Европейският съвет съгласен за среща ЕС-Турция във Варна

Борисов обясни, че целта ще е успокояване на отношенията с Анкара
Обновена: 23 мар 2018 08:55 | 23 мар 2018 08:50, Елка Василева
38
Европейският съвет съгласен за среща ЕС-Турция във Варна
Снимка: БТА

Европейският съвет не възрази на заседанието си тази нощ срещу свикването на насрочената за понеделник във Варна среща ЕС-Турция, съобщиха за БТА дипломатически източници.

Преди месец държавните и правителствените ръководители от ЕС решиха, че преценката дали да има среща ще бъде направена непосредствено преди насрочената дата в зависимост от развитието на отношенията с Анкара.

Още по темата

На срещата във Варна ще участват председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, премиерът Бойко Борисов като домакин и президентът на Турция Реджеп Ердоган.

Премиерът Борисов съобщи вчера, че в навечерието на разговорите има напрежение и големи очаквания. Той поясни, че целта на срещата ще бъде успокояване на отношенията с Анкара. Това е може би една от последните възможности да останем в диалог, добави той.

Премиерът уточни, че неговата цел е да се постигне продължаване на действието на споразумението ЕС-Турция за миграцията. Борисов допълни, че ще разговаря с Ердоган за задържаните в Турция гръцки войници.

В заключенията си за Турция от тази нощ Европейският съвет решително осъжда действията на Турция край Кипър и изразява пълна съпричастност с Никозия и Атина. Отправен е призив Анкара да прекрати незабавно действията си по възпрепятстване на проучванията за добив на газ край острова.

Европейският съвет изразява дълбока загриженост от задържането в Турция на граждани на ЕС, като призовава за бързо разрешаване на въпроса в диалог.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
17
 
! Отговори
Анадолец преди 6 години
"Борисов допълни, че ще разговаря с Ердоган за задържаните в Турция гръцки войници."Задържаните войници минаха нелегално в Турската страна!А ще разговаряш ли пък за ДЖУНТАДЖИИТЕ дет избагаха в Турция!?Когато ги върнат те, тогава и Турция!Ще станеш за резил, ако кажеш нещо по тоя въпрос на Ердоган!И американците искаха един ПОП техен, който излена, че е агент... На който му слушали телефона, беше помощник на джунтаджиите! Америка го иска...Ердоган отговори с"Дай попа (Фето) вземи попа"! :-)
10
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европейският съвет изразява дълбока загриженост от задържането в Турция на граждани на ЕС, като призовава за бързо разрешаване на въпроса в диалог. .От кога гръцки командоси в пълно бойно снаряжение заловени при диверсионни мисия станаха граждани на ЕС? Такива обикновено на всякъде по света се разстрелват моментално. Мен защо като гражданин на ЕС не ме задържат в Турция? През седмица съм там.
9
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВинетуПремиерът Борисов е доста смел, като се е захванал с такава среща! Не сме имали досега такъв активен политик. Може спокойно за работата на Борисов да се каже силно Браво!!!Не ни занимават пасквилите на червените ***, завистливи буболечки!
8
9
 
13
 
! Отговори
тракиец преди 6 години
И мен не питат! Началниците каквот наредят! Шербет - шербет, секс - секс, кючек - кючек! Тея инджекции в колената не са случайни.След визитата ще има и в кръста, и други манипулации и рехабилитации!
7
2
 
11
 
! Отговори
ИСТИНА преди 6 години
От едната страна ЕС,всички се борят за интереса на Германия и Франция,а от друга силен характер който защитава националните си интереси без значение кой е отсреща.
6
4
 
10
 
! Отговори
маке преди 6 години
мен що не питате съгласен ли съм или не
5
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормално е всички президенти да си имат секретарки, обаче само Ердоган може да се похвали, че си има и МЪЖКА секретарка (или поне така се води полът МУ), при това цял премиер.
4
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи все пак ще се сбъдне детската мечта на Тиквата - да носи шербет на Ердоган, с гърба напред.
3
22
 
9
 
! Отговори
Винету преди 6 години
Боко е велик, а мненията на червените драскачи няма никакво значение. Нали разбирате колко сте смешни и жалки в сравнение с мненията на европейските лидери.
2
7
 
24
 
! Отговори
до 1 преди 6 години
К,ъв преводач? На-много да разнася кафета и небет шекер на Ердоган!
1
12
 
16
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Отново победа на световния политически лидер,Наполеона на Балканите,Бисмарка на галактиката....