Юнкер към Румъния: Оставате с наблюдение и без Шенген

Букурещ трябва да се откаже от поправките в законите за съдебната власт
31 яну 2018 18:57, Екип на Dnes.bg
47
Юнкер към Румъния: Оставате с наблюдение и без Шенген
Снимка: Reuters

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди, че Румъния няма да излезе от механизма за наблюдение и няма да получи членство в Шенген, ако промените в устройството на съдебната власт, влязат в сила.

Още по темата
Юнкер, който заяви в началото на мандата си, че ще прекрати до края на 2019 г. наблюдението върху правосъдието и борбата с корупцията, което ЕС води над България и Румъния, за първи път не потвърди думите си.
 
"Ако румънските закони останат, както са замислени от парламента, излизането от механизма за наблюдение и от Шенген, ще бъде разглеждани по различен начин", заяви Юнкер след среща с румънския президент Клаус Йоханис в Брюксел.
 
Юнкер изрази загриженост от законодателните промени и заяви, че "не е допустимо огромният напредък, постигнат от Румъния, да се обръща назад" и че "процесът на реформи в правосъдната система трябва да е необратим".
 
Той изключи вероятността процедурата за върховенството на закона, която ЕС води срещу Полша, да бъде започната и срещу Румъния и изрази надежда въпросът да бъде разрешен "в разумен диалог с румънското правителство".
 
Президентът Йоханис декларира, че Букурещ ще се справи с проблема, без външна намеса и добави, че е готов "да се боря" за независимостта на румънското правосъдие.
 
Държавният глава, който още не е подписал законите, за да влязат в сила, посочи, че двете опции – да ги върне на парламента за преработване или да сезира Конституционния съд, са отворени пред него.
 
Румънският парламент прие през декември серия поправки, за които има опасения, че ще ограничат независимостта на магистратите, правата на президента да връща правителствени назначения, както и правомощията на специализираната агенция за борба с корупцията.  Предвижда се още магистрати да бъдат преследвани от закона за съдебни грешки и небрежност.

Реформите предизвикаха масови протести в страната, които продължават над два месеца. Конституционният съд оспори част от промените и ще се произнесе по други от тях в средата на февруари.
 
Миналата седмица Европейската комисия предупреди Румъния да не дава заден в борбата с корупцията и я заплаши, че ще я държи под лупа за приеманите от социалистическото мнозинство законодателни промени.
 
Следващите доклади на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния се очакват в края на годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БРАВО НА РУМЪНЦИТЕ, НЯМА ЮНКЕР, НЯМА МЮНКЕР, РУМЪНСКИТЕ ЗАКОНИ СА ВАЖНИ, НЕ НА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ОБИРДЖИИ ОТ ЕС ! НАШИТЕ ПАРЛАМЕНТАРИСТИ АКО БЯХА В РУМЪНИЯ ДО СЕГА ДА БЯХА ГИ ИЗБЕС.. ВСИЧКИТЕ. ШЕНГЕН Е ВРЕДЕН ЗА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ, ВСИЧКО ОТ ЕС Е ВРЕДНО, РАВНОСИЛНО НА ГЕНОЦИД
12
4
 
18
 
! Отговори
Превод преди 6 години
Юнкер към Ръмъния, ако не правите каквото ви наредим ще действаме като икономическа мутра и ще ви смачкаме като въшки.
11
7
 
17
 
! Отговори
Алооо преди 6 години
Тролчета не сте разбрали за какво иде реч. Нали оревахте орталъка че нямало депутати в затвора. Ами румънците направиха така че да ги вкарват, но сега искат да връщат назад законите да могат да си крадат безнаказано. Ето затова Юнкер ги предупреждава че не трябва да става. ЕС може да са третополови но не значи че толерират корупцията. Поне не и явната и безпардонна както е нас и беше в Румъния.
10
5
 
14
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 6 години
Жан, за да си по-убедителен, кажи им на мамалигите, че ще им пратиш момчетата с анцузите ако не внимават в картинката.
9
5
 
11
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Значи най лесно е да блещиш глупости първосигнално, без дори са разбиеате какво точно им забраняват. Забраняват им да правят поправки които ще облагодетелстват корупцията. Мислете малко, и четете точно и всичко, затова сме на това дереже-само професори тука, а то толкова университети няма, какво ще ви правим не знам
8
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС е бита карта.Все повече ми прилича на СССР в безсилието си през 1956-та в Унгария и 1968 в Чехия.Днес не пращат танкове а плашат с Шенген.
7
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Люксембургският дегеенерат няма интерес Румъния да е независима и силна страна.Искат западните третопоолови оттрепки да сме им васали, крепосни селяни.Не са си променили психиката от Колониалното им минало.
6
10
 
10
 
! Отговори
Аа не е честно преди 6 години
Сега покрай румънците и ние ще изгорим, без да имаме корупция.
5
0
 
10
 
! Отговори
До 1 преди 6 години
Струва ми се че нещо не сте разбрали. Юнкер не иска те да приемат законите, заради които хората са на улицата на протест. Канеха се да приемат закони за давност, както мисля и един които да не зачита за корупция сделки за някакъв минимум, забравих точно. Те така
4
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Букурещ трябва да се откаже от поправките в законите за съдебната властТова е истинското лице на еврозоната и шенген, а именно инструменти за налагане на волята на малък кръг от хора върху стотици милиони.
3
2
 
14
 
! Отговори
До 4 преди 6 години
Никъде няма да си ти освен в задния двор на Европа
2
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Брюкселските изказвания в стил "Ако не направиш еди какво си, ще ти се случи случка" е запазена марка и на българските мутри.
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди, че Румъния няма да излезе от механизма за наблюдение и няма да получи членство в Шенген, ако промените в устройството на съдебната власт, влязат в сила."Румъния няма да излезе от механизма за наблюдение и да получи членство в Шенген И ако не приеме въпросните промени.