В Германия питат: Защо да плащаме за деца, които живеят в България?

Детските надбавки от Берлин – 200 евро, от София – 20 евро
22 мар 2018 21:35, Елка Василева
156
В Германия питат: Защо да плащаме за деца, които живеят в България?
Снимка: архив, Reuters

Децата са при баба в България, но родителите им работят в Германия и затова имат право да получават значително по-високите германски детски надбавки. Не всички в Германия смятат това за правилно, пише Дойче веле.

Депутатът от дяснопопулистката „Алтернатива за Германия” Рене Шпрингер каза: „Невъзможно е да обясним на данъкоплатците защо месец след месец се изплащат примерно детски надбавки за български деца, които си живеят в България." Неговата фракция внесе запитване в парламента, в отговор на което Германската агенция по труда съобщи, че през 2017 година в чужбина са били преведени 343 милиона евро детски надбавки.

В сравнение с 2010 година тази сума се е увеличила почти десет пъти. Миналата година общо над  215 000 деца, живеещи извън Германия, са получили такива детски надбавки.

Най-много получаващи надбавки деца живеят в Полша – повече от сто хиляди, следват хърватските и румънските деца. Данните за децата в България, които получават германски надбавки, защото родителите им работят в Германия, датират от 2014 година, когато броят им е бил 2100.

Според разпоредбите на ЕС всеки гражданин на страна-членка на ЕС има право на детски надбавки в Германия, ако работи в тази страна и плаща там своите данъци и социални осигуровки. През 2016 година тогавашният финансов министър Шойбле предложи на тези деца да се изплащат надбавки не по германските тарифи, а според ставката в техните държави. Но промяната на действащите правила преминава през одобрението на Европейската комисия, а тя отхвърли предложението на германския министър.

Разликите в сумите са твърде големи

Размерът на детските надбавки в отделните страни-членки на общността е твърде различен. В Германия  за първо и за второ дете се плащат по 194 евро на месец, а за трето  – по 200 евро. Полските родители получават 114 евро за второто си дете, а надбавки за първо дете има само ако доходът им е под определен размер. В Румъния и България е още по-зле: по около 20 евро месечно в Румъния и България за семейства с едно дете (при доход до 400 лв. на член от семейството), и 90 лева - за две деца.

През 2016 г. Германия е изплатила общо 32 милиарда евро за детски надбавки, от които само една десета от процента са преведени на деца в чужбина. Въпреки че процентът е толкова нисък, депутатите от „Алтернатива за Германия” настояват за промяна. Рене Шпрингер смята, че размерът на детските надбавки трябва да се приведе в съответствие с разноските за живот в страната, в която живее детето.

Срещу тези предложения от името на либералната СвДП възрази депутатът Матиас Зеещерн-Паули, който формулира по следния начин едно мнение, споделяно и от други: „За пореден път умишлено и в противоречие с истината у хората се създава впечатлението, че си имаме работа със систематична злоупотреба със социалните помощи. А това не е така".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
12
 
6
 
! Отговори
Алтернатъпи преди 6 години
Тази партия в Германия я харесват само простаците от най низшата класа , дето се наливат с бира цял ден и получават социални помощи.Те си мислят , че без чужденците , ще има повече бира за тях.Интересно е , че всички се кефят на Путин и Тръмп , сигурно се оприличават с тях.
39
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2000 българси деца ще съборят 3-тата икономическа сила в световен мащаб. Как да не се гордея , че съм българин.
38
0
 
10
 
! Отговори
Lan преди 6 години
17Това е защото българите сме си страшни! Даже и децата...
37
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз като работя в София а детето е при баба си в Перник и не ми се полагат детски - така ли да го разбирам тоя псевдо националист. Писна ми от евтини предизборни постановки. Същите като в Бг , 3 месеца преди избори и се пръкват една каруца с патрЕоти обясняващи ни как ако не ги изберем ще се свърши държавата, а после 4 год плюскат като невидели на софрата
36
10
 
5
 
! Отговори
Трикати преди 6 години
И НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО Е БЪЛХАРИТЕ МАСОВО СЕ РАЖДАТ ПО 2-3 ДЕЦА В ГЕРМАНИЯ САМО ЗА ДА СИ ВЗЕМАТ ДЕЦКИ ДОБАВКИ ТУЙ ОНУЙ.. И ОЩЕ НЕЩО ГЛЕДАМ, ЧЕ ОТ РАННИТЕ ГОДИНИ СЕ ВКЛЮЧВАТ ГРАЖДАНСКИ БРАК ТАМ В ГЕРМАНИСТАН..
35
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Формулярите са детските в Германия ги има много езици, включително и на български. Има и информация на български език. И много роми ги получават, работят почасово и се възползват от това право. А знаете ли колко са тук и не получават детски, защото не знаят как да си попълнят формулярите.
34
15
 
7
 
! Отговори
Само че преди 6 години
Германия пое миграциония поток , а не другите.Над милион бежанци не са малко , ако че имаш 80 млн. население.Но забележете , какво стана след това-икономически бум.Германия изпревари Китай по износ на стоки.Задмина Англия по богатство , всеки четиредесети германец е милионер.Това го няма никаде.
33
2
 
21
 
! Отговори
Киро Х преди 6 години
Имайте предвид, че български деца е политически коректното име за българските цингaни, а както знаем, Германия се задушава в соса на собствената си политкоректност! Е, то и 100.000 джихадисти от Ирак и Сирия си живеят в Ислямска Държава, но си носят в джоба уелфер картите от Германия и тичат до банкоматите в Дамаск веднага щом им преведат месечните помощи, но то пък това би било съвсем политически некоректно да се говори в Германия на Меркел...
32
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората неслучайно са казали "куха немска каска".
31
4
 
3
 
! Отговори
Ердоан преди 6 години
Започнахте ли да разбирате за кои фашистки практики ви говорех?
30
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"През 2016 г. Германия е изплатила общо 32 милиарда евро за детски надбавки, от които само една десета от процента са преведени на деца в чужбина."Аха, преводите в чужбина били проблемът, а милиардите евро заминали за новопристигналите тюрбани с по 10 чаавета не са проблем. Мама ви кухоглава немска.
29
1
 
28
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Мдааа, българите са нaй-големия проблем на Германия...ясно!
28
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре, не ги плащайте на деца в България, плащайте ги на милионната арабска челяд, с която се напълнихте. По-малoyмна нация от немската няма, затова всички дори и българите ви цакат.
27
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правилно!ГЕрмания не трябва да плаща на деца, които живеят в България.
26
0
 
16
 
! Отговори
Oвчар преди 6 години
Аз пък се питам, това Германия може ли да бъде Oбединител на Европа?!?!
25
2
 
18
 
! Отговори
Предложение преди 6 години
Ами да ги вземат в Германия бе, щом като така или иначе им дават детски надбавки. Тъкмо ще покажат как се интегрира неинтегрируемото!
24
0
 
10
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 6 години
А все още си нямат дпс и дост..............................................
23
1
 
15
 
! Отговори
ами преди 6 години
Ще развържат кесията,когато приемем всички бежанци на Европа.Нали баба Меркел беше казала,че те са най-близко до нашия манталитет.
22
3
 
6
 
! Отговори
;) преди 6 години
Ам' а де? Не е луд тоя, дето яде баницата... Дойчовците трябва да научат тая Бг поговорка.
21
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е то немската социална система е насочена към плащания към "бежанци", за да има кой да тресе немкините по улици и площади. Бре загорели бе!