Брюксел се колебае за срещата си с Ердоган във Варна

Бойко Борисов: Това ще е много тежко изпитание за всички нас!
24 фев 2018 07:30, Екип на Dnes.bg
227
Брюксел се колебае за срещата си с Ердоган във Варна
Снимка: архив Reuters

Европейският съвет ще прецени на 22 и 23 март дали има условия за провеждането на срещата ЕС – Турция във Варна на 26 март.

Това съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск след срещата на европейските премиери и президенти в Брюксел.

Туск, заедно с шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и турският президент Реджеп Ердоган трябва да се срещнат в морската ни столица при домакинството на премиера Бойко Борисов, който е инициатор на събирането.

Причина за острата реакция на Брюксел е отказът на Анкара да се подчини на призивите от Брюксел да отстъпи от агресивния подход спрямо две еврочленки – Кипър и Гърция.

Още по темата

"Ние сме солидарни с Кипър и с Гърция", заяви снощи Туск от името на европейските лидери. Туск съобщи, че кипърският президент и гръцкият премиер са поискали подкрепа от европейските лидери.

Туск настоя Турция да преустанови действията си и да уважава суверенитета на Кипър "да изследва и използва природните си ресурси в съответствие с международното право и конвенцията на ООН за морското право".

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че се е срещнал с кипърския президент Никос Анастасидис, който го е запознал с проблема. По-късно той се видя и с гръцкия премиер Алексис Ципрас, в присъствието на Юнкер и на германския канцлер Ангела Меркел.

"Това е изключително тежка, изпълнена с очаквания и с напрежение среща", заяви Борисов по повод подготвяната вечеря между лидерите на евроинституциите и турския президент в резиденция "Евксиноград".

"Доколкото познавам президента Ердоган, нашите лидери и себе си, ще се поставят въпроси, по които не мисля, че ще се разберем. Това ще бъде много тежко изпитание за всички нас", добави Борисов.

Анкара препятства италианска компания, която дълбае за природен газ в кипърската икономическа зона, да достигне до квадранта си и да продължи работа. Гръцки кораб, изпълняващ мисия по патрулиране в Егейско море пък беше ударен от турски граничен катер на 13 февруари. Мястото на инцидента е част от оспорвана от двете държави територия.

Турският президент Ердоган отказва да изтегли военните си кораби от кипърските териториални води като предупреди италианските газовици, че "не бива да надхвърлят възможностите и силата си като се доверяват на кипърската страна".

Анкара е против дупченето за газ, тъй като твърди, че мястото, където се водят проучванията принадлежи на Северен Кипър, държава която не е международно призната.

Европейската комисия отправи няколко апела за въздържание и добросъседство през последните дни, а върховната представителка за външната политика на ЕС Федерика Могерини се срещна с турския премиер Бинали Йълдъръм, но засега без резултат.

Европейските лидери призоваха и сирийския президент Башар Асад да прекрати да избива мирно население.

"Режимът на Асад брутално атакува невинни мъже, жени и деца. Неговите защитници, Русия и Иран, позволяват това да се случва. Призоваваме ги да прекратят това насилие. ЕС настоява за незабавно примирие и доставка на спешна хуманитарна помощ", заяви Туск.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон писаха на Владимир Путин, за да го призоват да поеме своята отговорност за установяване на примирие.

В последните дни над 400 цивилни граждани, включително деца, бяха убити при обстрела от страна на режима на Асад в Източна Гута край Дамаск. Междувременно Русия блокира в Съвета за сигурност на ООН приемането на резолюция за прекратяване на огъня.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
2
 
10
 
! Отговори
:):) преди 6 години
язък само със шербета ще си останем
103
17
 
15
 
! Отговори
Некъф преди 6 години
На тоя мустакат и.д,и.о,т какво му се молят! Затваряме границите, пълна изолация и сам ще цъфне в Брюксел да се моли. Сега да видим Брюксел колко защитава интересите на страните членки на ЕС.
102
3
 
13
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 6 години
до 144 Ти остави джендърите.... едни други *** от Сoрос започнаха да се оплитат в простотиите си- САЩ не бил съюзник на Русия и САМ победил Япония. Иначе до дупка крещят, че без помоща на САЩ, Русия нямало как да спечели срещу Хитлер.Няма такива болни иддиоти!
101
3
 
18
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 6 години
Бойко е Х Фактор ) той вече не се интересува от БГ-Неговият мироглед е Световният ред) Пуснаха го по детската пързалка (висши евро и световни политици)-за да видят до къде ще се пързаля) Бойко знае че нито НАТО нито Европа е зад България)Турция е силен съперник както военно така и икономически на всички.Ердоган изгони позорно американските военни от ядрена база -Европа е спокойна защото няма граница с Турция-Първите сме ние и Гърция) Боко ще целува краката на Ердоган защото БГ мафията ще загине
100
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво очаквате от суджук народ и държава? *** ще ви управляват до дупка.
99
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кака ни Боколина Джендърова се има за фактор а Тръмп наскоро я подмина като пътен знак. За какво говорим?
98
19
 
11
 
! Отговори
Бошко преди 6 години
Аз пък съм за Турция. По турско сме си живели по-добре и сме имали мотивация за борба и живот, Предлагам да им върнем Източна Румелия да я напълнят с башибозук.02035
97
0
 
23
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 6 години
Бойко Ефенди не разбра една стара българска поговорка - че посредникът винаги завършва като л..айно в клозет или казано се наиграва ) Суджук Партията му ще цвили от страх - Суджуците се молят да са на власт поне още 1 година - ами нали трябва да има за внуците за правнуците и за праправнуците -гледайки ги на огромна рамка с снимка с тяхните лукави самодоволни дебели личица ) Псевдовойводите или така наречените Патриоти също се тресът- Ами Каракачанов ако отслабне ? Ще почне да озлобява към тях )
96
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На срещата в Чехия , СОБСТВЕНИКА НА ГЕРБ и пожизнено феодал на ,,парчето" България , е уредил отговора на :::: # КОЙ е Гинка от Пазарджик ????????
95
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А така обърнете го на майтап :) Друго не остана . Много самочувствие. ..малки патлации и много рев накрая. Това е картинката от войната. Много самочувствие беше разбито от Хитлер за няколко месеца :)) Още се преглъща трудно.
94
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 130 Дотук бях с теб. Нямаш никаква връзка с реалността.
93
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както е казал мъдрецът:Мисля, значи съществувам!-така, че това с фактите си го дръж за проклетия позитивизъм.Да, диалектико-материалистите са прави на 50%, защото както битието определя съзнанието, така съзнанието определа битието.Лошият превод на еврейската Тора в православната Библия определя пасивността на цялата православна култура.Господ е казал на Каин:Тимшел!- което в значи:Ти можеш, а не ти трябва да продължиш.Ние можем!-за да вярвам в това не ми трянват факти.
92
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боколина да не се радва, че пияндето от Люксембург го гали по тиквата,ските вече му ги мажат със свинска мас.
91
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 128 Що не, подводница може да стигне по река Москва до Москва..)))))
90
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дон122САЩ не ги интересувало лицемерното руско общество. Което прави план с Хитлер за атака над цяла Европа. Това си е техен проблем.САЩ НЕ е съюзник на ръсияя . Аз не радвам са милионите избити Японци, но това е следствие на тяхна война . Както и на русия , никой не ги е карал да теъгват за Полша. Всяко нещо си има цена. А да казваш че Япония Не била ...личи само , колко си неук :))
89
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо да поднесе шербета Бочко може да отнесе катрана. И ние, поради него!
88
1
 
16
 
! Отговори
Бойко от ООН преди 6 години
Бокича що се вре в неща от които не разбира.За успешна дипломация се иска умствен багаж, който той и неговите Калинки около него нямат.
87
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
от 122 стотици хиляди невинни цивилни японци...
86
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Суджук паша ще му смъкнат потурите.
85
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 114Отдалече ти личи, че грам идея нямаш за ВСВ. Райха е бил пред Москва и единствената спирачка да бе прати цялата си Мощ ( кораби , подводници и самолети ) се казва АНГЛИЯ и САЩ. Защото те са стълба на запада и веднага , ще бъде ударен. Единствения страх на Хитлер се е казвал САЩ и го има документирано. Русия няма ВВС да се бие с Райха .