ЕС записва общините за безплатно WI-FI

Който пръв се регистрира, има шанс да вземе 15 000 евро
Обновена: 20 мар 2018 19:25 | 20 мар 2018 19:13, Екип на Dnes.bg
8
ЕС записва общините за безплатно WI-FI
Снимка: Reuters, архив

Европейската комисия обяви, че е отворила портал за регистрация на общините, желаещи да получат финансова помощ за инсталиране на безплатен безжичен интернет на обществени места. Първите записали се имат най-голям шанс да вземат европейския ваучер, съобщи комисарката Мария Габриел, която отговаря за програмата WI-FI4EU.

120 млн от европейския бюджет ще бъдат разпределени между 628 000 общини, които отговарят за подпомагане по нея.

Всяка от тях ще получи ваучер на стойност 15 000 евро, с който ще може да наеме компания, която да инсталира рутерите. Те са предназначени за обществени места като площади и градинки, болници, гари и библиотеки.

Осигуреният интернет трябва да бъде със скорст от поне 30Mbps, като услугата трябва да се поддържа за сметка на общинския бюджет поне 3 години.

Право на парите ще имат общини, които в момента не разполагат с такава услуга, което изключва големите градове и европейските столици, където безплатният бежичен интернет е факт.

На 15 май записалите се за участие ще бъдат поканени от Еврокомисията да представят проектите си, след което ще бъдат избрани първите получатели на финансирането.

Програмата предлага на общините ваучери на стойност 15 000 евро за създаване на точки за публичен достъп до безжичен интернет на обществени места, но всяко кмество може да участва само веднъж в нея.

Получили европейският чек кметовете трябва да направят обществена поръчка, за да изберат компанията, която ще инсталира интернета.

Общините могат да използват ваучерите на WiFi4EU за закупуване и инсталиране на оборудване за безжична интернет връзка в избрани от тях центрове на местния обществен живот. Разходите за поддръжката на мрежата ще се поемат от съответната община.

В бюджета на ЕС до 2020 г. са предвидени 120 млн. евро за оборудване за безплатни обществени Wi-Fi услуги в всички държави членки, както и от Норвегия и Исландия. Еврокомисията предвижда да направи още четири набирания на кандидати.


8
Още по темата: общиниЕСинтернет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
2
 
! Отговори
Вуте преди 9 месеца
Безплано е само сиренето в капана за плъхове. Тия пари са обурудване и 1 година ток и интернет. После ще се окаже че ще трябва да се плаща!
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А безплатна кабелна.Няма да я плащаме по 3 пъти веднъж на данък веднъж на кабел и веднъж на пакети три пъти и с е едно крадене
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аиде и селата
4
0
 
1
 
! Отговори
(-_-) преди 9 месеца
Ако разделиш тия милиони на сумата, която щяла да получи общината колко се получава?
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Айде сега Митьо Тъпото от Бургас ще се задейства на мига..
2
1
 
3
 
! Отговори
Морски преди 9 месеца
Що не даде повече субсидии за производителите,а им дава интернет¡Смешници!
1
0
 
18
 
! Отговори
ФАКТ преди 9 месеца
Нека краденето започне .... сега