Дайте да дадем: ЕС за Балканите, инак – плъзва радикален ислям

Един изстрел в Косово буквално взривява Балканите, посочи Борисов
Обновена: 17 яну 2018 11:37 | 17 яну 2018 11:37,
136
Дайте да дадем: ЕС за Балканите, инак – плъзва радикален ислям
Снимка: Reuters

В речта си пред Европейския парламент в Страсбург премиерът Бойко Борисов обяви, че стабилността на Балканите има пряко отношение към стабилността на Европа.

"Ако ние не дадем перспектива на страните от ЕС, там има почва за развитието на радикален ислям. Стабилността на Балканите пряко отговаря за стабилността на Европа. Изходът е европейската перспектива, те го очакват. Така ще имаме необходимото влияние и сигурност в този регион", предупреди той евродепутатите.

Темата за Западните Балкани бе една от главните в словото на министър-председателя ни, с която той представи българското председателство на Съвета на ЕС.

"Ясно знаем, че в мандата на тази ЕК няма да има нови членки от Балканите в ЕС. Но ясно и честно трябва да им кажем какви надежди могат да хранят. Как във времето се разполагат вижданията ни за интегрирането им в Европа... Един изстрел в Косово буквално взривява Балканите. Настроенията веднага стават други", посочи премиерът.

По думите му България и Македония са дали пример, че с такт и добронамереност могат да се решават проблемите.

"Надяваме се между Скопие и Атина да завърши проблемът с името, за да може Скопие да получи перспектива за НАТО и ЕС. Това е като крайъгълен камък, който, ако се размърда, започват да мърдат целите Балкани", каза още Борисов.

Според него, ако Европа не даде перспектива за членство на Западните Балкани, младите ще напуснат региона в търсенето на по-добър живот.

"Ако ние не го направим, и Русия, и Китай, и Саудитска Арабия имат интерес към Балканите, и някой друг ще го направи. Сега е моментът да им дадем перспектива", настоя отново премиерът ни.

"Смея да твърдя, че България за година успя да намали миграционния натиск до нула. Постигна се с много работа, а и на границата с Турция показахме как с европейската солидарност и помощ, с усилията на държавата и споразумението с Турция за ограничаване на миграционния поток, можем да го направим. Имаме огромна морска граница и голяма сухопътна с Турция. Споразумението трябва да се подпише. Там в момента има милиони мигранти. Един от основните спорове между държавите членки е как попадналите в ЕС мигранти да бъдат релокирани. Ще опитаме с много такт и дипломатичност да решим този въпрос. В няколко държави има огромно струпване, полагат се огромни усилия, а други не искат въобще да участват. Има и трета група – България, Гърция, Италия, които са на входа на мигрантската вълна", посочи Бойко Борисов.

"Оставяме цели процеси да се развиват, а ние да бъдем зрители. Оставяме президентите на големите държави, на Русия, САЩ, Китай, Турция, Иран да взимат решения по теми, с които ние след това се сблъскваме със страшна сила", отбеляза той и допълни, че от войните идват миграционните потоци.

Премиерът ни настоя, че Европа трябва да е солидарна и да приема бежанци, но те да знаят, че ще се грижим за тях само до края на военните конфликти в страните им.

"Или да се направят сигурни центрове близо до военните конфликти, за да могат хората след това да се върнат и да възстановят своите страни. Икономическите мигранти да бъдат допускани дотам, където има нужда от тях. Това са нашите предложения", допълни Борисов.

"Има държави, които държат да паднат санкциите с Русия, други са изключително остри. Ще търсим нормализирането на отношенията с Кремъл. Това ще бъде общо европейско решение", допълни българският премиер и обяви четирите приоритета на българското председателство: Бъдещето на Европа и младите хора, Европейската перспектива на Западните Балкани, Сигурност и стабилност, Дигиталната икономика и единния цифров пазар.

Пред евродепутатите Бойко Борисов настоя за запазване на кохезионната политика с еврофондовете, защото благодарение на нея у нас има изградена инфраструктура, имаме екология, образование.

"Зная как изглеждаха бившите социалистически страни преди 1989 г. и как изглеждат сега. Да намерим баланса на взаимното уважение между донорите, които дадоха милиарди евро и това, което ние като пазар, култура, геостратегия имаме. Няма по-добро място за живеене от Европа, от ЕС. Кохезионната политика трябва да продължи. Европа вече има растеж и съм убеден, че няма по-добри от нас, когато сме единни и силни", призова той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
3
 
3
 
! Отговори
До до Циник преди 6 години
Защото е женска душа, ковък е силна в изказването на мнения и в критиката на противоположните гледни точки. Обича да обижда на майка, сестра, дъщеря и т. Н. Но това както писах вече, защото е страхливи женска душица, уредена с нормална работа и те така.
57
2
 
8
 
! Отговори
Жокер преди 6 години
Аз нямам съмнение че речта му е била написана ясно и смислено от "някой" в екипа му! Но това което е излязло от устата му не е нито смислено нито на нивото на евентуално слушащите го в този форум. Крайно време е ..!.. да бъде ясно казано на този човек, че мисленето и говоренето по сложна тема НЕ Е ЗА НЕГО! Да чете ред по ред написаното! Без да си вдига носа от листа! Ако може да чете де! Какви са тези *** интерпретации и вариации по важни въпроси на международни форуми!
56
1
 
1
 
! Отговори
социолог преди 6 години
Пунин не е висок !
55
4
 
10
 
! Отговори
Розата преди 6 години
*** то една реч,*** то едни глупости.И то казани от човек,прочел една книга в живота си.А защо не каже как изнесоха парите на бълг.нарор с Катарския самолет,ами ни плаши с радикален ислям.То и сега го има,нищо ново под слънцето.
54
5
 
4
 
! Отговори
Питам преди 6 години
До Анонимен 55 Абе ти да не си онзи дето редовно ни усведомява колко милиарда е направил Боко?Бяха два , три, дали вече на станаха четири? Я дай инфо.Манипулатор.Да не си от отдела на Кирил Добрев за агитация и манипулация?
53
3
 
16
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Байко само реве за сигурност пред евр.Гейските чиновници, а нищо не прави за нашата сигурност. Нашите армия, полиция, разузнаване са най демотивирани и слабовъоръжени. Същото е в образованието и здравеопазването. Но преди да санираш, първо оправи държавните институции и техните сгради.
52
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Пред евродепутатите Бойко Борисов настоя за запазване на кохезионната политика с еврофондовете, защото благодарение на нея у нас има изградена инфраструктура, имаме екология, образование."Хаххаха Бокича се моли да не спират фондовете (програмата изтича скоро), че тогава ще му лъсне голата "икономика". Няма да има повече "аз построих", "аз дадох пари"...
51
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо да ви дават на вас, вие ще давате на Косово и Албания.
50
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЦиникЦиник, защо? Кажи ми защо го правиш, нали си си уредил живота в Герамния? Не разбирам, честно. Не се заяждам...
49
1
 
6
 
! Отговори
Я па я...! преди 6 години
В форумете има двама Василевци. Единия върл *** , а другия върл демократ.На кой да вярваш? Аз вярвам само на себе си и никой не е в състояние да ме подведе. Така де !
48
1
 
15
 
! Отговори
ДС преди 6 години
Ех тоя ислям. Ами да го изкориним веднъж за винаге и стига толкоз. Ама няма да има поводи за войни.
47
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Аз от тези еврофондове не съм видял"E, ти не, ама на Бокича му се препълниха офшорките. Вече може да използва новите постъпления като разпалки за камината.
46
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много е зле Българина умствено -търка билети и си избира Бойко
45
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако искаше Ердоган щеше да ви съсипе но вие си играете с търпението му,и продължавате да го лъжете и Европа на изпълнява поетите задължения към Турция
44
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До реалист не знам кои иска вота *** бсп го поиска питам защо шест месеца не можаха ли да изтраят ми се занинават с глупости или се ядосаха че герб си пое управлението верно е че има неуредици но ко махнат пребоядисаните ще се оправят питам в ловеч колко са отговор кажете ми знаят се стоят и спъват системно защо ли така им изнася и зарад такива като теб
43
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Накратко давайте още пари те обръчите от фирми на боби и компания няма да се свършат. Всички останали да го духаме.
42
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя съсипа най -стария народ в Европа,колко още може Бойко ?
41
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РеалистТо няма какво да се съсипва щото той всичко кот можа съсипа
40
8
 
14
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Като цяло - неочаквано смислена реч!Особено ми хареса частта с " мигрантите трябва да знаят, че убежище им се предотставя ДО ЗАВЪРШВАНЕ НА ВОЕННИТЕ КОНФЛИКТИ В СТРАНИТЕ ИМ!Завоалирано Бойко им казва, че ако не искат икономически мигранти от бившия източен блок, трябва да се погрижат условията за живот да се подобрят.Не ми харесват "реверансите" му към Турция , Албания, и Македония!Мюсюлманите - просто нямат място в Европа!
39
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГробокопачКакво очакваш, да се лензи като онзи...на Деса мъжа за падане на санкциите срещу *** ?