Шулц поиска Европейски съединени щати до 2025 г.

Лидерът на ГСДП поиска на конгрес разрешение за преговори с Меркел
7 дек 2017 15:58, Елка Василева
52
Шулц поиска  Европейски съединени щати до 2025 г.
Мартин Шулц. Снимка: Reuters

Председателят на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц призова днес за по-тясна интеграция в Европейския съюз с цел създаването до 2025 г. на "Европейски съединени щати", предаде ДПА.

Пред конгреса на своята партия той каза, че желае ЕС да започне работа по нов конституционен договор, който да създаде федерална Европа с единна политика в сфери като вътрешната и външната сигурност, данъците и валутните въпроси, международното развитие и предоставянето на убежище. По думите му страните, които не желаят федерализирането, трябва да останат извън блока.

В речта си Шулц подчерта, че европейските ценности се подкопават системно от Полша и ЕС не е в състояние да стори нещо, а Унгария също се отдалечава все повече и повече от блока, включително чрез големите си сделки с Китай, отбелязва Ройтерс.

Лидерът на ГСДП поиска от съпартийците си разрешение за започването на преговори с консерваторите на канцлера Ангела Меркел за съставянето на широка коалиция. "Ние не трябва да управляваме на всяка цена. Но не трябва и да отказваме да управляваме при всички обстоятелства. Важно е какво можем да направим", каза Шулц и добави, че "съдържанието е важно, а не формата".

Мартин Шулц засегна и икономически въпроси. Според него е по-добре да се инвестира в еврозоната, вместо вниманието да се съсредоточава върху мерките за икономии. "Нашият континент не може да си позволи още четири години германска политика към Европа, каквато практикуваше Волфганг Шойбле", каза той по адрес на бившия финансов министър на Германия.

Шулц изказа предположение, че ако ЕС имаше общ финансов министър, той щеше да попречи на гигантски компании като "Фейсбук" и "Гугъл" да се изплъзват от плащането на дължими данъци. Той посочи, че с оглед глобалните климатични промени Германия трябва да спре добива на кафяви въглища, но без това да се отрази на поминъка във въгледобивните райони.
 

/БТА/


52
Още от ЕС
Брюксел иска €33 хиляди на ден за неспазено еврозаконодателство
Напиши коментар Коментари
5
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Полша и Унгария подкопаваха също съветските ценности. Те са винаги предатели. А България подкрепя еднакво съветските и европейските ценности.
4
5
 
14
 
! Отговори
АЛТЕРНАТИВА ЗА ФРГ преди 1 седмица
ще ги издуха скоро и него и МЕРКЕЛ
3
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
а дано, ама надали

за бг-то това е единствения шанс да се отърве от политическите си душмани
2
5
 
36
 
! Отговори
zeus преди 1 седмица
Явно политиците в ЕС живеят в собствен свят, добре финансиран отвън и нямащ нищо общо с реалността.
1
2
 
20
 
! Отговори
:):) преди 1 седмица
хаха, а нсшите работодатели искат ли, направо им се е присрал ло. Требе заплатките да се поизравнят иначе ще си назнсчавст пенсионери да им работят за 400 кинта.