България няма да гони руски дипломати, отсече Борисов

Премиерът не е оптимист за мирното развитие на света
Обновена: 23 мар 2018 12:11 | 23 мар 2018 11:52, Елка Василева
403
България няма да гони руски дипломати, отсече Борисов
Снимка: архив, БТА

Премиерът Бойко Борисов не очаква управляващата коалиция у нас да реши България да предприема действия срещу руски дипломати.

Той съобщи в Брюксел, че след връщането си в България ще разговаря с колегите си в управляващата коалиция по повод решението на ЕС за отзоваването на посланика на Общността в Москва и намерението на европейски държави да прогонят руски дипломати.

Снощи Европейският съвет реши да отзове посланика на ЕС в Русия Маркус Едерер за консултации в знак на съпричастност с Великобритания, която обвинява Москва за нападението с боен газ срещу шпионина Сергей Скрипал. Участници в заседанието уточниха, че от следващата седмица "много държави" в ЕС ще експулсират руски дипломатически представители.

По думите на Борисов е важно, че ЕС и Лондон независимо от подготвяното оттегляне на Великобритания показват, че са едно цяло и неразривно свързани.

Още по темата

Оттук нататък очаквам в следващите седмици доста бърза ескалация на напрежението, доста държави ще започнат да отзовават свои посланици. Докато съществува високата степен на вероятност, а нямаме доказателства, не можем да преминем по този въпрос, каза премиерът, попитан дали и нашата страна ще предприеме действия срещу руски представители.

Казах, че сме в коалиция, надали ще постигнем споразумение с коалиционните партньори, а и вие знаете, че след посещението на руския патриарх в България настроенията у нас никак не са в тази посока. Като се прибера, ще разговарям с колегите, добави министър-председателят.

Стъпихме на твърденията на Великобритания за "високата степен на вероятност", че зад този атентат стои Руската федерация, поясни премиерът Борисов пред български журналисти. Поисках повече доказателства, допълни той.

Всички вярваме на позицията на Великобритания. Във "висока степен на вероятност" има думата "вероятност". Когато има вероятност, значи има и друга вероятност. Припомних времето, когато Саддам Хюсеин беше обвинен за химическото оръжие, впоследствие Тони Блеър се извини. Последствията в тази страна и до ден-днешен са чудовищни. Това е общото решение и ние го подкрепяме, посочи премиерът по повод подкрепата за Великобритания.

За съжаление в момента сме във време, много по-тежко от Студената война. По време на Студената война имаше много ясни разделителни линии, много по-ясни ядра, които се подкрепяха, два глобални играча, нещата имаха горе-долу някакви правила. Сега отношението на всички е толкова рязко и твърдо, че не съм никак оптимист за мирното развитие на света. Времето, в което масово ще се отзовават дипломати, когато ЕС отзовава своя посланик в Москва, надали ще доведе до повече мир, спокойствие и разбирателство, коментира премиерът.

Навремето имахме НАТО и Варшавски договор, сега има много геостратегически играчи, много конфликти и много малко отворени канали за диалог и комуникация. Няма по-лошо от войната, добави Борисов.

По повод предстоящата среща ЕС-Турция във Варна в понеделник премиерът посочи, че това е огромна отговорност пред България, голямо доверие и в същото време с много очаквания. Очертава се много тежка среща, защото отношенията са крайно влошени. Българските граждани трябва да знаят, че тези открити канали за диалог целят единствено да потвърдим втория транш за това тези над 3,5 млн. мигранти да останат в Турция и да гарантираме външната си граница, поясни министър-председателят. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


403
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
309
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Става напечено
308
3
 
7
 
! Отговори
Онези 70 левента преди 6 години
За които уж не е ясно какво работят в руското посолство нито дума!Да пита службите на съюзните държави кскво правят у нас тез подривници
307
6
 
19
 
! Отговори
Отсякъл ли? преди 6 години
Отсича с дървена брадва! Що не отсече главата на Захариева, дето се изцепи преди 5 дена, че подкрепаме на Англия брътвежите. Ако тя е права, този какво отсича - да я следва, нали му се води министър, ако не е права, да й отсече главата. Сега - пъне се Боко за показано с дървена брадва, стойкаджия сикаджийски.
306
8
 
6
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Изгонете ги бе, нали сте много ербап!!!
305
2
 
18
 
! Отговори
Скептик преди 6 години
Имането на някогашната българска буржоазия (и на днешните реститути) е натрупано най много от спекула с турски имоти след Освобождението. Тези имоти са били платени на Турция от Русия и на Русия от България. Днес най-големите русофоби у нас са именно реститутите взимащи големите наеми по Витошка, които си пращат децата да учат политология в САЩ. Те са по всички медии, паркетни тигри, но ако успеят да разпалят конфлиот, ще пратят да се бият момчетата от комплексите и от градчетата.
304
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 276какви потурнаци, каква демокрация те гонят, че и "спорел" с обиди и крясъци?!СанСтефанският мирен договор е сключен между Руската и Османската империя.държавата Турция е от 1923 г.
303
3
 
5
 
! Отговори
Скрипалная Тиква преди 6 години
В най-новиа Русо-Български речник Тиква на руски било Скрипал
302
2
 
29
 
! Отговори
българино преди 6 години
Браво Боци. Най после едно смислено действие от твоя страна.
301
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 309 АнонименОт такива безмозъчни дженднари българия удари дъното и продължава да се зарива. Защо не вземеш да си сложиш край сам на жалкия си наркозависим живот за да не ти го слагаме ние.
300
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 295Терориста Макаров? Ти с ума ли си, човече? Иначе "Макаров" върши работа и не прощава. Дано не го докарате до там да започнат да правораздават!
299
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И сега какво правим,лъснаха червените бузани на про руското правителство и стана ясно ,че сме троянски кон на русия в ЕС.Ми сега ще ремонтираме ли самолетите МИГ във Русия за 80 милона или ще предадем кинтите като дарение ?
298
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 301Знаеш ли, не съм сигурен, че госпожата с роклите на едри цветя е от Трекляно. Каза ми го един от там, даже назова махалата. Предполагам, че от мания за величие - такава личност да се роди там! В Уикито пише, че е пазарджиклийка. Дялан камък - кьошелия - става за всичко! Само не ми приписвайте, че съм казал, че става баш за всичко! Цъ!
297
1
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До 306: Сигурно, ако си премахнат газификацията. Но не вярвам да стане. По-добре измисли нещо друго.
296
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дали ще го има ЕС или няма, се тая. Важното, че Германия и Скандинавието ще произвеждат електромобили и за в бъдеще няма да са зависими от бензиновата държава нито откъм отопление, нито откъм транспорт. Така че... ледът се пука господа съдебни заседатели.
295
2
 
19
 
! Отговори
Тиква преди 6 години
Първо не е нужно да се гонят руски дипломати ,второ и да се наложи,нямаме политици с топки да го направят! Това прави демата и дискусиите напразни!
294
3
 
27
 
! Отговори
РККА преди 6 години
Е в тази ситуация бившето президентче мусю Плевнялиев щеше да блесне с некоя оригинална пропита с трагикокомизъм назидателна антируска реч.....
293
0
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 268 преди 6 години
Върни се и прочети историята още няколко пъти. Сигурно ще постъпиш като мен - ще прочетеш написаното на няколко езика. Или не знаеш езици? Тогава си седи тихо, мълчи! Щото, ако си чел повече, няма как да не забележиш, че историята се пише от различни хора и изглежда различно. Интелигентният човек търси истината, лута се, съпоставя. Да, във Финско-Съветските войни съветите дадоха повече жертви и за това има обяснение. Кой беше победен? Кой загуби територии, излаз на Баренцово море?
292
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Белгия и Швейцария забелязали при какви мизерни условия , в Борисовото феодалство , живее спасителя на щъркели . Сега ще спасяват него !
291
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 287Защо от Трекляно? Дръглата с пеньоарите да не е от там? Леле, леле, ако е така! Един запенявен соросозоб изложи Трънско по 3-ти март с просташкото си поведение на продажен невежа, сега пък тая допълнително "представя" Кюстендилско! Леле, лел, как ни върви...
290
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердо къде е Ердо?