Най-много афганистанци поискали убежище в България

Над 650 хиляди са потърсили международна закрила в ЕС
21 мар 2018 12:45, Елка Василева
45
Най-много афганистанци поискали убежище в България
Снимка: архив, Булфото

Най-голям брой кандидати за убежище у нас са регистрирани от Афганистан - 1050 души, сочат данни от анализ на Евростат за броя на кандидатите за убежище за първи път в страните на ЕС през 2017 г. На втора позиция по брой кандидати за убежище за първи път са били граждани от Ирак - 955, а на трета позиция са били сирийците - 940 души, отчита европейската статистика.

За първите два месеца на тази година у нас са потърсили убежище общо 224 лица, като най-голям е бил броят на сирийците - 150, следвани от представителите на Ирак - 35 и на Афганистан - 20. Статут на бежанец са получили около 60 души, хуманитарен статут - 98, а отказ е бил даден на около 180 лица.

Според данни на Държавната агенция за бежанците за 15-годишен период най-голяма е групата на лицата, които са потърсили убежище у нас от Афганистан - около 25 хиляди души. Втора по численост е групата на лицата от Сирия - около 21 хиляди, а трета - от Ирак - около 19 хиляди.

Над 650 хиляди бежанци са потърсили убежище в ЕС

Близо 650 хиляди лица са кандидатствали за пръв път за международна закрила в ЕС през 2017 г., отчита анализът на Евростат. Това е близо наполовина от лицата, които са кандидатствали за убежище в ЕС през 2016 г., когато техният брой е надхвърлил 1,2 милиона души.

Сирийците /102 400 кандидати за първи път/, иракчаните /47 500/ и афганистанците /43 600/ продължават да бъдат основно лицата, търсещи международна закрила в държавите-членки на ЕС през 2017 г.

Най-голям брой сирийци са потърсили убежище в Германия - близо 50 000 души, в Гърция - около 16 000 и в Австрия - над 7 000 души.

Германия е страната с най-голям брой кандидати за убежище през миналата година - над 200 000 души или около 30 на сто от общия брой на всички лица, търсещи убежище в ЕС. По брой лица търсещи убежище следват Италия - 127 хиляди /или 20 на сто/, Франция - 91 хиляди /или 14 на сто/, Гърция - 57 хиляди /или 9 на сто/ и Великобритания - 33 хиляди /или 5 на сто/.

Анализът на Евростат отчита и някои интересни подробности относно националността на лицата, търсещи убежище в някои страни на ЕС: например най-компактната група лица, търсеща убежище в Испания, е от Венецуела - над 10 000 молби за убежище. Във Франция най-голям е броят на молбите за убежище на представителите от Албания - около 12 хиляди, в Италия - кандидатите за убежище са най-много от Нигерия - близо 25 000, в Полша - най-компактна е групата от Русия - над 2 000 души и т.н.

Общо 222 хиляди души са получиха статут на бежанец в ЕС през 2017 г. на първа инстанция, 159 хиляди са получили статут на субсидиарна закрила /като жертви на военни конфликти/, а 63 хиляди са получили разрешение за пребиваване по хуманитарни причини, отчита Евростат. 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
16
 
! Отговори
**** преди 6 години
Държавата на тези на които им дава разни статути,пита ли ги къде ще живеят,какво ще работят и как ще се издържат след като и език незнаят,и защо не се приместят в район кадето не се водят сражения,нека отговарят на такива въпроси.
21
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да живее америка освободи тяхните местности от терористите, да живее русия, който помогна на Асад за да си спаси режима... Вече в тези земи има демокрация и хората имат право да пътуват свободно... БРАВО! А и ко ми ревете за 65 000 хиляди гости бе! Суполанковци... Нали викахте една част на Америка браво, Друга част на Русия браво... Хем ще викате браво, хем от там да ни ми дойде никой, а... Дай боже още демократизирани гости да имате... Нали много анаЛизирвате!!! Нека ви!
20
2
 
15
 
! Отговори
polvo преди 6 години
(следствие) А на тия ''бежанци'' какво поставя в опасност живота им в ''братската'' им сунитска Турция, от където са се появили тук?!? Една болест с грешна диагноза НЕ се лекува! Докато наричаш престъпника, влязъл незаконно в 'стрАницата ти, ''бежанец'' ( интересно ми е тия през кое КПП са минали в България?) - ''лечение'' не чакай!
19
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
25 00021 00019 000Общо 65 000 :-)драхти и цифрата, ревЪт за 65 000 ако баха 3 000 000 000 :-) не ми се мисли:-):-):-) то припадане, то рев, то сълзи, то сополи :-):-):-)Още много ще ви липсват "Диктаторите" Саддам и Каддафи!!! Ердоган и той е диктор нали бе ***, оти влена сега в тяхните земи за да им освободи обежищата!
18
7
 
8
 
! Отговори
polvo преди 6 години
По- долу: '' Вън бежанци...''. Къде ги видя тия бежанци?!? Единствената бежанка, за която от началото на хилядолетието чух да е пожелала да се спаси в НЕмохамеданска уж България, беше една покръстила се иранка, дето не само в Иран, а и във всяка др. ''правоверна'' държава нищо добро заради вероотстъпничеството и' не я чакаше! А родните емиграционни врасти таман нея искаха да изритат обратно! ( следва )
17
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига вече с тези "бежанци",стига вече с тези исканияза убежища.Кой от къде е.Българите не искаме никави араби.Да си заминават за свойте държави,ние нищо не им дължим.Меркел ги покани,при нея да отиват по най бързия начин.Вън от България на тези нахалници.
16
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите са много интересни... Хем подкрепяте, че Америка е там, хем не искате да приемете вече "демократизираните" афганци, иракчани, либийци, сирийци...Америка свали "диктаторите" Саддам и Каддафи и хората вече искат Свободно да пътуват из света... Преди не можеха бе хора, преди тези хора нямаха демокрация и не можеха, заради диктаторите да обикалят светЪ:-):-):-):-)мухахаха, да живее демокрацията на америкоооо юппиии:-)
15
0
 
22
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 6 години
Незаконните Бежанци и сред тях Терористи от ИДИЛ влизат на Тумби в България .Има Информационно Затъмнение за Населението , Министерския Съвет е пуснал емайл до медиите да не се запознават хората с Проблема .
14
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пазете си децата и особено момченцата от афганците. Тези *** са увредени от ислама и хванат ли момченце го изнасилват групово. Бих ги залял с бензин и бих си хвърлил zipo- то, а не да им давам убежище. Това са ско тове.
13
16
 
7
 
! Отговори
! преди 6 години
Афганистанците са наши братя, прабългарите някъде оттам са дошли, дори имат двойник на Мадарския конник
12
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еми защото най много почитатели има Америка в България...за това Афганистанците предпочели България :-):-):-) мухахаха
11
1
 
20
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
Въоръжавайте се с автоматично оръжие и рпг-та ще се криеме горе из планините като хайдути!Зареждайте храна боеприпаси и медикаменти!
10
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-гадните и не поддаващи се на социализация са афганистнците. Всичко обратно, защото рано или късно ще си покажат рогата.
9
1
 
27
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
ВЪН !!!
8
1
 
22
 
! Отговори
клесчо преди 6 години
айде беее, нали Боко обясни, че само 3трима бежанци дошли в България и 2 от тях избягали, третия сам не знае къде е попаднал ?Щом лично Боко е гарантирал неприкосновеността на Европейските граници, я му вервам с целото си сърце и душа. Боко за Европа е като слънцето и въздуха за всяко евроатлантическо същество и за всички Шенгени по всички земни кълбета !
7
0
 
14
 
! Отговори
до демократ преди 6 години
Пак ли са те изпуснали от 2ри прозорец бе?
6
14
 
6
 
! Отговори
демократ преди 6 години
да Живее САЩ и Меркел! Благодарим ви за емигрантите, много скоро ще подобрят раждаемостта в България и ще оцелеем!Виждате ли какво правят за нас американците и европейците! Не са, като мужиците от Рассия, дето искаха да ни правят газов разпределителен хъб! Долу Путин!!
5
3
 
24
 
! Отговори
Димитър преди 6 години
Вън тия мигранти от България. Преди нали е имало арменски мигранти в България (убивани от турците) , но за тях защо нищо лошо не се казва? Защото се сливат в обществото, християни са, и са полезни за нацията!
4
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да ги приемем това са ... които ще оплождат жените ни , млади здрави извървяли 2000 км. пеша
3
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми нали прабългарите били тръгнали от афганистански санджак навремето, затова сега ги влече към БГ.