ЕС признава надмощието на Кремъл в пропагандата

Европарламентът иска повече пари и хора срещу фалшивите новини
Обновена: 18 яну 2018 09:56 | 17 яну 2018 22:50, Екип на Dnes.bg
106
ЕС признава надмощието на Кремъл в пропагандата
Снимка: visualhunt.com

"Руската дезинформация е изключително успешна и ние трябва да увеличим усилията да й се противопоставяме", заяви еврокомисарят за сигурността Джулиан Кинг по време на дебат за информационната война в Европейския парламент.

Кинг съобщи за над 3000 случая на фалшиви новини, като посочи, че "няма съмнение, че дезинформационната кампания е съзнателно насочена към ЕС". Изводът е направен от специалния отдел към европейската дипломатическа служба, който следи и опровергава руските атаки.

Отделът установил, че съобщенията се повтарят, макар да текат през различни източници и канали, което означавало, че са част от организирана кампания.

Кинг посочи, че пропагандата е част от руската военна доктрина и че "очевидно ЕС е под неин обстрел", особено Източна Европа.

България беше посочена сред държавите, които са обект на руската пропаганда и дезинформация.

Евродепутатите обаче настояха, че правеното до момента е недостатъчно и че срещу 17-членния отдел в дипломатическата служба Кремъл налива милиарди, за да излъчва фалшиви новини. Те настояха бюджетът на отдела да се увеличи, да се назначат повече хора и дори той да стане европейска агенция.

"Част от политиката на Русия е да сее раздор и поляризация в ЕС, да подкопава демократичния дебат и да укрепва евроскептицизма", заяви германската евродепутатка Ребека Хармс. Фалшивите новини са само част от тази политика, която включва и подкрепа за леви екстремистки и популистки партии, добави тя.

Според литовската християн-демократка Сандра Калнете "има сериозни опити да бъде подкопана нашата демокрация и нашият съюз". Калнете призова Европейската комисия да задължи националните медийни регулатори да санкционират всяка реч на омразата, независимо от медията, която я разпространява, както и да се разкрият действителните собственици на изданията.

Депутатите настояха да се защити "критичната журналистика, защото в противен случай ще бъдем оставени в ръцете на интернет троловете" и предупредиха, че борбата с пропагандата не трябва да се ползва за налагане на цензура.

Те поискаха големите социални платформи да бъдат по-отговорни към разпространяваните от тях новини и разкритикуваха Facebook, че е заменил редакторите, които контролират съдържанието, с компютърен алгоритъм.

"Най-добре е не да отговаряме с контрапропаганда, а да даваме факти", заяви в пленарната зала в Страсбург холандският либерал Йоханес ван Бален. Той разказа как видял свои снимки на Майдана в Киев, на които е с огромна пушка, без изобщо да е присъствал на мястото.

Евроскептиците обаче се опитаха да омаловажат проблема, като посочиха, че няма доказателства за намеса на руското разузнаване в изборни кампании, както и при гласуването на референдума за Brexit. От крайната десница пък казаха, че ЕС си търси в лицето на Путин изкупителна жертва за собствените си грешки и непопулярност. А пък съпартийците на Найджъл Фараж даже благодариха на издържания от Кремъл тв канал "Русия днес", че им давал думата, когато британските медии им отказвали.

Социалистите препоръчаха мерките срещу хибридната война да не се водят само срещу Русия, но и срещу начина на работа на американски медии като Fox News или катарската Al Jazeera.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комисар Мария Габриел пак е пощуряла с тази милиционерска параноя за *** и елфи,а истината е ,че ЕС е колос на глинени крака!
55
0
 
12
 
! Отговори
**** преди 6 години
Тези си играят само на пропаганда,и го правят да точат колкото се може повече пари,а защо не попитат хората дали им пречат тези новини,та били те и фалшиви,на мен лично не ми пречат,ако искам ще вятвам на руските или на ес новините.
54
2
 
16
 
! Отговори
СИВИТЕ преди 6 години
Българи събудете се .властта ви е продажна корумпирана колониална подчинена на рептилите от запад.дните им са преброени.вашата така наречена власт ви унищожава ежеминутно с различни видове похвати като отровни храни и напитки отровен въздух ,криминални престъпления които тази власт поощрява и напътства .под предлог че се бори с престъпността увеличава репресимния апарат в лицето на безполезните полиция която полиция ви рекетира всекидневно като иска подкупи и ви казва че иска да я черпите каф
53
0
 
24
 
! Отговори
Въпрос преди 6 години
Как така ЕС ще иска (повече) пари, за да се бори с нещо (т.е. с фалшивите новини), което той самия произвежда ?
52
0
 
6
 
! Отговори
Изначално сбъркано преди 6 години
Европейски ..какво?Руска ..какво?
51
2
 
8
 
! Отговори
българия преди 6 години
ДОЛУ ЕС.СЛАВА РОСИИ ¡¡¡¡¡СЛАВА СЛАВА СЛАВА.
50
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истината е, че на Русия не й се налага да харчи и рубла за подривна пропаганда в ЕС. Ръководителите на ЕС с неадекватните си действия и измислени ценности, се справят достатъчно добре с това да настроят голяма част от европейското население срещу тях. Естествено всичко това ни се представя от Брюксел като руска пропаганда, а недоволните европейци като "популисти", което само по себе си е жалък опит от страна на Брюксел да привлече обратно фенове в оредяващият си отбор.
49
2
 
9
 
! Отговори
Тръба преди 6 години
В 21 век европейците бичат на дърва и въглища.
48
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 45 Никакво надмощие няма Кремъл. Не е имал и няма да има.Просто либералглобалистите с тъпотиите си и бруталността си накараха хора, които нито са расисти нито хомофоби , да гласуват за нацистки-хомофобски партии само и само да се отърват от тях.
47
0
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
европеиските безделници от сутрин до вечер измислят какви ли не измишльотинисамо и само да отчетат някаква деиност и да гушнат големите заплати и все околорусия вьртят а за цру ни звук ни стон
46
0
 
13
 
! Отговори
:):) преди 6 години
ами евро бюрократите да развържат кисиите и тогава няма никой да гледа Русия и кскво приказва. За 28 години можеха да ни накарат да забравим за Русия, но бедността за жслост обръща пиглед за помощ на изток от където е виждала блага на безценица. От запада кскво, нормативи, ограничения и плащане до откат. Как опростиха 50 милиарда на поляцуте, наляха свежи пари в Чехия.... а в Бг грънци
45
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички източноевропейски лидери са руски агенти на заплата, само нашият първи партиен и държавен лидер не е. Искаше руски газ за хъба си, но пак нищо няма да свърши и България ще остане без транзит на газ. След катарския газ, който докараха с Трайчо Подсъдимия, сега карат азерски газ.
44
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Калнете направо да предложи и затвор за вицове за ЕС.
43
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Според литовската християн-демократка Сандра Калнете "има сериозни опити да бъде подкопана нашата демокрация и нашият съюз". Калнете призова Европейската комисия да задължи националните медийни регулатори да санкционират всяка реч на омразата"Тоест да цензурира и наказва всяко недоволство срещу Брюксел. Аплодисменти за таз демокрация.
42
1
 
17
 
! Отговори
мда преди 6 години
В ИСТИНАТА Е СИЛАТА !затова руската пропаганда побеждава Американската и Европейската !
41
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кремъл не прави нищо ново. Винаги го е правил и винаги ще се опитва да го прави. И винаги жалко и смешно. И на никой от белите държави не му е пукало.Най-голямата тъпотия е, че Кремъл имал по-добри и повече пропагандни инструменти от белия свят.Този рев и величаене на Кремъл сега, е защото на народите им писна от либералглобалистите, а те си търсят оправдание, че са загубили народната любов
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истината има надмощие и е необходима цензура вече. Ще заключваме радиоапаратите на СНН и Евронюз. Там е нашата истина.
39
3
 
17
 
! Отговори
зад завесата преди 6 години
Кремълската пропаганда...Я да видим колко пъти сте :-руски телевизии или телевизия на руски-руско радио-чели руски книги-говорили/слушали руски-посещавали руски сайтсравнено със - английска телевизия или телевизия на английски-радио на английски-слушали или говорили на анлийски-посещавали сайт на английскиза каква митична пропаганда иде реч?
38
9
 
4
 
! Отговори
Интересно преди 6 години
колко ли са им благодарни в прибалтийските републики ,че изритаха руснаците и лукойл като мръсни котета!????
37
0
 
21
 
! Отговори
Ха-ха преди 6 години
Типично за ЕС-всеки проблем се бори изключително по бюрократичен начин.Т.е. ще се усвояват някакви пари,ама каква работа ще се свърши,не е много сигурно.Иначе най-ефективният начин да се пребори всякаква чужда пропаганда е да се каже истината.Която обаче е изключително неудобна за управляващия елит.