Хиляди румънци: Долу министърът на правосъдието!

Причината - атаката му срещу борец №1 срещу корупцията
26 фев 2018 07:21,
32
Хиляди румънци: Долу министърът на правосъдието!
Снимка: Reuters

Хиляди румънци излязоха по улиците на различни градове в Румъния, за да поискат оставката на правосъдния министър Тудорел Тоадер. Причината е, че той иска да уволни ръководителя на Националната дирекция за борба с корупцията, съобщиха ДПА и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Демонстрантите излязоха на тричасов митинг на Площада на победата, където през последната година се организираха много демонстрации в защита на независимостта на съдебната система и правовата държава.

По оценки на медиите в митинга са участвали над 4000 души, събрали се въпреки студа и силния снеговалеж.

Министърът на правосъдието Тудорел Тоадер обяви в четвъртък, че задейства процедура по отстраняване от длъжност на популярната главна прокурорка Лаура Кодруца Кьовеши, която обвини в авторитарно поведение, намесване в дела, нарушаване на конституцията и нанасяне на вреди на имиджа на страната.

Президентът е този, който трябва да вземе окончателно решение по въпроса за отстраняване от длъжност на главния прокурор на антикорупционната дирекция.

Държавният глава Клаус Йоханис определи доклада на правосъдния министър като "лишен от яснота". По-рано Йоханис бе заявил, че не вижда причини за отстраняване на Кьовеши от поста.

"Искаме независима съдебна система, а не такава, където има политическа намеса", заяви един от участниците във вчерашния митинг в Букурещ, цитиран от АП.

Протести, макар и по-малки, се състояха в Тимишоара, Сибиу, Клуж, Плоещ, Галац и Яш.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Щерю преди 6 години
Тудорел съвсем е пощурел...
19
0
 
2
 
! Отговори
Shark преди 6 години
Така, сами ние си мълчим, защото при нас всичко е пълно и равно. При хората сняг и зима няма, на тях им е топло и затова решили малко да поизлязат по улиците. При нас е друго, има сняг, студено е, мокро е, не може да се стои по улиците. Какво като някаква си Гинка купи ЧЕЗ незнайно как, какво като държавата се тресе от корупция, какво като хората живеят с подаяния. Българина все чака "до му дойде времето" или "Ама то сега виж какво е време".
18
1
 
1
 
! Отговори
brrr преди 6 години
ne se gleda kolko sa na ulizata, a do kakvo vodi, 4e sa tam. v slu4aq do malko 6um, da ne se 3abravi, 4e ina rumuniq i trqbvat pari
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А в Територията,хиляди умират,но няма да се помръднат да протестират,защото,колко и трябва на една овца - тя винаги е доволна!
16
5
 
3
 
! Отговори
в грешка си преди 6 години
До Анонимен 13И румънците са същата стока като нас. Разграден двор, полигон..
15
0
 
13
 
! Отговори
остров на спокойстви преди 6 години
Ако Цецка беше в Румъния, досега протестиращите да са милиони.
14
0
 
7
 
! Отговори
Навални преди 6 години
Тука никога. Ха-ха
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А тука кога?
12
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВИНАГИ ИСТИНАТА 18Нали си добре осведомен, че истината може да е многолика и различна за всеки от нас. И твоята истина да няма нищо общо с моята, а двете събрани заедно, дори и да не се и докосват до тая на комшията, Пешо, Гошо или който и да е друг. Така, че...
11
2
 
15
 
! Отговори
Браво на комшиите преди 6 години
Може да са роми но са по смели и твърди от българите.Батко *** протестира само срещу 50 лв и няколко кюфтета.
10
9
 
5
 
! Отговори
ВИНАГИ ИСТИНАТА 18 преди 6 години
Протестите в РУМЪНИЯ са организирани от п, латените протестъри на Сорос , защото правителството е на социалистите - припомнете си как " умните и красивите " свалиха законно избраното правителство на ОРЕШАРСКИ .НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А като има протест за нещо тук се пише че са десетки а не хиляди, продажници..... Аре трийте ще ви се незнае....
8
2
 
7
 
! Отговори
80- ГОДИШНА преди 6 години
Б Б СЕ ХВАЛИ , ЧЕ СЕ РАЗБИРА С ЪС ЗЕЛЕНИТЕ И С НПО , ЧЕ ИМА ДИАЛОГ С ТЯХ. ТОЗИ ХИТРЕЦ ИМ ДАДЕ СЛУЖБИЧКИ ,ЗАТОВА ЛИФТОВЕ НЯМА ДА ИМА , ЗАТОВА ТЕ МЪЛЧАТ ЗА КУПУВАЧА НА ЧЕС ,ЗАТОВА НЕ ПИТАТ КОЙ КАКТО СВАЛИХА ОРЕШАРСКИ . А ТИ НАРОДЕ , ЗАЩО МЪЛЧИШ " КАЖИ МИ , КАЖИ , БЕДНИЙ НАРОДЕ , КОЙ ТЕ В ТАЗ РОБСКА ЛЮЛКА ЛЮЛЕЕ" ГНЕВНА СЪМ И МНОГО НАТЪЖЕНА
7
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Също както в България. Десетки хиляди на протести в цялата страна срещу корумпираното правителство, прокуратура и съдебна система. Следствие на това след две седмици няма да остане нито един корумпиран без присъда НЕВИНЕН. Да живее ГЕРБ! Да живее дружбата ни с Русия и прогресивните страни в света! Венсеремос!
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така се прави ,Браоо румънчета по мъже ще излезете ,тука нашите поодлогги се продават за две кебапчета ,най простия народ.Само като погледнеш в Румъния в затвора са 900 управляващи а в България 0 човека ,всичко *** като за последно.
5
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тихо бе, румънци - да не събудите заспалите българи докато им източват ЧЕЗ и им разправят как всичко е законно и няма грам корупция...
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
PROKURORA I DRUGIA RAZVALYAT IMIDGA NA RUMANIA-PRAV E MINISTARA
3
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сигурно има едни други ,,хиляди'', които пък са за свалянето на другата дама. Политика, да ге!
2
14
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Долу режимът на Тиквата ! Всички фенове на герб на Народен съд !
1
10
 
36
 
! Отговори
До Българите преди 6 години
Българи така се прави, не като вас, тъпчат ви и вие само да ревете, прости ви направиха и не го осъзнавате.