Дайте да дадем: ЕС за Балканите, инак – плъзва радикален ислям

Един изстрел в Косово буквално взривява Балканите, посочи Борисов
Обновена: 17 яну 2018 11:37 | 17 яну 2018 11:37,
136
Дайте да дадем: ЕС за Балканите, инак – плъзва радикален ислям
Снимка: Reuters

В речта си пред Европейския парламент в Страсбург премиерът Бойко Борисов обяви, че стабилността на Балканите има пряко отношение към стабилността на Европа.

"Ако ние не дадем перспектива на страните от ЕС, там има почва за развитието на радикален ислям. Стабилността на Балканите пряко отговаря за стабилността на Европа. Изходът е европейската перспектива, те го очакват. Така ще имаме необходимото влияние и сигурност в този регион", предупреди той евродепутатите.

Темата за Западните Балкани бе една от главните в словото на министър-председателя ни, с която той представи българското председателство на Съвета на ЕС.

"Ясно знаем, че в мандата на тази ЕК няма да има нови членки от Балканите в ЕС. Но ясно и честно трябва да им кажем какви надежди могат да хранят. Как във времето се разполагат вижданията ни за интегрирането им в Европа... Един изстрел в Косово буквално взривява Балканите. Настроенията веднага стават други", посочи премиерът.

По думите му България и Македония са дали пример, че с такт и добронамереност могат да се решават проблемите.

"Надяваме се между Скопие и Атина да завърши проблемът с името, за да може Скопие да получи перспектива за НАТО и ЕС. Това е като крайъгълен камък, който, ако се размърда, започват да мърдат целите Балкани", каза още Борисов.

Според него, ако Европа не даде перспектива за членство на Западните Балкани, младите ще напуснат региона в търсенето на по-добър живот.

"Ако ние не го направим, и Русия, и Китай, и Саудитска Арабия имат интерес към Балканите, и някой друг ще го направи. Сега е моментът да им дадем перспектива", настоя отново премиерът ни.

"Смея да твърдя, че България за година успя да намали миграционния натиск до нула. Постигна се с много работа, а и на границата с Турция показахме как с европейската солидарност и помощ, с усилията на държавата и споразумението с Турция за ограничаване на миграционния поток, можем да го направим. Имаме огромна морска граница и голяма сухопътна с Турция. Споразумението трябва да се подпише. Там в момента има милиони мигранти. Един от основните спорове между държавите членки е как попадналите в ЕС мигранти да бъдат релокирани. Ще опитаме с много такт и дипломатичност да решим този въпрос. В няколко държави има огромно струпване, полагат се огромни усилия, а други не искат въобще да участват. Има и трета група – България, Гърция, Италия, които са на входа на мигрантската вълна", посочи Бойко Борисов.

"Оставяме цели процеси да се развиват, а ние да бъдем зрители. Оставяме президентите на големите държави, на Русия, САЩ, Китай, Турция, Иран да взимат решения по теми, с които ние след това се сблъскваме със страшна сила", отбеляза той и допълни, че от войните идват миграционните потоци.

Премиерът ни настоя, че Европа трябва да е солидарна и да приема бежанци, но те да знаят, че ще се грижим за тях само до края на военните конфликти в страните им.

"Или да се направят сигурни центрове близо до военните конфликти, за да могат хората след това да се върнат и да възстановят своите страни. Икономическите мигранти да бъдат допускани дотам, където има нужда от тях. Това са нашите предложения", допълни Борисов.

"Има държави, които държат да паднат санкциите с Русия, други са изключително остри. Ще търсим нормализирането на отношенията с Кремъл. Това ще бъде общо европейско решение", допълни българският премиер и обяви четирите приоритета на българското председателство: Бъдещето на Европа и младите хора, Европейската перспектива на Западните Балкани, Сигурност и стабилност, Дигиталната икономика и единния цифров пазар.

Пред евродепутатите Бойко Борисов настоя за запазване на кохезионната политика с еврофондовете, защото благодарение на нея у нас има изградена инфраструктура, имаме екология, образование.

"Зная как изглеждаха бившите социалистически страни преди 1989 г. и как изглеждат сега. Да намерим баланса на взаимното уважение между донорите, които дадоха милиарди евро и това, което ние като пазар, култура, геостратегия имаме. Няма по-добро място за живеене от Европа, от ЕС. Кохезионната политика трябва да продължи. Европа вече има растеж и съм убеден, че няма по-добри от нас, когато сме единни и силни", призова той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Медтисе и тогава от София бе щом не става някой на сила да ви кара да я посещавате или точно там да живеете
97
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На балканите си има ислям дали радикален или не това не може да го определят педерастите от Европейския и Гробистите
96
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой покани мюсулманите н Европа? Кой им разби държавите? Борисов им служи като вярно кучена брюкселските зелки и сега седнал да рони крокодилски сълзи че сме заплашени от радикален ислям Ама нали госпадарите ги викнаха? Ти си пожанрикар, който гаси пожала с бензин....Боже, какъв грях имаме та ти наказваш така, Боже?
95
6
 
14
 
! Отговори
София-кочина! преди 6 години
София е заприличала на ***.Сега се разкаляха улиците и говоря за централен булевард като Ломско шосе.Цари невероятна кал и мърсотия.По Тошово време улиците се миеха всяка седмица,а сега един път или два пъти годишно.Е как няма да има смог,не са виновни само сиганитe дето горят гуми и парцали и колите,а най вече Софийската община и ако сега има конкурс за най -*** и с разбити улици столица,София без съмнение ще грабне първата награда.
94
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко поколения бяха обезличени от"дербито" САЩ-Русия? Обаче САЩ и Русия са първи дружки на МКС)) Пък вие си се дърляйте, керванът си въри...накрая ще останет изнадани, ако режисьорите се навият да представят края на пиесата скоро ..Изобщо не вярвам и на една дума от словоблудството, цитирано ни тъдява. посдобни "речи" се пишат по шаблон, като се сменяват имена и организации в зависимост от времената. Ако си поставите за цел ще го видите...нищо по-различано не се говореше като идваше Брежнев
93
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дайте да дадем, щото иначе щели да плъзнат...А да им дадем малко атомни бомички? После и да плъзнат, няма да е за дълго.
92
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не говорим че България се намира в сърцето на Европа и държим донякъде и търговските пътища на Балканите и голяма част от търговията за Европа и дори за Русия.
91
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
друго, Турция може да е по-голяма и да държи Босфора, но това не е от значение когато догодина ние станем част от тази първа линия тогава Турция става патова позиция. Тъй като никой няма да има досег до сърцето на Европа или държавите за които ние всички работим.1 поглед на картата стига да разбереш всичко това ... щом си толкова запознат с политиката и географията как не си го видял? доста медии го обсъждаха и заради това сега нас ни искат в Шенген.
90
1
 
4
 
! Отговори
28г. преди 6 години
Кое увъртам, това е елементарна логика, щом Русия има голяма територия и иска да разрастне зоните си на влияние, какъв е смисълът да ми кажеш колко е голяма Русия? 2ро обратно на темата за ракетите, от Финландия до Гърция цялата линия е на ЕС, вече и Украйна е въоръжена, с други думи цялата тази линия играе роля на защита от Русия и да поема първите удари. 2рата линия не е подготвяна за това или с други думи, една промяна от страна на България ще играе като троянски кон към сърцето на ЕС.
89
1
 
6
 
! Отговори
Циник до 28г. преди 6 години
Увъртания!Говориш за географско положение - все едно че България държи господ за макарите!Турция и Русия - имат подобно....и са по-големи "играчи" на световната политическа сцена!Останалия "пълнеж" за Бразилея няма да коментирам - глупаво заяждане!
88
1
 
2
 
! Отговори
28г. преди 6 години
Отново какъв е смисълът и каква е връзката с колко голяма е Русия и къде се намира Турция???? Не намирал никаква логика и връзка с темата. Пък като си почнал къде се намира Бразилия и коя и е столицата, това е много важно за българските 5 000 000 граждани.
87
0
 
1
 
! Отговори
Циник до 97 преди 6 години
Преекспонираш географското ни положение! (КЛИШЕТА!)Турция е на Босфора! И в Европа, и в Азия...Русия е и на Черно море...и има 17 000 000 кв.км. необятност!Ситнокарирани разсъждения - съм чел повече отколкото ми харесва!Не си ти този - който ще определи знанията ми за политиката!
86
1
 
1
 
! Отговори
28г. преди 6 години
96 *** С нашето географско положение да кажеш че няма никакво влияние ... не коментирай политика. Покани Бай ти Путин да си сложи ракетите в България и да се обезсмисли 20г планове на САЩ, ЕС и НАТО да заграждат Русия, като има ядрена сила зад техните първи линии като Румъния, Украйна и тн. Държавите които западняците лесно ще прежалят и подложат за тяхна безопасност.
85
0
 
3
 
! Отговори
Циник до 95 преди 6 години
Твоя си работа.Аз намирам много истини в нея!А федерализирането на съюза е в ход!Националните държави - се размиват!Харесва ли ни...или не!Дълга тема...трябва нещо да свърша - след 14:30 може да пишем повече!И последно - България с нейните я има, я не 5 000 000 българи...няма почти никакво влияние!
84
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До *** до 89Знам какво пише и без да чета бавно и внимателно и първите коментари съм отбелязал фрапиращите глупости в статията. Но благодаря за насоките, не си ти който ще ми пречи да видя, че в стията става въпрос за бъдещето или по-скро липсата на такова за България. Както казаха аз и ти не сме важни....Все пак ЕС, за да го има трябва да има страни, които да членуват в него, нали? Или ще става СЕЩ? Радвам се че ти харесва пасквила, но е писан от ....не от българи.
83
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Василев Пак ли ще я бори ? Той тази епична битка я води от 2009 година . Нали първото беше в т.н. програма незабавна и безкомпромисна борба с корупцията ,после следваше : незабавно и несилволично увеличение на пендии и заплати ,600 лв. минимална пенсия ,900 лв.средна заплата и т. подобни лъжи .И КАТО ЗАПОЧНА ТАЗИ ЕПИЧНА БОРБА СТИГНА ДО СУДЖУКА.
82
1
 
3
 
! Отговори
28г преди 6 години
но за сметка на това колко немци гледат филми? Извинявай, колко хора по света гледат филми?
81
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
91 И с какво помогна този така дебело подчертан факт от теб? Тид а се учудиш но има доста немски и английски автори който са писали за Тервел книги и едва ли не са го обожествявали до 19 век. Но ти да видиш в днешните учебници по Европа пише, че той е бил щастлив да присъства там и да гледа как византийците са трепели арабите. И че тяхната 120 000 армия е била малка, армията разбита от Карл Велики във Франция от 24 000 била голяма и той е спасил западна Европа.
80
1
 
5
 
! Отговори
Циник до 86 преди 6 години
Ще се учудиш - но за Тервел има историята преведена на немски!Малко немци са я чели!Вероятно 1 шепа!"Който не се учи от грешките си - е осъден да ги повтори!"
79
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Да добавя Важното трети пол да има .Хи хи ! И гей паради .