Ердоган си иска от ЕС парите за бежанците

Екатерина Захариева уверява, че срещата ЕС-Турция ще я бъде
20 мар 2018 19:45, Екип на Dnes.bg
49
Ердоган си иска от ЕС парите за бежанците
Снимка: Reuters, архив

Европейските средства за бежанците от Сирия, не за турското правителство. Така Европейската комисия отговори вчера, на заявката на турския президент Реджеп Ердоган, че ще иска незабавно да се издължи остатъка от 3-те милиарда, които Брюксел му обеща, за да спре бежанците.

Още по темата

Турция ще постави въпроса за парите на срещата във Варна на 26 март, където лидерите на евроинституциите ще вечерят с турския президент при домакинството на премиера Бойко Борисов.

“Направените към нас обещания не са спазени. Казаха, че ще ни дадат 3 млрд евро плюс още 3 милиарда, но до момента едва 850 милиона са влезли в нашите сейфове“, заяви Ердоган, цитиран от Ройтерс.

"Ако ще ги давате тези пари, дайте ги, ако не – ние имаме гордост и вие не можете да си играете с нея“, казал още държавният глава.

Според Европейската комисия всички 3 млрд. евро са разпределени, а над 1,6 млрд изплатени към различни проекти, които се грижат за бежанците. Причината не всички пари да са още преведени е че проектите продължават, заяви говорител на шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Той цитира проекта, чрез който на бежанците всеки месец се привеждат пари за издръжка и наеми, който според Брюксел обхваща близо 2 млн., от 3-те млн., намиращи се в момента в Турция.

Миналата седмица Еврокомисията поиска от държавите членки да съберат помежду си още €2 млрд., с които да започне плащането по втория 3-милиарден транш за Турция. Много правителства обаче се противопоставят на това, настоявайки, че всички пари трябва да дойдат от европейския бюджет, тъй като сделката с Турция е сключена през
2015 г. от името на ЕС.

Отношенията с Турция ще бъдат обсъждани от европейските лидери на срещата им в Брюксел в четвъртък. На събирането си през февруари те поискаха да имат последната дума по това дали шефовете на Европейската комисия и на Съвета - Юнкер и Доналд Туск, да летят до Варна за разговора с Ердоган.

Външният министър Екатерина Захариева, която участва днес в заседание на Съвета в Брюксел, подготвящо лидерската среща, заяви че работата по провеждането на Варненската среща тече с пълна сила. Тя добави, че Гърция и Кипър ще представят пред лидерите „напрежението, което се създаде“, но изрази надежда, че вечерята няма да бъде отложена, защото „е възможност за обсъждане на отношенията“.

Кипър възразява срещу българската инициатива заради блокирането от Анкара на достъпа до подводно залежище на природен газ в свои води, за което е наел италианска компания да го изследва. А Гърция настоява за освобождаването на двама митничари, които бяха арестувани при инцидент този месец между гръцки и кипърски гранични катери в Егейско море.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е тоя се Оля ,скапан пуяк .Пари та пари не се наяде.нали преди пет дена ти казаха че ще преведат три милиарда евро!