Предпразнично: Жените в ЕС вземат с 16% по-малко от мъжете

Най-големи различия в заплатите се отчитат в Естония и Чехия
19
Предпразнично: Жените в ЕС вземат с 16% по-малко от мъжете
Снимка: архив, Ройтерс

Жените в Европейския съюз получават заплати по-ниски с около 16% от възнаграждението на мъжете, показват данни на Евростат.

Според статистиката от 2011 до 2016 г. промени почти не се наблюдават, като тази разлика намалява от 16,8 до 16,2%.

Най-малки са разликите в заплащането на двата пола в Румъния (5,2%), Италия (5,3%), Люксембург (5,5%), Белгия (6,1%), Полша (7,2%), Словения (7,8%) и Хърватия (8,7%).

Най-големи различия се отчитат в Естония (25,3%), Чехия (21,8%), Германия (21,5%), Великобритания (21%) и Австрия (20,1%).

В България за 2016 г. разликата в заплащането между мъжете и жените е била 14,4%. За сравнение през 2015 г. тя е била 15,4%, а през 2011 г. е достигала 13,2%.

В ЕС в последните няколко години разликата в заплащането е намаляла средно с 0,6 на сто.

Най-значителните намаления се отчитат в Румъния (4,4 на сто), Унгария (4 на сто) Испания и Австрия с 3,4 на сто, Белгия (3,3 на сто) и Холандия с 3 процента. Най-чувствително разликите са се увеличили в Португалия и Словения – с около 4,5%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За жени миньори, тираджии и строителни работници още не съм чул. Мисля, че това е дискриминация срещу мъжете и искам незабавно ЕС да вземе мерки по въпроса. Не може само ние да строим, да си съсипваме здравето в мините и да не спим с дни, за да може някои други да обикалят магазините по цял ден.
13
0
 
1
 
! Отговори
polvo преди 6 години
През 2017 загиналите при трудови злополуки в България са 94. Колко процента от тях са жени?
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами понеже някои споменават офиси ще им кажа, че и там мъж със средно взема повече от жена с више образование. Винаги им измислят длъжност която да е по-платена. Човешките ресурси са предимно жени и винаги прецакват жените.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо на порно арктрисите, плащат с пъти повече от на порно актьорите, които всъщност предимно вършат хамалогията.А какво да кажем за секретарките с хубави крака, където дори безработни мъже търсещи нямат шанс или са платени по-малко освен, ако шефът не си пада по жени? Ами сервитьорките?Ами в банките по гишетата, колко мъже сте видели?
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе престанете с глупостите бе!!!Кой работодател ще плаща повече на мъж отколкото на жена, ако вършат една и съща работа с еднакви резултати? Ако жена върши по-добра работа от мъж , взима повече и получава повишение дори. Примери колкото щеш. И на ръководни длъжности дори. Проблема на фемист-лъжците е, че по-природа мъжете са по-силни физически и вършат тежка работа, която жените отбягват или не не могат да я свършат като тях. Е какво? Да принудят работодателите да им плащат същите пари ли
9
3
 
6
 
! Отговори
!!!!!!!! преди 6 години
ЗАЩО ЖЕНИТЕ СЕ ПЕНСИОНИРВАТ ПО РАНО ОТ МЪЖЕТЕ ? НАЛИ СА РАВНИ. ХАЙДЕ СТИГА С ТОЗИ РАДИКАЛЕН ФЕМИНИЗЪМ, СЪЩОТО Е КАТО НАЦИЗМА. ЖЕНИТЕ ТА ЖЕНИТЕ. НЕ МОЖЕ ДА СА РАВНИ С МЪЖЕТЕ, НЯМА КАК И *** ДА ГИ НАПРАВИТЕ КАКТО СЕ ОПИТВАТЕ, НЕ СТАВА. ЖЕНАТА Е РОДЕНА ДА Е НЕЖНА, ЖЕНСТВЕНА, НЕ Я ИЗРОДЯВАЙТЕ
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е ние всички вкупом в България като взимаме с 90-95% по-малко от германските мъже и жени какво следва, и нарочно не казвам колеги, който е учил и има умения е доста по-напред, но някак си жените са изолирани от всякакви такива странични ефекти. Това не беше ли голямо различние, предпразнично за 3 март. или са други правилата. или ако се появи жена успешна като бил гейтс веднага ще изкриви статистиката и всичко ще си дойде на мястото.
7
8
 
5
 
! Отговори
Бай Пешо преди 6 години
Много правилно, като са прости ще вземат по-малко от нас.
6
8
 
3
 
! Отговори
Часника среднис преди 6 години
Женските закона ги пази повече, та това им е таксата
5
4
 
13
 
! Отговори
Лазар преди 6 години
Равенство... Навсякъде равенство!Ха-ха ... Равенството обаче не значи жените да са шефове, а мъжете да бъхтат като ненормални! :)))Преди всичко трябва да овладеят ВСИЧКИ професии, като например да бъдат моряци, строители, минъори, тираджии ... и войници! Вместо да раждат деца нека се научат да убиват хора, ако трябва!След това, нека да поживеят така 50 години, пък после ще видим.
4
5
 
19
 
! Отговори
nvm преди 6 години
Ами драга ми малоунице ела товари каси с безалкохолно носи по 30 литра вода туби на рамо до петия етаж слагй гипсокартон и виси на въжета за поставяне на изолация.Ремонтирай джипа на ловджията дето се е напъхал по незнайни горски пътеки.Отиди да работиш на геопроучвателан сонда 55 дена до смяна в пустинята.Пожелавам ти успех.)
3
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е голяма разликата, като хиндуистобудист смятам жените за понизши и че трябва да си знаят мястото, разбира се трябва и да се уважават. Буда и Тримурти са били мъже, това трябва да е ясно.
2
7
 
10
 
! Отговори
Балканец преди 6 години
И аз искам да кажа ,че жени не работят в мините,строежите,тежката промишленост ,борсите ,там се изисква аналитически ум ,а при тях повече емоции .... е затова и трябва да взимат по-малко ,та 16% е малко ,трябва да взимат към 2/3 ОТ МЪЖЕТЕ.
1
5
 
20
 
! Отговори
к0нсерва преди 6 години
жена кофражист още не съм виждал, иначе за топли, лесни позициики сме първи и винаги може да ревем чрез феминистки НПО-та!!