме. На това му викаш добре че сте в ЕС ли? Ферхо ферхо бегай се скрии па се търси?
34
6
 
18
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Добре, че рекордно дълго стоим във Валутен борд !Иначе, щяхме да ходим със една торба пари за хляб.Сменим ли нашият Лев със Евро обаче, става още по-скъпо за българина !
33
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами Бай Тошовия рай си беше. Добре, че баща ми дигна къща тогава и купи апартамент. Сега не се виждам как бих го направил.
32
4
 
13
 
! Отговори
до номер 25 преди 6 години
От 1990 г. до 2007 г. - тоест 17 години след края на социализма - България не беше член на ЕС, за тези 17 години успя ли да се "очисти" от некомпетентни или крадливи управляващи?
31
9
 
33
 
! Отговори
Аааауууу, преди 6 години
Преди великият ЕС, България едваедва дишаше. Умирахме от глад,нямахме си нищичко,ходехме в дрипи,нямахме си ба...на...ни и тоа...лет...на хартия.....Сега,благодарение на него и западната демокрация ,си имаме от всичко по много:клошари,крадци,убийци,мутри,бедни,гладни,болни,безработни,неграмотни ,двуполови и третополови и техните шествия ,блиндирани врати и решетки по прозорците и така нататък.Ами,тъй де. Без ЕС,направо- национална катастрофа.
30
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, тоя театър ни е познат. От време оно. Свалили саму сички звезди от небето, дали му ключове към сърцата и кво ли не. И човека се просълзил. Да го оставят тука за няколко месеца с 500 лева ще пропищи на умрело.'Агитация и пропаганда' му се викаше на това някога.
29
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До бгЕС е организация целяща тотален контрол над човека.==========Ами отивай в Русия и КНДР бре! Там е "свобода" неземна!
28
12
 
21
 
! Отговори
бг преди 6 години
ЕС е организация целяща тотален контрол над човека.
27
14
 
5
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Анонимен 24 Ами в Северозапада всички комунисти и партизани.Кво ти е чудно?
26
29
 
7
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Браво , умен и правдив политик.
25
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ти плюеш. Аз споделих един факт.
24
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дойде ли вече времето за плашене" Ако не бяхте приети в ЕС, щяхте .....еди какво си"Абе, лично аз не се страхвам да видя какво аджеба ще стане ако не сме в ЕС.Ама Ес-а неще да спре "да ни обича и да ни обгрижва" Знам само, че сега мога да си платя за вадене на зъби но не и за правене на зъби.....така "няма да ви хапя" ?
23
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименТоя защо не го поразходят по провинцията хеле по северозапада и после да ръси бисери София не е България.------------- Какво му е виновен ЕС на Северозапада?Без ЕС щяхте да сте съвсем умрели от глад.
22
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вижте руската подметка Укранайна. Заплатите са няколко стотин долара, Пенсиите нищожни, това лято наводнихаа морето ни да търсят работа. На всякъде имаше украйнчета да работят. България почна да наема хора за работа от вън. То само по себе си говори. Тук повечето очевидно са от малки градове и нямат ясна картина .