Брюксел се колебае за срещата си с Ердоган във Варна

Бойко Борисов: Това ще е много тежко изпитание за всички нас!
24 фев 2018 07:30, Екип на Dnes.bg
227
Брюксел се колебае за срещата си с Ердоган във Варна
Снимка: архив Reuters

Европейският съвет ще прецени на 22 и 23 март дали има условия за провеждането на срещата ЕС – Турция във Варна на 26 март.

Това съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск след срещата на европейските премиери и президенти в Брюксел.

Туск, заедно с шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и турският президент Реджеп Ердоган трябва да се срещнат в морската ни столица при домакинството на премиера Бойко Борисов, който е инициатор на събирането.

Причина за острата реакция на Брюксел е отказът на Анкара да се подчини на призивите от Брюксел да отстъпи от агресивния подход спрямо две еврочленки – Кипър и Гърция.

Още по темата

"Ние сме солидарни с Кипър и с Гърция", заяви снощи Туск от името на европейските лидери. Туск съобщи, че кипърският президент и гръцкият премиер са поискали подкрепа от европейските лидери.

Туск настоя Турция да преустанови действията си и да уважава суверенитета на Кипър "да изследва и използва природните си ресурси в съответствие с международното право и конвенцията на ООН за морското право".

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че се е срещнал с кипърския президент Никос Анастасидис, който го е запознал с проблема. По-късно той се видя и с гръцкия премиер Алексис Ципрас, в присъствието на Юнкер и на германския канцлер Ангела Меркел.

"Това е изключително тежка, изпълнена с очаквания и с напрежение среща", заяви Борисов по повод подготвяната вечеря между лидерите на евроинституциите и турския президент в резиденция "Евксиноград".

"Доколкото познавам президента Ердоган, нашите лидери и себе си, ще се поставят въпроси, по които не мисля, че ще се разберем. Това ще бъде много тежко изпитание за всички нас", добави Борисов.

Анкара препятства италианска компания, която дълбае за природен газ в кипърската икономическа зона, да достигне до квадранта си и да продължи работа. Гръцки кораб, изпълняващ мисия по патрулиране в Егейско море пък беше ударен от турски граничен катер на 13 февруари. Мястото на инцидента е част от оспорвана от двете държави територия.

Турският президент Ердоган отказва да изтегли военните си кораби от кипърските териториални води като предупреди италианските газовици, че "не бива да надхвърлят възможностите и силата си като се доверяват на кипърската страна".

Анкара е против дупченето за газ, тъй като твърди, че мястото, където се водят проучванията принадлежи на Северен Кипър, държава която не е международно призната.

Европейската комисия отправи няколко апела за въздържание и добросъседство през последните дни, а върховната представителка за външната политика на ЕС Федерика Могерини се срещна с турския премиер Бинали Йълдъръм, но засега без резултат.

Европейските лидери призоваха и сирийския президент Башар Асад да прекрати да избива мирно население.

"Режимът на Асад брутално атакува невинни мъже, жени и деца. Неговите защитници, Русия и Иран, позволяват това да се случва. Призоваваме ги да прекратят това насилие. ЕС настоява за незабавно примирие и доставка на спешна хуманитарна помощ", заяви Туск.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон писаха на Владимир Путин, за да го призоват да поеме своята отговорност за установяване на примирие.

В последните дни над 400 цивилни граждани, включително деца, бяха убити при обстрела от страна на режима на Асад в Източна Гута край Дамаск. Междувременно Русия блокира в Съвета за сигурност на ООН приемането на резолюция за прекратяване на огъня.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Су 34и да искат и да не искат техен проблем. Турция си гледа собствените интереси. Нито Йурк, нито Джон нито Иван могат да променят това
163
1
 
7
 
! Отговори
Турчин преди 6 години
Не Ердоган а Брюксел има интерес от тази среща, зелките пак се правят на ощипани моми. Но явно на феса не му пука много
162
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЯЗЪК! БОКО ТЪКМО СЕ НАУЧИ ДА ПРАВИ ХУБАВ ШЕРБЕТ И СРЕЩАТА ЩЕ СЕ ПРОВАЛИ.
161
3
 
3
 
! Отговори
Внимателно преди 6 години
Много внимателно подават от Анкара пазители на региона..АКО ИСтамбул бе столица на Турция сега там щеше да е по зле от Сирия..Проникналите извънземни масови убиици не можаха да декодират анкара ..В ИСтамбул имат тежка военна черно терористична техника ..В Анкара нямали..НЯма нужда ЕС да приема Турция..Внимателно..
160
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя Ердоган ми е супер гнъсен. Да ходи някъде другаде тоя ислямист, няма място тоя в България. Да ходи в Берлин, Париж, Лондон, там да ходи. Тоя няма работа в България.
159
5
 
2
 
! Отговори
Alaka преди 6 години
Nisto neka se po kolebaiat...ama kilimchetata da ne si zabraviat...oti nemame takiva drebni razmeri...
158
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Европейският съвет ще прецени на 22 и 23 март дали има условия за провеждането на срещата ЕС Турция във Варна на 26 март.---Ясно е, че НЯМА да има "условия за провеждане на срещата: Ако на 23 март се прецени, че има условия, КАК за два дни ще се организира такава среща? Банкянската тиква пак ще получи "kick in the ass"(шут в г*зЪ).
157
3
 
5
 
! Отговори
No comment преди 6 години
Shte chaka.Ako Im e kef,shte govorqt s nego.Ako ne-shte site govori sam.
156
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя вмирисан козелюбител никой не го иска. Само путин и нашия *** му се мазнят.
155
4
 
14
 
! Отговори
Су 34 преди 6 години
До АнонименАми ЕСлидерите са разколебани. Не е лесно да излезеш лице в лице със султана когато те е разобличил в двуличие. Султан е това, не е някой наведен васал.---------------------Не, просто не искат да легитимират политиката един уахабит!
154
6
 
15
 
! Отговори
българина преди 6 години
високата порта въобще не трябва да идва тука, да си ходят почифутски в берлин или константинопол
153
3
 
22
 
! Отговори
Ердоган е диктатор и преди 6 години
Само *** като Борисов ще му се подмилкват, защото с приятелчето Пеевски контрабандно изнасят цигари за Турция. Но това че Борисов е затънал до гуша в ... не се отнася до другите в ЕС.
152
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Sreschtata v varna na bg nama da donese visoki dohodi da nama korupzia dalaveri ubiistva tn junker da otide v turzia ne v varna erdogan da go pokani
151
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бацето след срещите с Ердоган лекува колнете във ВМА! Основателно се страхуват!
150
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И сега, какво ще прави Боко Шербета?
149
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами ЕСлидерите са разколебани. Не е лесно да излезеш лице в лице със султана когато те е разобличил в двуличие. Султан е това, не е някой наведен васал.
148
12
 
10
 
! Отговори
к преди 6 години
До АнонименКурнелия, овчо мозъче, е ЕВРЕЙКА !!!точно като евреите Кристалина (световната банка), Жан Виденов, Сергей Станишев и Филип Димитров, а именно те ни записаха 100 милярда дълг от които и 5 милярда не влезнаха в бедна България
147
11
 
27
 
! Отговори
999 преди 6 години
Истината е тази ,че ЕС вече не разполага със силни доводи с които да шантажира Турция . Най-вероятно Ердоган се сдоби със сериозни материали , сега Европедофилите не смеят да седнат на масата !Всеки ден четем за Турция - да бяхте публикували едно от последните изявления на Ердоган,че "Ислямска" държава се състои от "християнски" бойци!Защо никъде не публикувахте през изминалите дни за убитите терористи от ПКК,които не само с гражданство но и по потекло се оказаха,французин,холандец и испанец !
146
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
че има ли шербет или нема да има, и кой ще го сервира Волен, Валерката или Шкембо нали все пак си сте коалицийка трябва заедно да посрещате гостите , но може и Магарешки да го пуснете дегизиран като мазна ханъма
145
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отговорете си логично без пристрастия,дали Турция би била толкова "силна"без икономиката и да е на това състояние?!Дали когато се конфронтираш с ЕС,САЩ и Канада можеш да бъдеш някои, или поне някои за дълго време?!Всичко е мижи да те лажем!