Брюксел препоръчва чешмяната вода

Баровете да я предлагат, министерствата – да строят чешми
1 фев 2018 22:00, Екип на Dnes.bg
65
Брюксел препоръчва чешмяната вода
Снимка: Pixabay

Европейската комисия препоръча на гражданите да пият чешмяна вместо бутилирана вода, за да намалят разходите си и замърсяването на природата.

Брюксел предлага поправки в Директивата за питейната вода, които да насърчат властите да препоръчват на гражданите да преминат към чешмяна вода, като същевременно работят за подобряването на нейното качество.

Комисарят за екологията Кармену Вела съобщи, че чешмяната вода е поне 1000 пъти по-евтина от бутилираната, а качеството й в повечето части на Европа не е по-лошо от нея. Той предостави данни, според които литър чешмяна вода струва 0,0002 евро и че преминаването към нея ще намали разходите на домакинствата в Европа с 600 милиона евро годишно.

Освен това рязко ще намалее цапането на природата и на световния океан с пластмасови бутилки, които сега са един от най-големите източници на замърсяване - със 17 на сто.

Еврокомисията препоръчва ресторантите и обществените заведения за хранене да сервират чешмяна вода на клиентите си вместо минерална и бутилирана. Освен това всички обществени сгради трябва да разполагат с чешми, където посетителите да могат да утолят жаждата си.

Общинските и градските власти ще бъдат задължени да публикуват в интернет данни за качеството на питейната вода, така че населението постепенно да се убеди, че тя е безвредна и да премине на консумация от чешмата.

Предлагането на вода в ресторантите обаче няма да е задължително, тъй като Еврокомисията смята, че не трябва да се меси навсякъде, обаясни първият заместник на Юнкер Франс Тимерманс. Гражданите сами ще решават къде да си пият бирата и водата, добави той.

Еврокомисията смята, че водата за пиене в заведенията трябва да безплатна, но не изключи тя да включва и цена за сервирането, която да формира част от възнаграждението на сервитьора.

Според Вела, ако клиентите на ресторантите имат избор между течаща и бутилирана вода, те постепенно ще се обърнат към първата, като по-евтина и също толкова добра като качество.

Едновременно с това Брюксел предлага да се затегнат нормите за съдържание на олово и хром във водата, като се задължат производителите и доставчиците да контролират тяхното съдържание.

Качеството на водата трябва да се изравни с препоръките на Световната здравна организация за наличие на патогенни бактерии и вируси, уран, микроцианиди, които естествено се съдържат във водата, както и за остатъците от дизефенктантите от пречистването й, смята Брюксел.

Националните власти ще трябва да докладват по повече показатели и по-често на Еврокомисията за водата, която предлагат на гражданите, ако поправките в законодателството бъдат приети от Европарламента и от страните членки.

Предложението на Комисията е в отговор на нейно задължение да предложи ново законодателство по първата гражданска инициатива в ЕС “Право на вода”, която събра над 1,6 млн подписа, включително в България.

Инициативата настояваше достъпа до питейна вода да се запише като основно човешко право, но Еврокомисията не прави това, тъй като според Тимерманс такова право не съществува в европейските договори. В момента около 23 млн европейци нямат постоянен и сигурен достъп до питейна вода - основно роми и други маргинализирани групи, съобщи Комисията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В много градове в ЕС водата е тежка, има отвратителен вкус и въобще не може да се пие, без да се филтрира. Продава се и бутилирана вода за гладене, ако не искаш ютията ти да си замине за един месец.
11
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Юнкер и Бойко каква вода ще пият? За един приятел питам.
10
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
аз ходя си пълня вада от балкана пийте си тая с хлорната вар
9
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Брюксел що не забрани палмовото масло и вредните оцветители,консерванти и други *** в храните? А за водата купуваш си кана с няколко филтъра и си пречистваш чешмяната вода.
8
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може, може, ние Брюксел кадриев го обожаваме и за нас неговите инструкции са свещенни, ама, ако ни дава такива препоръки, нека да ни обясни, здравословно ли е да пиеш вода от 40-5060-годишни АЗБЕСТОВИ!!! тръби, А?!!!!, които причиняват еди какво си?! Ако бехме четирилапести кучета щеха да ни забранят, ама нали сме балкански гове..а,та, живота а 1000 българи, пенсионери е = на живота на 2 лъвчета = на 5 бебета = 1000 улични кучета = , абе, на кой му дреме за обикновения българин....
7
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айдеееее,ново 20.Сега пък ни порепоръчват каква вода да пиеме.Алоуууу,брюкселски зелки,вие знаете ли каква вода тече от нашите чешми???Ако не знаете да вземем да ви изпращаме да попиете и вие от нея и после пак ни съветвайте.Писна ми вече да се държат с нас като с ***.
6
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да бе пийте чешмяна помия.После като ви се скапят бъбреците ще се успокоявате,че сте живяли екологично и сте си отдали тялото за безплатен филтър за *** вода.Между другото ако живеете в София виждали ли сте,че в язовир Искър няколко вилни селища,хотели,механи и ресторанти си изсипват отпадъците от тоалетните,баните и кухните във водата?Има даже и пристанище където баровците си карат мърлявите джетове понякога и моторни лодки.Естествено тва течове на гориво,масло и тн отива във водата.
5
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напоследък Брюкселските насоки навяват за края на света! Ако е така, можем да загинем и без указания. А уж ставаше дума за просперитет!!!
4
2
 
28
 
! Отговори
Жо преди 6 години
ОТ СТОЛИЦИТЕ на Европа, София има най-добрата питейна вода. Това е мнение на чуждите специалисти. Трябва да ценим това и да пазим чиста водата на София, която има минимално количества варовик и никакъв "Калгон" не е нужен на софийските перални машини.За разлика от Стара планина, която е варовикова, Витоша и Рила са гранитни планини и затова водата на София е мека и приятна за пиене.
3
4
 
22
 
! Отговори
annybody преди 6 години
Брюксел ни препоръчва определена правина на краставиците, глобява ни за въздуха, който дишаме, да очакваме ли и да ни спре водата, ако на тях не им харесва? Ами ако някой вкъщи се изкъпе и сутрин, и вечер - ще ни глобят ли?Подбирайте си новините, дори и това да е за сметка на "премъдрите" от Брюксел, досега насаждате единствено отвращение от нечии догми и всякакво желание да се присъединяваме към когото и да било.
2
0
 
20
 
! Отговори
патриоти преди 6 години
Нека европейците пият от софииската вода.
1
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ami nali vie gospoda evro bogatahi ,parvi botiliraxte vodata.Sega kazvate piite ot 4ehmata, v koqto ste postavili vsevazmojni boklyci.